Spiritualitet
Månedshoroskoper oktober 2023 v. Adrian Ross Duncan

Har du endnu ikke tjekket dit månedshoroskop? Klik ind og læs oktober måneds horoskoper udarbejdet af den populære astrolog og forfatter, Adrian Ross Duncan fra AstroWOW, og få en fornemmelse af, hvad måneden vil byde på af muligheder, udfordringer og oplevelser.

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Kaffehjørnet
Fakta om kaffe - Verdens populæreste drik

Mens der gennem årene har været talt og skrevet meget for og imod kaffens sundhedsmæssige egenskaber, så er resultaterne af de seneste mange kaffestudier overvejende godt nyt for kaffeelskere. Drukket med måde kan kaffe have en hel række positive virkninger, og derfor er sundhedseksperter generelt…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Pastasalat med stor umami-smag

Orker du ikke at stå i køkkenet i aften, så har vi en perfekt idé til et nemt og lækkert måltid med ingredienser, du formentligt allerede har liggende. I så fald kan sidegevinsten være, at du får ryddet ud i de 'glemte' grøntsagsrester i køleskabet - og måske også sparret lidt på madbudgettet.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Den 4. oktober fejrer Sverige ’Kanelbullens Dag’ - og det må vi da bakke op om

Der er ikke noget, der kan sprede en hyggelig stemning, som duften af friskbagte kanelsnegle. Herhjemme er de lækre boller et populært bagværk, især på en våd og kedelig efterårsdag. Og i Sverige sætter man så stor pris på kanelsnegle, at de har fået deres helt egen mærkedag.

Den 4. oktober fejrer…

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Moccakage

De færreste kaffeelskere vil kunne stå for denne super skønne moccakage.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Camilla Plum: Råsyltning er en nem vej til syltede grøntsager

Råsyltning er en nem vej til syltede grøntsager, skriver Camilla Plum. Mens syltning normalt indebærer at ingredienserne koges med lage, så anvendes der ved råsyltning rå, fintsnittet grøntsager.

Læs mere
Skønhed & Pleje
DIY: Fremstil selv en skøn body wash med honning og kokosolie

Blandt honningens mange anvendelsesmuligheder gør dens unikke anti-inflammatoriske og antibakterielle egenskaberer den populær i hudplejeprodukter. Ved at eksperimentere med fremstilling af plejeprodukter derhjemme, kan du få et produkt med nøjagtig de ingredienser, der bedst egner sig til din hud.

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sensommer
Sensommerudsalg 2023

Sensommerudsalget er i fuld gang med tilbud fra blandt andet Bamboo Copenhagen, Novasolo, By LaForma, Hübsch, Luxor og Karma Design ...

Læs mere

TEMA

Loppemarkeder 2023
Nye bestsellere
Kategori: Diætist
Får du seks om dagen...?
Får du seks om dagen...?

"6 om dagen". Prøv lige at sige det højt. Budskabet skal ikke misforstås, og bag dette ligger slet ikke nogen erotisk bagtanke. Men Fødevaredirektoratets kampagne der skulle lokke os danskere til at spise mere frugt og grønt er blevet misforstået !

”6 om dagen……” Prøv lige at sige det højt for dig selv! Men nej, budskabet skal ikke misforstås, og bag dette ligger slet ikke nogen erotisk bagtanke.

Men fødevaredirektoratets kampagne ”6 om dagen”, der skulle lokke os danskere til at spise mere frugt og grønt er blevet misforstået!

Budskabets egentlige ordlyd betyder nemlig : ”spis 3 stykker frugt + 300 g grøntsager om dagen, og risikoen for udvikling af kræft og hjerte/kar sygdomme nedsættes”. For ikke at tale om de gode kostfibre grøntsagerne leverer, som er med til at holde fordøjelsen og kalorieregnskabet i orden.
MEN 80 % af budskabets modtagere opfatter udtrykket som: 6 stykker frugt om dagen! Vel nok fordi frugten har fået første nævnefaktor! Grøntsagerne er gået helt i glemmebogen! Og samtidig skal nævnes at 1 glas frugt juice sidestilles med 1 stk. frugt, og således har en del danskere fundet ud af at have deres på det tørre mht. de 6 om dagen, ved at drikke 1 liter juice daglig!

Er det forkert at spise 6 stykker frugt om dagen? Næsten daglig diskuterer ernæringseksperterne dette emne, så man i sande kunne tale om ”den forbudne frugt”

Lad os lige se lidt nærmere på frugtens næringsværdi.
Frugt indeholder i store mængder vitaminer og mineraler som er nødvendige for en sund og varieret kost. Frugt smager sødt pga. dets høje indhold af frugtsukker og dermed et kulhydrat som optages hurtigt i blodet. Frugt indeholder meget vand og bidrager dermed til at holde væskebalancen oppe. Kalorieindholdet i frugt er forholdsvis lavt.
Dvs: 1 stk. frugt giver alt efter type, rundt regnet 100 kcal!

Historisk set kender vi danskere kun danske frugtsorter som æbler, pærer og blommer som vi har spist friske i perioder og ellers lavet most og marmelade heraf. I de mere sydlandske nationer, frugtens hjemstavn, anvendes frugten som det søde man spiser som dessert efter et måltid mad. Men i takt med at vi hele året rundt kan få frisk frugt fra fjerne verdenshjørner, har frugten indvundet stor plads i danskernes daglige konsum, og sidestilles og erstattes med andet mad.

Men glem ikke ordlyden : ”Den søde frugt”. Frugt er ikke mad, frugt er en dessert. Det søde efter maden.
Så hvis du kan svare ja til at du har fået dækket dit daglige kaloriebehov ved at spise sunde sammensatte måltider, hvor både grøntsager, protein og stivelse indgår, så skal der også være plads til lidt sødt efter maden. Og her kan frugten med fordel anvendes som den kalorielette dessert, i i stedet for chokoladen eller flødeisen.

Ser vi på os danskere, hvor 40 % af os er overvægtige, er det nok på sin plads at nævne frugt i forhold til sunde kostvaner og vægtab. Kostkompagniets vægttabsmetode lægger op til at fordele de 6 om dagen på: 400 g grønt + 2 stykker frugt om dagen. Grøntsagerne anvendes som en næsten kaloriefri komponent i de sunde og velsmagende måltider, og frugten som den sunde og forholdsvis kalorielette dessert.

Men frugten må ikke tage pladsen for grøntsagerne og kan ikke erstatte det gode og mættende mellemmåltid.

Tænkt på ! at for 100 kcal kan du også få: 1 stk. knækbrød, smurt med mager friskost, belagt med 2 skiver lækkert magert pålæg og pyntet med frisk grønt. Det kan man da kalde mad som smager og mætter.

Det er op til dig om du vil have 6 om dagen, men lad dig ikke friste af den ”forbudne frugt”...!

Shop: Smykkegaver
8 skønne yogaøvelser
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Konkurrence
^