Kategorier: Opskrifter & råvarer - Årstidens råvarer

Opskriften er fra vores yndlings kogebog 'Sommerhuskogebogen' skrevet af journalist og forfatter Dorthe Studsgarth og fuld af hendes yndlingsopskrifter på enkel og uformel sommermad. Og netop denne opskrift rammer plet: Den er nem at gå til - uden dikkedarer ...
Sommerens sødeste jordbærtærte – uden ovn!
Opskrift fra sommerlandet
Tærten er både enkel og elegant, og den gemmer på flere små tricks, der gør den til en favorit. Chokolade og knuste kiks smelter sammen til en rustik bund, mens flødeost og vanille skaber en let og luftig creme, som jordbærrene synker blidt ned i under køl. Det er en dessert, der skal stå lidt – og det er faktisk en del af magien: Smagene udvikler sig, teksturerne sætter sig, og når tærten endelig kommer ud på bordet, mødes du af et syn, der er lige så indbydende, som det er smagfuldt.
Jordbærtærter uden ovn
8-10 personer
Ingredienser
- 200 g mørk chokolade
- 1 spsk kaffe eller vand
- 250 g grahamskiks (fx Digestive)
- 1½ dl piskefløde
- 150 g flødeost naturel (fx Philadelphia)
- 1 spsk sukker
- kornene af ½ vanillestang eller ½ tsk vanillepulver
- 350 g jordbær
- citronmelisse eller mynteblade
- tærteform
Opskrift
Kagebunden kan laves dagen før eller om morgenen, men skal opbevares i køleskab.
- Læg et stykke husholdningsfilm eller bagepapir i enten en rund tærteform på ca. 20 cm i diameter eller små muffinforme.
- Klip husholdningsfilmen til, så der kun hænger lidt ud over kanten.
- Hæld kaffe eller vand i en gryde og sæt den over ganske svag varme. Bræk chokoladen i stykker og lad den stå og smelte i væsken uden at røre for meget i den. Når chokoladen er smeltet, hældes den over i en skål og køler en smule af.
- Knus kiksene groft ned i chokoladen med fingrene og hæld massen i formen.
- Dyp en kniv eller ske i koldt vand, og brug den til at trykke bund og sider glatte. Siderne skal være ca. 4 cm i højden. Stil formen med bunden i køleskabet i en time, så chokolade og kiks kan størkne sammen.
- Skyl jordbærrene, nip dem og skær dem i kvarte.
- Pisk fløden sammen med flødeost og vanille til en let skummende og luftig creme.
- Løft kagebunden ud af film/papir og over på et fad eller en tallerken.
- Fordel cremen på tærtebunden og læg halvdelen af de friske bær i cremen.
- Stil kagen tilbage i køleskabet og lad det hele sætte sig i mindst en halv time – jordbærrene vil være sunket ned, når man tager kagen/kagerne ud.
- Pynt med resten af jordbærrene og bladene og servér straks.
Variation
- Fløde og ost kan erstattes med kvark og fromage frais.
Dorthe Studsgarth
Dorthe Studsgarth er forfatter, journalist og dokumentarist – og en af pionererne i dansk tv-historie. Hun var med til at starte både Kanal 2 og TV2 Danmark, og som en af de to første nyhedsværter på TV2 Nyhederne har hun sat sit præg på dansk medieformidling. I 1990’erne arbejdede hun som britisk korrespondent i London og har siden produceret dokumentarfilm, aktualitets- og underholdningsprogrammer for både DR og TV2.
Med en mastergrad i klassisk retorik og moderne kommunikation fra Aarhus Universitet har Dorthe et stærkt blik for både sprog og fortælling. Hun har skrevet flere bøger – herunder to romaner – og står bag skriveuniverset Bogboss.dk, hvor hun underviser i storytelling og rådgiver både forfattere og virksomheder. I 2017 modtog hun Sprogprisen.dk for sin formidling.
Som hun selv siger:
“Jeg har samlet al den viden, jeg selv har savnet, da jeg skrev min første og anden roman. Nu, hvor jeg skriver på min tredje, er min egen bog blevet en slags rejsekammerat.”
Dorthe har kontor i Filmhuset i indre København, hvor hun dagligt arbejder blandt forfattere og filmfolk – og stadig udvikler historier med både nerve og nærvær.