Spiritualitet
Månedshoroskoper oktober 2023 v. Adrian Ross Duncan

Har du endnu ikke tjekket dit månedshoroskop? Klik ind og læs oktober måneds horoskoper udarbejdet af den populære astrolog og forfatter, Adrian Ross Duncan fra AstroWOW, og få en fornemmelse af, hvad måneden vil byde på af muligheder, udfordringer og oplevelser.

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Kaffehjørnet
Fakta om kaffe - Verdens populæreste drik

Mens der gennem årene har været talt og skrevet meget for og imod kaffens sundhedsmæssige egenskaber, så er resultaterne af de seneste mange kaffestudier overvejende godt nyt for kaffeelskere. Drukket med måde kan kaffe have en hel række positive virkninger, og derfor er sundhedseksperter generelt…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Pastasalat med stor umami-smag

Orker du ikke at stå i køkkenet i aften, så har vi en perfekt idé til et nemt og lækkert måltid med ingredienser, du formentligt allerede har liggende. I så fald kan sidegevinsten være, at du får ryddet ud i de 'glemte' grøntsagsrester i køleskabet - og måske også sparret lidt på madbudgettet.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Den 4. oktober fejrer Sverige ’Kanelbullens Dag’ - og det må vi da bakke op om

Der er ikke noget, der kan sprede en hyggelig stemning, som duften af friskbagte kanelsnegle. Herhjemme er de lækre boller et populært bagværk, især på en våd og kedelig efterårsdag. Og i Sverige sætter man så stor pris på kanelsnegle, at de har fået deres helt egen mærkedag.

Den 4. oktober fejrer…

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Moccakage

De færreste kaffeelskere vil kunne stå for denne super skønne moccakage.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Camilla Plum: Råsyltning er en nem vej til syltede grøntsager

Råsyltning er en nem vej til syltede grøntsager, skriver Camilla Plum. Mens syltning normalt indebærer at ingredienserne koges med lage, så anvendes der ved råsyltning rå, fintsnittet grøntsager.

Læs mere
Skønhed & Pleje
DIY: Fremstil selv en skøn body wash med honning og kokosolie

Blandt honningens mange anvendelsesmuligheder gør dens unikke anti-inflammatoriske og antibakterielle egenskaberer den populær i hudplejeprodukter. Ved at eksperimentere med fremstilling af plejeprodukter derhjemme, kan du få et produkt med nøjagtig de ingredienser, der bedst egner sig til din hud.

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sensommer
Sensommerudsalg 2023

Sensommerudsalget er i fuld gang med tilbud fra blandt andet Bamboo Copenhagen, Novasolo, By LaForma, Hübsch, Luxor og Karma Design ...

Læs mere

TEMA

Loppemarkeder 2023
Nye bestsellere
Kategori: Diætist
Den gode danske frikadelle
Den gode danske frikadelle

...og andre fede historier - Kostkompagniets diætister skriver:Er det overhovedet muligt at finde hoved og hale i alle de fedtbesparende budskaber? Og hvordan får man egentlig frikadellen til at blive dejlig brun og gylden?

Myter og fordomme omkring fedtindholdet i vores mad, lever i bedste velgående.

Vi skal spise magert og fedtfattigt, lyder det.
Og ikke mindst hedder det sig at vi skal tilberede vores mad, ved at give størst mulig afkald på vores forbrug af fedtstoffer. Fedtfattig! Fedtbesparende!
Således har forskellige køkkenudstyrs-producenter opfundet diverse ting og redskaber til tørstegning. Ligefra stegepander, stegepapir, fedtspray og andre sjove ting, der skal gøre det nemmere for os at spare på fedtet.
Ja, selv den danske frikadelle skal helst steges på bagepapir i ovnen og det hakkede oksekød skylles under den varme hane!!!!!

Er det overhovedet muligt at finde hoved og hale i alle disse budskaber? Og hvordan får man egentlig frikadellen til at blive dejlig brun og gylden? For slet ikke at glemme ordene kulinarisk kvalitet, omtanke og oplevelse.

Heldigvis er videnskaben kommet os til undsætning.

Forudsat at man allerede under sine fedtbevidste indkøb, kommer hjem med det gode magre kød, uanset om det er hakket eller ej og uanset dyrets race, må dette jo antages at være det bedste udgangspunkt for en fedtbesparelse.
Undersøgelser viser nemlig at hvis man steger magert kød på panden i fedtstof, opsuger kødet ikke fedt, men fedtet lægger sig i en tynd hinde omkring kødet. Fedtindholdet øges således kun med 1-3 g fedt/100 g kød. Og det må jo siges at være lidt.

Selvfølgelig øges dette fedtindhold jo større overflade kødet har, men i praksis har dette ingen ernæringsmæssig betydning.
Således kan man konkludere at der ikke er den store ernæringsmæssige grund til at tørstege kød.
Fedtstoffet fra panden er nemlig med til at give en pænere farve på kødet, og en mere jævn stegning. MEN….. det fedtstof som er tilbage på panden efter stegningen, skal selvfølgelig kasseres!
Og der skal man lige tænke sig om når det står gryderet/wokret på menuen.

Det sidste ord er selvfølgelig ikke sagt ...

I en god dansk husholdning hører jo også krebinetterne, koteletterne og fiskefileterne hjemme. Altså dem med paneringen på.
Ved stegning af disse kødstykker vil fedtoptaget blive noget højere, da paneringen udviser samme sugeevne som en svamp. Fedtoptaget kan dog nedsættes hvis man blot vender kødet i mel uden tilsætning af æg og rasp.

Summa summarum …..det batter altså mere i fedtregnskabet at vælge magre udskæringer og skære den synlige fedtkant fra, end at tørstege!

Og således overlevede den gode danske frikadelle trods alt.

Shop: Smykkegaver
8 skønne yogaøvelser
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Konkurrence
Nye bestsellere
Kategori: Diætist
Den gode danske frikadelle
Den gode danske frikadelle

...og andre fede historier - Kostkompagniets diætister skriver:Er det overhovedet muligt at finde hoved og hale i alle de fedtbesparende budskaber? Og hvordan får man egentlig frikadellen til at blive dejlig brun og gylden?

Myter og fordomme omkring fedtindholdet i vores mad, lever i bedste velgående.

Vi skal spise magert og fedtfattigt, lyder det.
Og ikke mindst hedder det sig at vi skal tilberede vores mad, ved at give størst mulig afkald på vores forbrug af fedtstoffer. Fedtfattig! Fedtbesparende!
Således har forskellige køkkenudstyrs-producenter opfundet diverse ting og redskaber til tørstegning. Ligefra stegepander, stegepapir, fedtspray og andre sjove ting, der skal gøre det nemmere for os at spare på fedtet.
Ja, selv den danske frikadelle skal helst steges på bagepapir i ovnen og det hakkede oksekød skylles under den varme hane!!!!!

Er det overhovedet muligt at finde hoved og hale i alle disse budskaber? Og hvordan får man egentlig frikadellen til at blive dejlig brun og gylden? For slet ikke at glemme ordene kulinarisk kvalitet, omtanke og oplevelse.

Heldigvis er videnskaben kommet os til undsætning.

Forudsat at man allerede under sine fedtbevidste indkøb, kommer hjem med det gode magre kød, uanset om det er hakket eller ej og uanset dyrets race, må dette jo antages at være det bedste udgangspunkt for en fedtbesparelse.
Undersøgelser viser nemlig at hvis man steger magert kød på panden i fedtstof, opsuger kødet ikke fedt, men fedtet lægger sig i en tynd hinde omkring kødet. Fedtindholdet øges således kun med 1-3 g fedt/100 g kød. Og det må jo siges at være lidt.

Selvfølgelig øges dette fedtindhold jo større overflade kødet har, men i praksis har dette ingen ernæringsmæssig betydning.
Således kan man konkludere at der ikke er den store ernæringsmæssige grund til at tørstege kød.
Fedtstoffet fra panden er nemlig med til at give en pænere farve på kødet, og en mere jævn stegning. MEN….. det fedtstof som er tilbage på panden efter stegningen, skal selvfølgelig kasseres!
Og der skal man lige tænke sig om når det står gryderet/wokret på menuen.

Det sidste ord er selvfølgelig ikke sagt ...

I en god dansk husholdning hører jo også krebinetterne, koteletterne og fiskefileterne hjemme. Altså dem med paneringen på.
Ved stegning af disse kødstykker vil fedtoptaget blive noget højere, da paneringen udviser samme sugeevne som en svamp. Fedtoptaget kan dog nedsættes hvis man blot vender kødet i mel uden tilsætning af æg og rasp.

Summa summarum …..det batter altså mere i fedtregnskabet at vælge magre udskæringer og skære den synlige fedtkant fra, end at tørstege!

Og således overlevede den gode danske frikadelle trods alt.

^