Kold æblekage: Sådan laver du den perfekte æblekage med flødeskum og makroner

Æblekage er en traditionel favorit i mange danske hjem, især når den serveres med flødeskum eller hjemmelavet vaniljeis. Kombinationen af blød æblemos og knasende mandelflager skaber en unik tekstur. Server desserten med en kop friskbrygget kaffe for en fuldendt smagsoplevelse.

Gammeldags kold æblekage med flødeskum 

Når man bor i et land, der er rigt på æbler, er det oplagt at lave noget med denne alsidige frugt. I Sophie Vedel Dalgaards inspirerende bog 'Food in a jar', serveres alverdens lækkerier i glas - også den traditionelle æblekage med makroner og flødeskum.

"Æblekage smager vidunderligt og efterlader mange med gode minder om bedsteforældre og barndom. Æblekage kræver få ingredienser, og er tilmed en hurtig og let dessert at lave. Hvis man ikke ejer en have og et æbletræ, er der heldigvis et stort udbud af æbler at købe" skriver forfatteren og opfordrer til, at man går efter danske, økologiske æbler, hvis det er muligt. Hun opfordrer også til, at man bruger syrlige æbler i opskriften, da det giver et godt samspil med de søde makroner.

Til 4-6 personer 

Ingredienser:

  • 800 g æbler
  • 2 spsk. vand
  • 1 vaniljestang
  • 125 g rørsukker
  • 150 g makroner
  • ¼ l piskefløde

Sådan gør du:

  • Skræl æblerne, fjern kernehuset, og skær dem ud i mellemstore tern.
  • Hæld æblerne i en gryde, og tilsæt vand og sukker.
  • Flæk en vaniljestang på langs, skrab vaniljekornene ud, og put dem i gryden.
  • Lad selve vaniljestangen koge med – det giver yderligere smag.
  • Lad gryden småkoge i ca. 10 min, til æblerne er bløde.
  • Du kan mose æblerne med en gaffel, hvis du vil have æblemosen ekstra blød.
  • Lad derefter æblemosen køle af. Pisk nu fløden til let skum.
  • Knus makronerne i en pose.
  • Anret æblekagen i passende glas.
  • Læg æblemos nederst, dernæst makroner, så æblemos igen og slut af med at låg af luftig flødeskum.

Tip: 

  • Du kan sagtens lave æblemosen dagen før, og så skal du blot knuse makronerne og piske fløden på selve dagen.
  • En god mos kan holde sig på køl i 4-5 dage.

Food in a Jar

Med sin smukke bog 'Food in a jar' viser Sophie Vedel Dalgaard, hvordan sylteglas kan bruges til smuk og indbydende servering af alt fra morgenmad, supper og salater til snacks, drinks og desserter.

Med opskrifter og kreative tips samt masser af idéer til, hvordan du kan eksperimentere med smagssammensætninger og serveringsmåder, inspirerer bogen til, hvordan du pakker dine glas, så de passer til middagsbordet eller picnickurven såvel som skoletasken.

Bogen kan lånes på biblioteket.

Hjemmelavet frugt- og bærmos i skål klar til servering
Opskrifter & råvarer
Super nem og alsidig hjemmelavet frugt- og bærmos 

Hjemmelavet frugt- og bærmos er nem at tilberede, indeholder kun ganske lidt raffineret sukker og smager helt fantastisk med is og desserter, kager - og ikke mindst på toppen af yoghurten.

Læs mere
Alt om grønne asparges: Tilberedning, sæson og opskrifter
Opskrifter & råvarer
Grønne asparges - Tilberedning & opskrifter 

Hvordan ser en god asparges ud? Skal asparges skrælles? Skal de træede ender skæres eller brækkes af? Kan grønne asparges spises rå?

Læs mere
Rabarberkompot til både sødt og salt
Opskrifter & råvarer
Rabarberkompot – sødt, syrligt og alsidigt 

Rabarber er måske bedst kendt for – i bogstaveligste forstand – at tage det sure med det søde i skønne kager og desserter. Men de lange stængler er også velegnede som tilbehør til både grillet kød og fjerkræ.

Her får du en klassisk opskrift på rabarberkompot, som kan serveres både varm og kold –…

Læs mere
Varme hveder til Store Bededag
Forår
Hjemmebagte varme hveder til Store Bededag  

Fredag den 16. maj er det Store Bededag. Egentlig burde det hedde 'Store Hvededag' - for ikke mange andre af årets begivenheder er så tæt forbundet med indtagelsen af en enkelt fødevare.

De store, lune og luftige hvedebrød er et hit, og dét er de også når der er fintmalet fuldkornsmel i.

Her får…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Cheesecake med lime - Sød, syrlig - og helt uimodståelig! 

Har du smag for syndige, søde og syrlige kager? Så vil du elske cheesecake med lime. Her mødes den klassiske cremede ostekage med friskheden fra lime – og resultatet er en uimodståelig balance mellem sødt og syrligt.

Læs mere
Opskrift: Klassisk rabarbertærte med kold flødeskum og friske jordbær på toppen.
Opskrifter & råvarer
Rabarbertærte med friske jordbær - Syrligt møder sødt! 

Det er sæson for den alsidige rabarber, der kan nydes både kold og varm - eller lun som her i en herlig tærte, hvor de syrlige rabarber møder sød marcipan og serveres med en skefuld kold cremefraiche eller rørt vaniljeis og friske jordbær på toppen.

Kagen er fuld af gode råvarer; smør, sukker og…

Læs mere
Påskeopskrifter med forårets råvarer
Opskrifter & råvarer
Påskeopskrifter: 12 lækre retter til påskefrokosten 

Foråret er kommet med lys og lune dage, sprøde tulipaner og anemoner i skovbunden - og dét skal fejres i påsken. Måske kan der i påskedagene blive tid til at nyde en ægte dansk påskefrokost, et veldækket bord med sildebasser, lam, æg og forårssalater – og snaps, ikke at forglemme. Altså sådan en…

Læs mere
Påskeopskrifter: Smørrebrød til påskebordet.
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Misosuppe – opskrift på den klassiske japanske suppe med tofu og tang
Opskrifter & råvarer
Misosuppe - den ultimative opskrift på japansk umami 

Misosuppe er en dyb, velsmagende og nærende suppe, der kombinerer umami, salt, sødme og let bitterhed i én harmonisk skål. Suppens base er misopasta, en fermenteret sojapasta fyldt med probiotiske bakterier, der kan gavne tarmfloraen.

Dashi, en japansk bouillon, giver en subtil og fyldig…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse 

Kimchi er en smagsintensiv, sprød og fermenteret delikatesse, der kombinerer syre, salt og varme. Den tilføjer dybde til både asiatiske retter og hverdagsmåltider som grillet kød, sandwiches og salater.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Shopping
Gaveidéer
^