Råsyltning giver grøntsager et fantastisk sprødt bid og skøn smag, perfekt som tilbehør til julefrokosten. "Tilføj rødbeder eller mørke gulerødder, der giver den flotteste røde farve, eller lidt frisk gurkemejerod, der sammen med ingefær giver retten en intens gul nuance," foreslår Camilla Plum.

Camilla Plum: Råsyltning er en nem vej til syltede grøntsager 

Råsyltning er en enkel og velsmagende måde at tilberede grøntsager på, skriver Camilla Plum. I modsætning til traditionel syltning, hvor grøntsagerne koges i lagen, anvendes rå, fintsnittede grøntsager, der bevarer deres sprøde bid og friskhed – perfekt som tilbehør til julefrokosten.

Hvilke grøntsager egner sig til råsyltning?

Grøntsager som gulerødder, rødløg, fennikel, radiser og kålstok er særligt velegnede til råsyltning. De kan enten syltes hver for sig eller blandes for en farverig og sprød blanding. Holdbarheden for råsyltede grøntsager er op til 1-2 uger, hvilket gør dem ideelle til både julebordet og som en frisk snack i hverdagen.

Eksperimentér med citrus, krydderier og krydderurter

"Råsyltede grøntsager smager vanvittigt godt, og syltelagen kan krydres på mange måder," siger Camilla Plum. Hun anbefaler både klassiske syltekrydderier og mere eksotiske varianter, som kan tilpasses smag og anledning.

"Prøv fx en citruslage med citronduftende krydderurter som citronverbena og citrongræs, eller en lage med anis, fennikelfrø og stjerneanis," foreslår Camilla Plum. Hun deler også en opskrift på råsyltede sprøde grøntsager med citron, ingefær og hvidløg – en alsidig og smagfuld lage, der nemt kan tilpasses.

Andre spændende smagskombinationer

"Opskriften giver dig en god og alsidig lage, men man kan fx også tilberede en mere japanskinspireret version med en citruslage med citronduftende krydderurter som citronverbena, citrongræs, limeleaves, citrontimian og sezhuanpeber," forklarer Camilla Plum.

For dem, der ønsker en dybere smag, anbefaler hun en lage med anis, fennikelfrø, stjerneanis og lidt lakridsrod. "Eller prøv et klassisk syltekrydderi med gul sennep, lang peber, laurbær, dildkroner, chili og allehånde eller nelliker samt frisk rå peberrod til allersidst. Det er dejligt."

 


 

Camillas opskrift på råsyltede grøntsager

Ingredienser

  • 1 kg grøntsager

Eddikesirup:

  • 2 citroner - saft + fintskåret skal
  • 4 dl æbleeddike
  • 500 g rørsukker
  • 5 fed hvidløg i tynde skiver
  • 2-3 tørrede chili
  • 50 g frisk ingefær i tynde skiver
  • Evt. lidt frisk gurkemeje

Sådan gør du:

  1. Kom alle ingredienser til siruppen i en gryde. Ingefær skal i rå til allersidst. Lad det koge til sukkeret er opløst.
  2. Skær grøntsagerne papirstyndt på langs. Det gøres bedst med et mandolinejern.
  3. Hæld lagen, mens den er varm, men ikke kogende, over grøntsagerne.
  4. Prop grøntsagerne ned unde lagen.
  5. Læg ingefær øverst, når grøntsager og lage er kølet af.
  6. For at opnå optimal smag og konsistens, har de råsyltede grøntsager godt af at stå natten over.

 

Kilde:

Opskrifter & råvarer
Ristede kastanjer & kastanjefestival 

Ristede kastanjer er en skøn efterårs delikatesse, og den 12. oktober 2025 fejrer Samsø kastanjesæsonen med Kastanjefestival, hvor spisekastanjen og andre nøddesorter hyldes med smagsprøver, stemningsfulde boder og en snak om kastanjer. Spisekastanjer er nemlig en både sund og lækker snack, og…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Simregryde med æbler 

Her får du opskriften på en simreret med asiatisk præg, hvor kål, peberfrugt og æbler tilberedes sammen med chili, kokosmælk og karry. Retten rummer både det mættende, det syrlige, det krydrede og det cremede - og egner sig særlig godt til sensommeren, når æblerne er i sæson.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kan man spise grønne tomater? 

Når kurven er fyldt med sensommerens røde, solmodne tomater, hænger der som regel klaser af grønne, umodne tomater tilbage. Og så melder spørgsmålene sig: Når de at skifte farve, før efteråret sætter ind? Kan man bruge de grønne tomater, som de er - eller må de ende på komposten?

Nej, heldigvis…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Banankage eller bananmuffins? 

Hvad gør man, når man står med tre overmodne bananer? Man bager da banankage!

Banankage er en klassiker, der både er nem at lave og en god måde at undgå madspild på. Den kan enten bages som en hel kage i en bradepande, som muffins til den hurtige snack – eller i den traditionelle version: I en…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tabouleh med solmodne tomater, og salat med kylling og fuldkornsknas 

Der er et særligt fokus på smag, sundhed og friske råvarer, når vi laver mad. Ifølge Fuldkornspartnerskabet vælger mange måltider ud fra smagen, men for en stor del spiller også sundhed en vigtig rolle. Samtidig foretrækker mange at bruge friske råvarer med så lidt forarbejdning som muligt.

I…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
10 tips til at få mest ud af sæsonens tomater 

Fra juni og helt frem til september og oktober bugner haver og drivhuse af solmodne, danske tomater. De røde, duftende frugter er fulde af aroma og antioxidanter, der både styrker immunforsvaret og er kilde til store madoplevelsen. Når tomaterne får lov at modne på planten, udvikler de den højeste…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson: Ditte Julies cheesecake med chokolade og brombær 

Med inspiration i årstiderne, sæsonernes råvarer og naturens farver, har den passionerede kagenørd, Ditte Julie Jensen, udarbejdet en hel stribe bøger fulde af opskrifter på de smukkeste og mest delikate kager.

Her bringer vi her hendes opskrift på den lækreste cheesecake med chokolade og brombær.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Picnic - 16 perfekte sommeropskrifter 

Sommeren føles lidt længere, når man tager sig tid til at nyde den. Pak picnickurven med hjemmebagte sesamboller, butterdejspølsehorn og fuldkornspizzasnegle – eller prøv de asiatisk-inspirerede kyllingespyd med chili og honning, pastasalat med spinat og bacon, eller friskbagt baguette med klassisk…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Stikkelsbær: Det skønne syrlige, søde og lidt oversete sommerbær 

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for den fine syrlige smag gør stikkelsbær velegnede i mange dejlige sammenhænge.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sort pasta med rejer, blåmuslinger og cherrytomater 

Sort pasta med tigerrejer og blåmuslinger er en enkel og indbydende ret med rødder i det sydeuropæiske køkken. Den mørke pasta - farvet med blæksprutteblæk - giver en let havsmag, der passer perfekt til de saftige skaldyr og søde, friske cherrytomater.

En skøn kombination af smag og farver - og…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Gaveidéer
^