Blommesæson: Mirabeller og store mørkeblå sveskeblommer 

Sensommeren er skøn og lige nu kan man nyde søde, saftige danske blommer. Blommer dyrkes i alle verdensdele, men mange blommeelskere mener, at vi i Danmark har nogle af verdens bedste på grund af det skiftende klima.

I Danmark er blommesæsonen for mirabeller juli og august måned. For de blå Hanita-blommer strækker sæsonen sig fra august og ind i oktober, afhængig af vejret.

Danske blommer er søde, sunde og saftige at sætte tænderne i – og så er de også gode i grønne salater, i tærter, i kompot og chutney. 

Her bringer vi opskriften på en herlig mirabellemarmelade, som både er skøn at blande i morgenyoghurten og herlig sammen med godt brød og ost.

Ingredienser

  • 1 kg blommer
  • 500 g sukker
  • 1 tsk. flydende Atamon + Atamon til skylning af marmaladeglas

Opskrift

  • Vask og skold marmeladeglas og skyl dem med Atamon
  • Skyld blommerne grundigt
  • Halver dem og fjern blommesten
  • Ønsker du marmeladen uden hele blommestykker, kan du blende blommerne
  • Læg dem herefter i en gryde og lad dem koge et par minutter
  • Tilføj sukker, når blommerne koger
  • Kog under låg i 10-15 minutter og lad derefter marmeladen simre uden låg, så blommesaften kan fordampe. Blommer indeholder kun små mængder pektin, som ellers, i fx solbærmarmelade, fungerer som naturligt stivelsesmiddel. I fremstillingen af blommemarmelade skal blommesaften derfor have tid til at fordampe, for at opnå marmeladekonsistens.
  • Atamon røres direkte i marmeladen, men først efter kogningen, da en del af konserveringsevnen går tabt, når det koges med.
  • Hæld marmeladen på de rengjorte glas. Luk dem tæt. Opbevares køligt. 

Om Atamon 

Atamon konserverer marmeladen, sikrer holdbarheden og mindsker risikoen for mugdannelse. Atamon anvendes både i marmeladen og til skylning af glas, flasker og låg. Atamon påvirker hverken udseende, lugt eller smag.

 

Haven & altanen
Gem sommerens krydderurter til vinteren 

Der er noget ganske særligt ved at kunne gå ud i min have og hente en håndfuld friske krydderurter til maden. Og når efteråret nærmer sig står mange urter stadig ranke og frodige - klar til at blive høstet inden kulden sætter ind.

Nu gælder det om at få dem tørret eller frosset ned, så jeg…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kan man spise grønne tomater? 

Når kurven er fyldt med sensommerens røde, solmodne tomater, hænger der som regel klaser af grønne, umodne tomater tilbage. Og så melder spørgsmålene sig: Når de at skifte farve, før efteråret sætter ind? Kan man bruge de grønne tomater, som de er - eller må de ende på komposten?

Nej, heldigvis…

Læs mere
Miljø
Stop Spild af Mad: Har du æbler tilovers? 

Tonsvis af æbler i danske private haver bliver ikke plukket, fordi danskerne ofte har hverken tid eller overskud til at plukke og indsamle deres egne frugter.

Derfor opfordrer forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad til at man inviterer venner og bekendte til æblepluk, hvis man ikke har tid til at…

Læs mere
Haven & altanen
Efteråret er havens bedste plantetid 

De fleste af os forbinder efteråret med oprydning og afslutning i haven. Men faktisk er det lige nu, haven har de bedste betingelser for nye planter. Haveselskabet peger på, at efterårsplantning både er bedre for planterne, klimaet - og for pengepungen.

"Efterårsplantning er supergodt for…

Læs mere
Sensommer
Sensommer: Sådan tørrer du blomsterfrø - Trin for trin 

Midt i den ellers så smukke sensommer ser blomsterbedet lidt ynkeligt ud. Hist og her står stadig et par trætte sommerblomster og hænger med hovederne, men ellers er der kun frøstande tilbage på de tynde, halvvisne stængler. Nu gælder det om at få samlet og tørret frøene inden efterårets regn og…

Læs mere
Årstidens råvarer
Opskrift: Krydderurteeddike 

Når sommeren går på hæld, er det tid til at høste de sidste krydderurter i køkkenhaven. De friske urter er fulde af smag, og kan både tørres og fryses til vinterens retter. Urterne kan også hældes på flaske sammen med eddike, og allerede efter et par uger har du en aromatisk krydderurteeddike til…

Læs mere
Sensommer
Sensommerens kulturguide 

Sensommeren er en perfekt tid til at nyde både naturens overflod og kulturlivets mange tilbud. Dagene er stadig lyse, men aftenerne begynder at blive køligere, og det giver en særlig stemning til alt fra lokale markeder til store kunstudstillinger.

Læs mere
Årstidens råvarer
Find et brombærkrat! Lækkerier med brombær 

Her i sensommeren kan du plukke vilde brombær. I lysninger i skoven, i skovbryn og hegn, er der gode muligheder for at finde brombærbuske. Har du først fundet én busk, er der som regel ikke langt til den næste, for ligesom vilde hindbær breder brombær sig til store krat.

Af brombær kan man…

Læs mere
Sensommer
Fra thriller til selvbiografi: Efterårets 12 must-reads 

Her i efteråret præsenterer forlagene stribevis af spændende udgivelser i et bredt udvalg af genrer, der underholder, giver indsigt og stof til eftertanke. Fra psykologiske thrillere og nervepirrende krimier til bevægende selvbiografier og historiske romaner graver disse værker dybt i menneskelige…

Læs mere
Kæledyr
Slip hunden løs! Fra 1. oktober er der fri leg på stranden 

Fra den 1. oktober er det igen tilladt at lade hunde løbe frit på de danske strande. Men selvom snoren kan fjernes, er det vigtigt at have kontrol over sin hund, når man færdes ved kysten, lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Gaveidéer
^