ådan bager du saftigt bønnebrød med sorte eller hvide bønner

Bønnebrød er et nærende og mættende valg, fyldt med plantebaserede proteiner og fibre, og samtidig helt glutenfrit.

Bønnebrød: Perfekt smag, næring og konsistens 

At bage brød med bønner er en sand gamechanger. Bønner er fyldt med proteiner, fibre og næringsstoffer, der ikke kun gør brødet sundere, men også mættende og nærende. Derudover får du et glutenfrit, plantebaseret brød, som har en fantastisk konsistens – saftigt og blødt, uden at gå på kompromis med smagen.

Sorte bønner tilfører brødet en dyb, næsten rustik smag, som giver det en fyldig karakter. Hvis du foretrækker en mildere smag, kan du sagtens erstatte de sorte bønner med hvide bønner, såsom cannellini- eller store limabønner. Hvide bønner giver en blødere, cremet konsistens og en lysere farve, men brødet vil stadig være lige så sundt og lækkert.

Ingredienser:

  • 250 g kogte sorte bønner
  • 1 lille fed hvidløg, finthakket
  • 1 spsk hakket rosmarin
  • 2 spsk olivenolie
  • 120 ml varmt vand
  • 1/2 tsk bagepulver
  • 1/2 tsk salt
  • Saften fra 1 citron

Fremgangsmåde:

  1. Hvis du bruger tørrede bønner, skal de først koges, indtil de er møre. Tjek kogetiden her..

  2. Dræn bønnerne og lad dem køle lidt af.

  3. Sæt ovnen på 180°C.

  4. Kom de kogte sorte bønner, finthakket hvidløg og rosmarin i en blender eller foodprocessor. Blend, indtil det bliver en jævn pasta. Sørg for at skrabe siderne ned undervejs, så alt bliver godt blendet.

  5. I en separat skål blandes varmt vand, olivenolie, salt og natron. Når det er godt blandet, tilføjer du citronsaften, hvilket får blandingen til at bruse.

  6. Hæld den brusende blanding i blenderen med bønnepastaen og blend, indtil det hele er godt blandet.

  7. Hæld blandingen bageforme beklædt med bagepapir og bag i ovnen i ca. 30 minutter, eller indtil toppen er gylden og brødet føles fast.

  8. Lad brødet køle af på en bagerist, inden du skærer det. Det smager bedst, når det er nybagt, men det kan opbevares i køleskabet i 3-4 dage og evt. ristes. 

Tip:

Du kan sagtens bytte de sorte bønner i opskriften ud med hvide bønner. Hvide bønner, som fx cannellini- eller store limabønner, har en mildere smag og en cremet konsistens, der fungerer rigtig godt i brød. Ved at bruge hvide bønner vil brødet få en lysere farve og en lidt blødere tekstur, men stadig bevare sin saftighed og næringsindhold.

Opskrifter & råvarer
Skøn cranberry sauce til Thanksgiving 

Torsdag den 27. november fejrer amerikanerne Thanksgiving. Her samles familie og venner omkring et overdådigt måltid med traditionelle Thanksgiving-retter som kalkun, sweet potato - og herligt tilbehør i form af tranebærsyltetøj, eller som amerikanerne kalder det 'cranberry sauce'.

Denne fine,…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Dejen til Meyers honninghjerter skal forberedes i november 

"Ingen juletid uden honningduftende, chokoladeovertrukne hjerter – så enkelt er det!" skriver Claus Meyer i bogen 'Meyers bageskole'. Men vil man nyde Meyers delikate honninghjerter til jul, så skal man i gang allerede i november, for fordejen skal have lov til at hvile mørkt og køligt en hel måned.…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet fransk nougat 

Ingredienserne i hvid fransk nougat er den udsøgte kombination af gylden honning og ristede nødder vendt i blød konfektmasse. Denne fine konfekt har formentligt persisk oprindelse, men har været nydt overalt i Mellemøsten og Sydeuropa i århundrede.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Mortensaften: En snigpremiere på julens smagsoplevelser 

Søndag, den 10. november, er det tid til at fejre Mortens Aften – en anledning til at samles om de første julelækkerier. Selvom traditionen de senere år er gledet lidt i baggrunden, er Mortensaften stadig en hyggelig mulighed for at mødes med familie og venner. Med denne aften kan du tage forskud på…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Smukt hvedebrød med vinblad 

Med et stort, flot vinblad kan du få det smukkeste, dekorerede hjemmebagte brød. Her får du opskriften på et koldhævet, luftigt og lækkert hvedebrød, som er skønt til suppen, salaten eller til at dyppe i dip eller tapenade.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Sprøde kartoffelbåde af sød kartoffel og rødkålssalat med birkesdressing 

Sød kartoffel, også kendt som sweet potato eller batat, er en helt anderledes kulinarisk oplevelse end hvide kartofler. Med søde kartofler kan du blandt andet lave duftende, gyldenorange søde/saltede kartoffelbåde - sprøde udenpå og cremede indeni.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ristede kastanjer & kastanjefestival 

Ristede kastanjer er en skøn efterårs delikatesse, og den 12. oktober 2025 fejrer Samsø kastanjesæsonen med Kastanjefestival, hvor spisekastanjen og andre nøddesorter hyldes med smagsprøver, stemningsfulde boder og en snak om kastanjer. Spisekastanjer er nemlig en både sund og lækker snack, og…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Simregryde med æbler 

Her får du opskriften på en simreret med asiatisk præg, hvor kål, peberfrugt og æbler tilberedes sammen med chili, kokosmælk og karry. Retten rummer både det mættende, det syrlige, det krydrede og det cremede - og egner sig særlig godt til sensommeren, når æblerne er i sæson.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kan man spise grønne tomater? 

Når kurven er fyldt med sensommerens røde, solmodne tomater, hænger der som regel klaser af grønne, umodne tomater tilbage. Og så melder spørgsmålene sig: Når de at skifte farve, før efteråret sætter ind? Kan man bruge de grønne tomater, som de er - eller må de ende på komposten?

Nej, heldigvis…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Banankage eller bananmuffins? 

Hvad gør man, når man står med tre overmodne bananer? Man bager da banankage!

Banankage er en klassiker, der både er nem at lave og en god måde at undgå madspild på. Den kan enten bages som en hel kage i en bradepande, som muffins til den hurtige snack – eller i den traditionelle version: I en…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Gaveidéer
^