De kloge børn bliver ammet

De kloge børn bliver ammet 

Børn der er blevet ammet har højere IQ og det er ikke det eneste. Barn der er blevet ammet i de anbefalede seks måneder......

Børn der er blevet ammet har højere IQ og det er ikke det eneste. Barn der er blevet ammet i de anbefalede seks måneder er mindre udsat for infektioner i lunge og ører, end børn der bruger sutteflasken.

"Modermælk er en helt enestående væske," fortæller læge Caroline J. Chantry, til webmd.com. Jeg bliver mere og mere fascineret af modermælken og dennes forebyggende evner efterhånden som jeg lærere mere om den, forsætter hun.

Informationen om brystmælkens påvirkning på barnets intelligens stammer fra en dansk undersøgelse, der er offentliggjort i The Journal of the American Association. De danske forskere har samlet information om børn der er født fra 1959 til 1961. Undersøgelsen bygger delvist på standardiserede intelligensprøver der blev foretaget på 973 af disse personer i 27 års alderen og sammenlignet med intelligensprøver foretaget på 2.280 af gruppen i 19 års alderen. Ved at inkludere så mange børn i undersøgelsen har forskerne kunnet fratrække 13 andre faktorer, som forældrenes sociale status, uddannelse og indtægt, der kunne påvirke intelligensen.

Konklusionen er at børn der kun ammes i en måned har en anelse lavere IQ eller 99,4, end et barn, der bliver ammet i mindst to måneder. Det barn har i gennemsnittet en IQ på 101,7. Og gennemsnits IQ-tallet gik op ved længere amning. Børn der blev ammet i 6, 7 og 9 måneder har i gennemsnittet henholdsvis et IQ tal på 102,3 og 106. Men effekten kan ikke forlænges i det uendelige. Børn der ammes i ni måneder har i gennemsnittet et IQ-tal på 104.

Forskere hos Kinsey Instituttet i USA er begejstrede for informationen og mener at konklusionen er ret enestående. En kommentar derfra lyder: "des mere du ammer dit barn op til 9 måneders alderen, des klogere bliver det. En seks points difference i IQ-tallet er enorm stor forskel når det kommer til forskning i intelligens. Og det er kun gennemsnittet. Nogle i forsøgsgruppen har opnået en 15 points forskel."

En anden undersøgelse foretaget på 2.277 amerikanske børn har konkluderet at børn der bliver ammet er mindre udsat for infektion i lunger og ører. Et barn der er blevet ammet i seks måneder er fem gange mindre udsat for infektion i lungerne og for børn der er blevet ammet i 4 måneder gælder det at de er 50% mindre udsat for infektion i ørene.

Fermenterede fødevarer og serotonin – forbindelsen mellem tarm og hjerne
Sundhed
Kan fermenteret mad påvirke dit humør? Tarmfloraens skjulte forbindelse til mental sundhed 

Måske har du hørt om den særlige forbindelse mellem tarmen og hjernen – et samspil, der i de seneste år har fået stor opmærksomhed i forskningen. Det viser sig, at de bakterier, der lever i vores fordøjelsessystem, ikke kun påvirker vores fysiske helbred, men også vores mentale velbefindende. Men…

Læs mere
Hvordan fermenterede fødevarer fremmer en sund fordøjelse
Sundhed
Fermenteret mad og din tarmflora – hvad siger forskningen? 

Tarmen spiller en central rolle for kroppens sundhed, og en balanceret tarmflora er afgørende for fordøjelsen, immunforsvaret og optagelsen af næringsstoffer. Men hvordan påvirker fermenteret mad denne vigtige balance? Forskning peger på, at de naturlige bakterier i fermenterede fødevarer kan have…

Læs mere
Syltning eller fermentering - Hvad er sundest?
Kost & Ernæring
Syltning vs. fermentering – hvad er forskellen, og hvad kan du fermentere? 

Fermenterede fødevarer er blevet populære for deres mulige sundhedsfordele, mens syltning længe har været brugt som en nem måde at konservere mad på. Men hvad er egentlig forskellen mellem de to metoder – og hvorfor bliver fermentering ofte fremhævet som det sundere valg?

Både syltning og…

Læs mere
Fermenteret mad er en trend – men hvad siger forskningen om sundhedsfordelene?
Sundhed
Hvad er hypen omkring fermenteret mad? 

Kimchi, kombucha, surkål og kefir – fermenterede fødevarer er overalt for tiden. Sundhedsblogs og medier bugner af opskrifter på fermenteret mad, men hvad er det egentlig, der gør dem så specielle? Er det blot endnu en sundhedstrend, eller er fermenteret mad noget vi alle burde finde plads til på…

Læs mere
Fermenterede fødevarer indeholder gavnlige bakterier, der kan understøtte fordøjelsen og vægtbalancen
Sundhed
Kan fermenterede fødevarer fremme vægttab? 

Fermenterede fødevarer har fået stigende opmærksomhed for deres gavnlige effekter på tarmfloraen, men kan de også spille en rolle i vægttab? Forskning tyder på, at en sund tarmflora kan være en nøglefaktor i reguleringen af appetit, stofskifte og fordøjelse – og her kan fermenterede fødevarer gøre…

Læs mere
Demens: Sådan kan højt LDL-kolesterolniveau påvirke hjernen.
Sundhed
Ny viden om kolesterol og demens 

Ny forskning fra The Lancet Commission i 2024 kaster lys over en vigtig forbindelse mellem kolesterol og risikoen for at udvikle demens. Forskningen ændrer forståelsen af sammenhængen mellem hjertesundhed og hjernesundhed, og understreger vigtigheden af at overvåge kolesterolniveauer gennem hele…

Læs mere
Kost & Ernæring
5 gode grunde til at spise chokolade i julen 

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god idé at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniljekranse, klejner, is-deserter og slik.

Ifølge…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Det sunde granatæble 

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Kost & Ernæring
Cider - en sundhedsdrik 

Rødvin og grønt te har hidtil scoret højest på ranglisten over flydende former for antioxidanter, men også den fermenterede drik, cider, er at finde på listen.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Shopping
Gaveidéer
^