Sådan flytter du roser uden at skade dem

Flytning af roser kræver grundig forberedelse for at sikre, at planterne overlever. Før flytning skal roserne beskæres, så de er lettere at håndtere. Rødderne skal holdes fugtige under hele processen for at undgå udtørring. Efter plantning er vanding afgørende for en succesfuld etablering.

Haveselskabet: Flytning af roser trin-for-trin 

Smukke, gamle rosenbuske kan være højt skattet klenodier, som man nødigt skiller sig af med fx i forbindelse med en flytning. Men det behøver man heldigvis heller ikke.

Ifølge Haveselskabets gartner og landskabsarkitekt Jesper Carl Corfitzen, kan du sagtens flytte gamle veletablerede rosenbuske til et nyt voksested. Her får du hans guide til, hvordan du gør trin for trin.

Beskær roserne før flytningen

Skal du flytte roser, er det en god ide at forberede flytningen i april. Store tornede rosenbuske er besværlige at flytte, så derfor er det en god idé at beskære roserne, før du flytter dem.
"Bevar 3-4 hovedgrene på hver rose og klip resten af grenene tilbage til 25-30 cm over podestedet, der kan ses som en fortykkelse nederst på rosens grene", fortæller Jesper Corfitzen.

Hold rødderne fugtige

Når flyttedagen kommer, graver du roserne op, og trimmer rødderne ved at skære omtrent 5-10 cm af deres længde. Det vil få rosen til at udvikle nye rødder.

"Herefter er det vigtigt, at du holder rødderne fugtige, så de ikke tørre ind. Du kan pakker roserne ind i våde aviser og plastsække, stille dem i en spand vand eller grave dem ned, så rødderne bliver dækket af jord. Der sker ikke noget ved, at der går et par uger, før du har mulighed for at plante dem på deres nye voksested. Du skal blot opbevare dem mørkt og køligt i den mellemliggende periode", anbefaler Jesper Corfitzen.

10 liter vand pr. rose

Når du er klar til at plante, graver du et stort plantehul på ca. 40x40 cm til hver rose, og løsner jorden i bunden af plantehullet løsnes godt.

"Sæt rosen ned i hullet, så jordoverfladen ender i samme højde, som da de stod plantet i din gamle have, og fyld hullet cirka halvt op med almindelig havejord, der er blandet med lidt gødet pottemuld eller helt omsat hestegødning. Vand grundigt, og lad vandet synke ned, før du fylder resten af jorden på og vander igen. Til slut skal du træde den våde jord rundt om rosen let til med hælen", fortæller Jesper Corfitzen fra Haveselskabet.

Hver nyplantet rose skal have cirka 10 liter vand. Jorden må gerne blive pladret. Det er vigtigt at vande roserne den første vækstsæson, så de på intet tidspunkt tørre ud.
 

Sæsonens rabarber – tips og opskrifter
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte, -saft, -cocktail og -smoothie 

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de saftige, røde stilke fra jordbærrabarber, som er en af sæsonens første sorter.

Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og som tilbehør til isdesserter og yoghurt, såvel som til kompot til fjerkræ og ost.

Læs mere
ækre muffins med bærmos, æble, gulerod og nødder
Forår
Sunde muffins - Saftige, sødmefulde og lige til at tage med på farten 

Disse muffins er et hit i madkurven, på skovturen eller som hurtig snack i en travl hverdag. De er fyldt med frugt, gulerødder og nødder – og ikke mindst en hjemmelavet bærmos, der gør dem ekstra bløde og velsmagende uden at kræve meget sukker eller fedtstof.

Dejen røres hurtigt sammen, og…

Læs mere
Opbevaring af vintertøj med silkepapir og plastkasser i garderobeskab
Forår
Forårsoprydning i garderoben – bloggerne deler deres bedste tips 

Sommeren er på vej, og det kan føles helt befriende at få pakket vintertøjet væk, så der bliver plads til sommergarderoben. Og når du nu er i gang, så skulle du måske se at få ryddet ud og skilt dig af med noget af det, du har fået akkumuleret bagerst i dine skabe og skuffer. Mon der ikke er tøj,…

Læs mere
Haven er familiens uformelle frirum
Forår
Haven - Familiens fristed 

Der findes ikke noget så dejligt, som den danske sommer; duften af sommerblomster, krydderurter og nyklippet græs. Og der er intet, som lette sommerbriser, lidt kratten i staudebedet og lyden af legende børn i haven, der kan give fred i sjælen. Haven kan blive familiens frirum, hvor der både er…

Læs mere
Skovflåter i Danmark: Vigtig information om symptomer og behandling af borreliose.
Forår
Skovflåter og Borreliose: Tegn og symptomer du skal holde øje med 

Når vi færdes i naturen, risikerer vi at få besøg af en uvelkommen gæst: skovflåten. Selvom et flåtbid sjældent mærkes, kan det føre til alvorlig sygdom, hvis flåten bærer borrelia eller TBE-virus. Se billeder af skovflåt, flåtbid og borrelia-udslæt.

Læs mere
Varme hveder til Store Bededag
Forår
Hjemmebagte varme hveder til Store Bededag  

Fredag den 16. maj er det Store Bededag. Egentlig burde det hedde 'Store Hvededag' - for ikke mange andre af årets begivenheder er så tæt forbundet med indtagelsen af en enkelt fødevare.

De store, lune og luftige hvedebrød er et hit, og dét er de også når der er fintmalet fuldkornsmel i.

Her får…

Læs mere
Forår
DIY: Lav spirepotter af avispapir og dyrk planter fra frø 

Det er både sjovt, billigt og bæredygtigt at lave sine egne spirepotter. Du har med stor sandsynlighed allerede det, du skal bruge derhjemme: avispapir, en saks og et glas. Med denne simple metode kan du lave små potter til forspiring af frø – uden at købe plastikpotter eller dyre bakker. …

Læs mere
De første spæde skud af skvalderkål, mælkebøtte og brændenælde kan bruges i enkle og smagfulde retter
Forår
Smagen af det vilde forår 

Her i foråret skyder de vilde urter frem i skovbunde, haver og langs stier. Flere af dem har været brugt i generationer som spiselige urter og kan med fordel inddrages i madlavningen. De bidrager med både smag, næringsstoffer og en direkte forbindelse til årstidens skiften.

Læs mere
Lav din egen mælkebøttete – sådan gør du
Forår
Solskins-te og små citronmarengstærter 

Lige nu blomstrer mælkebøtter langs stier, i haver og på åbne marker. Deres klare gule farve lyser op i landskabet, og samtidig er planten overraskende anvendelig.

Mælkebøtten har en lang tradition som lægeplante og bruges stadig i udtræk, som siges at kunne lindre ledsmerter, understøtte…

Læs mere
Sådan laver du suppe med friske brændenælder
Forår
Cremet brændenældesuppe 

Brændenælder er mest kendt for deres brændende nåle, som ved berøring kan give midlertidigt udslet. Men når de først blancheres eller tilberedes, mister de deres skarpe egenskaber og bliver til en velsmagende og næringsrig ingrediens. Især de unge forårsskud kan bruges på linje med spinat og egner…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Shopping
Gaveidéer
^