Kategori: Sundhed

Nej, fødevareallergi er ikke eksploderet med 327% 

Når flere medier fornyelig skriver at antallet af mennesker med fødevareallergi er steget eksplosivt med 327 procent, kan man ikke andet end blive bekymret, for fødevareallergi kan være en alvorlig lidelse med store konsekvenser for den enkelte, for livskvaliteten og trivslen i hverdagen.

Nyheden stammer fra en pressemeddelelse, der er udsendt via Ritzau af en netbutik, der sælger økologiske dagligvarer. Her henviser netbutikken til rapport fra Sundhedsstyrelsen og skriver, at det af rapporten fremgår ”at antallet af personer med fødevareallergi er steget med svimlende 327 procent”.

Men i rapporten, der er er udgivet i 2017, og som alene belyser antallet af patienter indenfor allergiområdet i hospitalsvæsnet, skriver Sundhedsstyrelsen, at opgørelsen ikke afdækker om stigningen i antallet af diagnoser skyldes at flere personer rent faktisk får allergi eller, om årsagen til stigningen kan findes i, at flere behandles på hospitalerne. Sundhedsstyrelsen skriver endvidere, at rapportens opgørelse over udviklingen på allergiområdet heller ikke bygger på diagnosticerede allergipatienter, da flere får afkræftet allergidiagnosen efterfølgende.

Disse forbehold fremgår imidlertid ikke af netbutikkens pressemeddelelse, så spørgsmålet er om netbutikken har ret, når de skriver: ’Eksplosion i fødevareallergi’ og ’Antallet af personer med fødevareallergi er steget med svimlende 327 procent'.

Mens danske videnskabsfolk ikke afviser at der er sket en stigning i forekomsten af fødevareallergi, så mener Katrine Lindholm Bøgh, forskningsleder ved ’The Research Group for Food Allergy’ DTU, at netbutikken ikke tolker Sundhedsstyrelsen rapport korrekt:

”Nej, vi ser ikke en eksplosion i fødevareallergi, og nej, der er ikke sket en stigning på 327%” skriver hun i sit svar til KvindeGuiden. Og mens netbutikken i sin pressemeddelelse beskriver, hvordan blandt andet allergier har sat skub i butikkens salg af økologiske og allergivenlige produkter, så tilføjer Katrine Lindholm Bøgh, at hun ikke er bekendt med videnskabelige undersøgelser, der bekræfter at økologi mindsker forekomsten af hverken fødevareallergi eller andre atopiske sygdomme.

Kilde:
Pressemeddelelse: 'Eksplosion i fødevareallergi booster udbredelsen af helsevarer', Ritzau, februar 2020
Rapport: 'Status på allergi-området', Sundhedsstyrelsen 2017

Sundhed
Er dit hjem skimmelfrit? Skimmelsvamp rammer hvert ottende danske hjem 

Skimmelsvamp er en lille, men potentielt skadelig svamp, der trives i fugtige omgivelser og spreder sig ved hjælp af mikroskopiske sporer i luften. Når disse sporer først får fat i dit hjem, kan de over tid føre til helbredsproblemer – ofte uden at man lægger mærke til det med det samme. Faktisk er…

Læs mere
Sundhed
Plantebaseret kost kan mindske risikoen for nyresygdom 

Ny forskning viser, at en plantebaseret kost ikke bare er godt for klimaet – den kan også være med til at beskytte dine nyrer. Et stort internationalt studie dokumenterer, at personer, der spiser overvejende plantebaseret, har op til 26% lavere risiko for at udvikle kronisk nyresygdom. Samtidig…

Læs mere
Årstidens råvarer
Kan tomater være med til at forebygge kræft? 

Der er mange gode grunde til at spise tomater året rundt. Ud over at være fulde af smag og farve, peger ny forskning på, at tomater kan spille en rolle i at forebygge sygdomme - blandt andet kræft. Her får du et samlet overblik over, hvad vi ved med rimelig sikkerhed - og hvor der stadig mangler…

Læs mere
Sundhed
Er du blevet målt for nyligt? 

Mange danskere lever med forhøjet blodtryk uden at vide det. Tilstanden er en af de største risikofaktorer for hjerte-kar-sygdomme, og den udvikler sig ofte uden tydelige symptomer. Men hvad er det egentlig, der sker i kroppen, når blodtrykket stiger, og hvorfor kan det føre til alvorlige…

Læs mere
Sundhed
Fermenteret mad og din tarmflora – hvad siger forskningen? 

Tarmen spiller en central rolle for kroppens sundhed, og en balanceret tarmflora er afgørende for fordøjelsen, immunforsvaret og optagelsen af næringsstoffer. Men hvordan påvirker fermenteret mad denne vigtige balance? Forskning peger på, at de naturlige bakterier i fermenterede fødevarer kan have…

Læs mere
Sundhed
Når advarsler om solen skygger for pointen 

Sollys har ry for at være farligt - men det er også en af kroppens vigtigste allierede. Flere studier viser, at solen ikke kun styrker D-vitaminproduktionen, men også kan spille en rolle i alt fra immunforsvar og søvn til humør og hormonbalance.

Forskningen peger på op mod 10 forskellige…

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sundhed
Hvor meget alkohol skal der til før hjernen tager skade? 

Vi ved godt, at alkohol ikke er sundt i store mængder. Men hvor meget skal der egentlig til, før det begynder at påvirke hjernen? Det spørgsmål har forskere fra Brasilien nu givet et opsigtsvækkende svar på – og resultaterne bør få mange til at overveje deres forbrug.

Læs mere
Sundhed
Haven og helbredet: Dokumenterede fordele ved udendørsliv 

I en tid, hvor mange tilbringer størstedelen af dagen indendørs, foran skærme og i kunstigt lys, vokser interessen for naturens rolle i sundhed og trivsel. Forskning fra hele verden peger i samme retning: Tiden, vi tilbringer i grønne omgivelser, har en direkte og målbar effekt på både krop og sind.…

Læs mere
Forår
Skovflåter og Borreliose: Tegn og symptomer du skal holde øje med 

Når vi færdes i naturen, risikerer vi at få besøg af en uvelkommen gæst: skovflåten. Selvom et flåtbid sjældent mærkes, kan det føre til alvorlig sygdom, hvis flåten bærer borrelia eller TBE-virus. Se billeder af skovflåt, flåtbid og borrelia-udslæt.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Gaveidéer
^