De fine frilandsjordbær er en fryd for både øjet og ganen. Søde og saftige, som de er, er det svært ikke at nyde dem direkte fra bakken, men jordbær er også gode i salater, desserter, kager, grød og syltetøj. Og det er bare om, at spise løs af de små bær, for de er nemlig fulde af C-vitamin.

Jordbærtid!  

Så er der masser af fuldmodne danske frilandsjordbær i butikkerne, og her får du tips til, hvordan du får mest ud af bordbærbakken, og hvordan du opbevarer dem.

Jordbær hele sommeren

Den seneste tids varme vejr har modnet de danske frilandsjordbær, som nu er på vej ud i dagligvarebutikkerne. En anden god nyhed er, at jordbæravlerne spår en god sommer i vente med rigelige mængder søde, danske jordbær. Modsat sidste år, hvor den varme sommer gjorde den danske jordbærsæson væsentlig kortere end normalt, kan vi år forvente at kunne plukke jordbær lang tid endnu.

"Sæsonen i år bliver ret almindelig. Det betyder, at man kan få gode, danske frilandsjordbær til langt hen i juli og helt frem til starten af august, hvis man er lidt heldig," siger Dan Haunstrup Christensen fra Dansk Gartneri.

"Det bedste tidspunkt for jordbær er det, der kommer nu. De sorter, der modnes i den kommende tid, er mere søde end de tidlige. De har typisk ikke det der æblehårde bid, men er bløde og samtidig faste," siger Dan Haunstrup, hvis favoritjordbær forresten er det meget mørke, søde bær Malwina. "Det er, præcis som et jordbær skal være," konkluderer han.

Tips til tilberedning og opbevaring af jordbær

Friske danske jordbær er indbegrebet af sommer, men er bærrene smattede, for vandede eller for kolde, kan det være en skuffelsen oplevelse. Du kan, med et par enkle forholdsregler, nemt sørge for, at det bliver en god jordbæroplevelse: Husk blandt andet, at jordbær har en meget kort holdbarhed. De fine bær er bedst samme dag, de er købt. Opbevar dem køligt ved ca. 5 grader, men tag dem ud af køleskabet nogle timer inden servering, så smager de bedst. Hvis du køber dem sidst på eftermiddagen, skal du ikke sætte dem i køleskabet.

  • Skyld, tør og nip
    Fyld en balje med koldt vand. Læg jordbærrene med stilk på i en sigte og sænk dem ned i vandet 2-3 gange. Gør det ad flere gange, hvis der er mange jordbær. Lad dem tørre i ét lag på et viskestykke. Først herefter nippes stilkene af. På den måde trænger der mindst vand ind i bærret, og så smager de af mest.
  • Frysning af jordbær
    Skal jordbærrene bruges til grød eller marmelade, lægges bærrene i en pose og fryses ned. Har man behov for løsfrosne jordbær til pynt, lægges bærrene på bagepapir på en bakke, som stilles i fryseren. Når bærrene er frosne, lægges de i poser og kommes i fryseren.

 

 

Sommer
Sysler i sensommerhaven 

Sommeren lakker mod enden, men for haveejere er der er ingen grund til at føle sig trist til mode. Der er stadig rigeligt med blomster, farver og oplevelser i haven, og masser af praktiske opgaver - ikke mindst, hvis man har frugttræer og bærbuske: Ribs, hyldebær, brombær, hyben, stikkelsbær,…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Picnic - 16 perfekte sommeropskrifter 

Sommeren føles lidt længere, når man tager sig tid til at nyde den. Pak picnickurven med hjemmebagte sesamboller, butterdejspølsehorn og fuldkornspizzasnegle – eller prøv de asiatisk-inspirerede kyllingespyd med chili og honning, pastasalat med spinat og bacon, eller friskbagt baguette med klassisk…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Stikkelsbær: Det skønne syrlige, søde og lidt oversete sommerbær 

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for den fine syrlige smag gør stikkelsbær velegnede i mange dejlige sammenhænge.

Læs mere
Forbrugernyt
Undgå at få væggelus med hjem fra ferien 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig meget ubehagelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at slippe af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i…

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Forbrugernyt
Hvor farlige er fluer? 

Fluer i køkkenet, på maden og omkring affaldet - lyder det bekendt?

Når temperaturen stiger, vrimler det pludseligt med fluer. De kan være en gene, når de svirrer omkring, men da de hverken stikker eller bider, virker de jo ganske tilforladelige. Helt harmløse er de dog langt fra altid, viser…

Læs mere
Forbrugernyt
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Sommer
Parterapeut: Familieferie med nærvær og kvalitet 

De fleste drømmer om en ferie fyldt med nærvær og kvalitetstid med dem, som betyder allermest, men alligevel ender ferien for mange med uindfriede forventninger, fortæller parterapeut, Christiane Meulengracht. Derfor giver hun 5 råd, som gør det muligt at omfavne nærværet i sommerferien.

Læs mere
Sommer
Børn og sommer - Alt det, du skal være opmærksom på 

Sol, vand, frihed og glade børnestemmer. Sommeren rummer noget af det bedste for børnefamilier – men også en række udfordringer, som man nemt glemmer midt i stemningen. Her får du en samlet guide til, hvad du særligt bør holde øje med, når temperaturen stiger, og hverdagen rykker ud i det fri.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Jordbærlagkage: Hjemmebagte lagkagebunde, jordbær og flødeskum 

Et absolut hit af en sommerlagkage, hvor man får den fulde smag af friske sommerjordbær og flødeskum.

Her er opskriften på hjemmebagte lagkagebunde og knasende, sprød pistacie-krokant.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Gaveidéer
^