Kategori: Sundhed

Nemme fiskeretter efterlyses 

Lange arbejdsdage, forberedelse til morgendagen og sultne børn gør, at forældre efterlyser nemme, tidsbesparende retter – som samtidig løser ønsket om at spise sundt, varieret og hjemmelavet. Særlig svært er det, hvis man gerne vil følge kostrådene og servere fisk to gange om ugen. Vi har nemlig ikke noget ’indre kartotek’ over fiskeretter, ligesom vi har for retter med kød. Og børns rolle i køkkenet varierer afhængig af, om mor eller far laver aftensmad, og om de bor på landet eller i storbyen.

En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Glyngøre NemFisk viser, at forældre vurderer, at deres børn bedre kan lide den mad, der serveres, når børnene selv har været med i køkkenet. Det kan autoriseret diætist Gitte Dreyer fra Diætisthuset nikke genkendende til: ”Jo mere vi rører, ser og har fingrene i maden, jo mindre farligt er det. Jo mere børn selv har været involveret, jo større er sandsynligheden derfor for, at de kan lide maden,” udtaler hun. Så der er god grund til, at børn spænder forklædet og tager del i madlavningen. Undersøgelsen viser også en sammenhæng mellem, hvor ofte vi laver mad, og hvor meget børn spørger om lov til at være med i køkkenet. Flere familier i hovedstadsområdet laver mad 1-2 gange ugen (20%). I fx Midtjylland laver 11% mad 1-2 gang ugentligt. Sammenligner man madlavningsfrekvensen med, hvor ofte børnene spørger om lov til at deltage i køkkenet, viser analysen, at 22% af børnene i hovedstadsområdet aldrig spørger om lov, mens det samme kun gælder 9-10% af børnene på landet. 

Giv os nemme, tidsbesparende retter

Mere end hver fjerde forælder ønsker at kende flere retter, der hurtigere kan komme på middagsbordet. 

Og mere end en tredjedel ville spise mere fisk, hvis de kendte nemme retter med fisk. Desværre er virkeligheden, at flertallet af de voksne kun kender 2-3 retter med fisk, og de er ikke nødvendigvis nemme eller hurtige.

Lone Marie Eriksen fra 2gangeomugen forklarer: ”Mange vil gerne, men få lykkes med at spise fisk i hverdagen, og alt for mange har simpelthen ikke lige nogen fiskeret på ’den indre lystavle’, når de står i supermarkedet.” Det er præcis det skisma, som har fået Glyngøre til at tænke nyt. Glyngøre har udviklet tre saucer, som giver familien et hav af muligheder for fiskeretter på 20 minutter. 

Mænd leger, kvinder planlægger

Forældre har typisk tre løsninger, når det kommer til at begrænse stress og jag omkring aftensmåltidet. 1) Vi køber ind for hele ugen

2) Vi engagerer børnene i madlavningen

3) Vi sørger for en hurtig snack 

Den hurtige snack er fædre og mødre enige om, men så deler vandene sig. Når det gælder planlægning af ugens indkøb, fører kvinderne an, mens mændene tager teten, når det gælder om at få børnene med i køkkenet. 26 % af danske mænd mener, at det bedste middel til at undgå konflikter i ulvetimen er at få børnene til at hjælpe med i madlavningen. Kun 18 % af mødrene mener det samme. 

Gitte Dreyer fra Diætisthuset forklarer: ”Mænd er ikke helt så bange for at svine køkkenet til og efterlade en ekstra snavset gryde i vasken. De er generelt bedre til at abstrahere fra rodet og tage tingene mere, som de kommer. Kvinderne er forsigtige på børnenes vegne og generelt mere kontrolsøgende. Overordnet set drejer det sig også om, hvilke ting vi har med hjemmefra. De vaner, vi har lært som barn, lærer vi typisk også vores egne børn,” slutter Gitte Drejer.

”Vi har gjort det superenkelt at have børnene med i køkkenet,” fortæller Karina Marott fra Orkla Foods og fortsætter:  ”Tag børnene med i køkkenet, og lav en nem fiskeret – det giver både ro og sund aftensmad.”  

 

Fakta

Glyngøre NemFisk er en serie saucer til fiskeretter i fad og fås i tre varianter: Citronsauce, Tomat & Krydderurtesauce og Dildsauce. De kan købes i samtlige dagligvarebutikker til vejl. udsalgspris 19,95 kr.

Saucerne passer til mange forskellige slags fisk som fx laks, sej, torsk, pangasius mv. 

Saucerne kan bruges både med frisk og frosset fisk.

Fakta om analysen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1029 CAWI-interview med danskere i alderen 20-55 år, i perioden 3. – 9. januar 2014. De adspurgte er danskere i alderen 20-55 år, som er bosiddende i en husstand med et eller flere hjemmeboende børn i alderen 0-17 år.

Sundhed
Vitamin K: Et vigtigt vitamin - med en vigtig undtagelse 

Vitamin K er et af de vitaminer, de færreste tænker over i det daglige. Men det spiller en vigtig rolle i kroppen - både for blodets evne til at størkne og for sundheden i knogler og blodkar.

For langt de fleste er det helt uproblematisk at få dækket behovet for vitamin K via kosten. Men for de…

Læs mere
Sundhed
Broccolis exceptionelle egenskaber  

Broccoli er ikke ny på listen over sunde grøntsager. Men forskere har fundet ud af, at grøntsagen faktisk er mere end kilde til vitaminer og fibre. Broccoli indeholder nemlig endnu nogle stoffer, som hjælper kroppen med at forebygge en hel række sygdomme.

Læs mere
Sundhed
Er dit hjem skimmelfrit? Skimmelsvamp rammer hvert ottende danske hjem 

Skimmelsvamp er en lille, men potentielt skadelig svamp, der trives i fugtige omgivelser og spreder sig ved hjælp af mikroskopiske sporer i luften. Når disse sporer først får fat i dit hjem, kan de over tid føre til helbredsproblemer – ofte uden at man lægger mærke til det med det samme. Faktisk er…

Læs mere
Sundhed
Plantebaseret kost kan mindske risikoen for nyresygdom 

Ny forskning viser, at en plantebaseret kost ikke bare er godt for klimaet – den kan også være med til at beskytte dine nyrer. Et stort internationalt studie dokumenterer, at personer, der spiser overvejende plantebaseret, har op til 26% lavere risiko for at udvikle kronisk nyresygdom. Samtidig…

Læs mere
Årstidens råvarer
Kan tomater være med til at forebygge kræft? 

Der er mange gode grunde til at spise tomater året rundt. Ud over at være fulde af smag og farve, peger ny forskning på, at tomater kan spille en rolle i at forebygge sygdomme - blandt andet kræft. Her får du et samlet overblik over, hvad vi ved med rimelig sikkerhed - og hvor der stadig mangler…

Læs mere
Sundhed
Er du blevet målt for nyligt? 

Mange danskere lever med forhøjet blodtryk uden at vide det. Tilstanden er en af de største risikofaktorer for hjerte-kar-sygdomme, og den udvikler sig ofte uden tydelige symptomer. Men hvad er det egentlig, der sker i kroppen, når blodtrykket stiger, og hvorfor kan det føre til alvorlige…

Læs mere
Sundhed
Fermenteret mad og din tarmflora – hvad siger forskningen? 

Tarmen spiller en central rolle for kroppens sundhed, og en balanceret tarmflora er afgørende for fordøjelsen, immunforsvaret og optagelsen af næringsstoffer. Men hvordan påvirker fermenteret mad denne vigtige balance? Forskning peger på, at de naturlige bakterier i fermenterede fødevarer kan have…

Læs mere
Sundhed
Når advarsler om solen skygger for pointen 

Sollys har ry for at være farligt - men det er også en af kroppens vigtigste allierede. Flere studier viser, at solen ikke kun styrker D-vitaminproduktionen, men også kan spille en rolle i alt fra immunforsvar og søvn til humør og hormonbalance.

Forskningen peger på op mod 10 forskellige…

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sundhed
Hvor meget alkohol skal der til før hjernen tager skade? 

Vi ved godt, at alkohol ikke er sundt i store mængder. Men hvor meget skal der egentlig til, før det begynder at påvirke hjernen? Det spørgsmål har forskere fra Brasilien nu givet et opsigtsvækkende svar på – og resultaterne bør få mange til at overveje deres forbrug.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Gaveidéer
^