Nej-hylden!

Kategori: Diætist

Nej-hylden!

Nej-hylden! 

På ”Nej-hylden” står der blandt andet: Fromage frais med sukker, både dem fra Cheasy med vanille eller bær, og dem fra Exquisa eller Nicolait med forskellige frugter.

Her i diætist-konsultationen findes en mindre købmandsbutik, med flere hundrede tomme emballager, der skal bruges til at vise, hvad man kan vælge at spise. Nogle af emballagerne står der, som eksempler på noget man skal vælge udenom. Det er typisk nogle lumske produkter, fordi man tror, at de er rigtig gode til vægttab, men i virkeligheden er de ikke ideelle.

Det har været nødvendigt at hænge et skilt op, hvor der står ”Nej-hylden”, for det viste sig, at en del klienter tænkte, at alt hvad de så her i rummet måtte være i orden.

På ”Nej-hylden” står der blandt andet:
Fromage frais med sukker, både dem fra Cheasy med vanille eller bær, og dem fra Exquisa eller Nicolait med forskellige frugter. Fromage-frais bliver anprist højt her hos os, for indholdet af protein er meget højt i forholdet til indholdet af energi. Derfor er det ikke overraskende, at de søde varianter bliver overvejet. Men problemet med dem, er naturligvis sukkeret, som øger energiindholdet med 60 – 80%. Så er forholdet mellem kalorier og protein ikke mere så gunstigt.

Cultura 0,9% fedt med citrusfrugter. På emballagen ses en pink grapefrugt, og det er jo noget, som trækker tankerne i retning af vægttab. Og vendingen ”0,9% fedt” styrker denne ide`. Men kalorieindholdet er lige det dobbelte af det, som er i de egentlige kaloriefattige yoghurter (blandt andre Letvægter eller Cheasy med kirse/skovbær).

Gaio med frugt. For nogle år siden fik Gaio megen opmærksomhed, fordi det havde været genstand for en videnskabelig undersøgelse. Man mente, at den specielle causido-kultur kunne forebygge hjertesygdom. Resultatet var diskutabelt, men til vægttab er den i hvert fald mindre god. Det er igen kalorierne, som ligger på det dobbelte af hvad det behøver.

Drikkeyoghurt fra Cheasy med 0,1% fedt. Også lavkalorie-yoghurter er meget anprist hos os, og her er det jo oplagt at gå efter navnet Cheasy. Men af to grunde er de buttede flasker med de magre drikkevarer uheldige. Et er, at de altså også er sødet med sukker og derfor har et skidt forhold mellem kalorier og proteiner. Men hertil kommer, at de jo er flydende. Man ved fra forskningen med underernærede patienter, at netop drikke-kalorier er meget gavnligt, når man ønsker vægtstigning. Fordi mætningseffekten er mangelfuld, når man ikke har noget tyggearbejde. Det rammer også de næste tre produkter her på min ”Nej-hylde”: Cocio Light, Ice Tea og en plastflaske med mini-mælk, smagt til med vanille.

Cocio Light er faktisk sødet med sødemiddel, så energiindholdet er ikke højere end i ren skummetmælk. Men det er jo stadigvæk en drikke-kalorie, og i en dåse får man 116 kalorier. For den pris kunne man få sig en stor reje-cocktail med et helt bæger rejer (100 gram) på en bund af 200 gram salat-grønsager.

Ice Tea har sandsynligvis fået sig et sundt ry, i og med at te er blevet ”opdaget” som storleverandør af anti-oxidanter. Men igen: en enkelt flaske forsyner os med 160 kalorier – som svarende til en skinkeschnitzel på 175 gram!!

Mini vanille-flasken indeholder knap en tredjedel liter af minimælk, som smager af vanille og sukker. Sukkertilsætningen svarer til 3%, så det er ikke det helt store, men - i lighed med Cocio Light – kalorierne kan sagtens komme op alligevel, og tallet på bundlinien bliver igen 160 kalorier.


Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^