Kategori: Sundhed

Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor kosmetik og hudpleje er citronen populær. Her anvendes æteriske citronolie som parfumestof, ligesom frugtens antibakterielle egenskaber også gør den velegnet som rengøringsmiddel. Faktisk er listen over citronens anvendelsesmuligheder så lang, at den med 20 millioner ton årligt, er blandt verdens største frugtafgrøder.

Der er ingen tvivl om, at citronen på mange måder er enestående, men især blandt de mange sundhedsmæssige anprisninger, gemmer der sig nogle, der ikke helt så veldokumenterede, som man skulle tro. Så hvad er fup og hvad er fakta om citronen?

  1. Kan man tabe sig ved at spise citroner?

    Det korte svar er nej. Selvom citroner har ry for at virke slankende, så findes der ingen videnskabelige undersøgelser, der bekræfter, at man ved at spise citroner eller drikke citronjuice, opnår vægttab. Forskere bag et mindre studie fra 2015 (1), vurderer dog, at en drik bestående af citron, sirup, cayennepeber og vand, muligvis kan have en vis vægtreducerende effekt i kombination med en kaloriebegrænset kost.

    En fiberrig kost kan fremme vægttab, og citroner har da også et højt fiberindhold i form af citruspektin. Pektinen sidder imidlertid primært i citronskallen og selve frugtkødet, så hvis man nøjes med citronjuicen, så er gevinsten forsvindende lille.
    Alt i alt er der altså ikke rigtigt noget belæg for at sige, at citroner slanker. Oplever man alligevel vægttab, hvis man over en periode har drukket citronvand, så skyldes det måske blot, at et stort glas vand, med eller uden citron, inden måltidet giver mæthedsfølelse og mindsker appetitten.
     
  2. Er citroner godt for fordøjelsen?

    Citron kan være med til at forbedre fordøjelsen og lindre symptomer som oppustethed og forstoppelse (2).
     
  3. Kan man kurere en forkølelse med citroner?

    Mens en kop varm citronte med honning har en dejlig lindrende effekt på forkølelsessymptomer, så findes der ingen kliniske forsøg, der bekræfter, at citroner og C-vitamin kan kurere en forkølelse, når man først har reddet sig den.

    Du har sikkert hørt om, hvordan store indtag af C-vitamin menes at mindske risikoen luftvejsinfektioner. Idéen opstod i 1970'erne, da en anerkendt videnskabsmand mente at kunne konkludere virkningen på baggrund af hans undersøgelser. Siden har forskere dog taget afstand fra påstanden, da ingen videnskabelige undersøgelser siden har understøttet den (3).
     
  4. Kan man få for meget citron?

    Medmindre man er allergisk overfor citroner, så er der ingen fare ved at spise dem i moderate mængder. Spiser man flere citroner i løbet af en dag, så kan man opleve ubehag som kvalme, mavekramper og diarré. Sure opstød og halsbrænd er også almindeligt, for i modsætning til hvad mange tror, så lindrer citronvand ikke reflukssymptomer – tværtimod vil de oftest forværres (4).
     
  5. Kan citroner påvirke vitaminniveauerne i kroppen?

    Citronens C-vitamin kan fint tages sammen med D-vitamin, tilgengæld kan indholdet af askorbinsyre i citrusfrugter betyde, at kroppen optager mindre B12-vitamin, hvis de vitaminerne indtages samtidigt (5).
     
  6. Kan citron påvirke din medicin?

    Undersøgelser peger på en mulig sammenhæng mellem indtag af C-vitamin og en reducerede effekt af nogle typer medicin. Det drejer sig blandt andet om nogle former for antipsykotisk medicin, antibiotika og blodfortyndende medicin (6), samt ADHD-medicin/methylphenidat (7). Det betyder, at det kan være uhensigtsmæssigt at spise/drikke citrusfrugter eller tage C-vitamintilskud på samme tidspunkt som man indtager sin medicin.
     
  7. Hvilke vitaminer og mineraler indeholder citronen?

    Citroner indeholder store mængder C-vitamin (askorbinsyre), som fungerer som antioxidant ved at fremme kroppens produktion af immunforsvarsceller (8), og produktionen af kollagen i bindevævet.
    Antioxidanter, der også kommer i form af E-vitamin og beta-karoten, regulerer niveauet af de såkaldte frie radikaler, som er er molekyler, der, ved høje koncentrationer, kan beskadige cellekomponenter, blandt andet DNA, proteiner og cellemembraner. Skader forårsaget af frie radikaler, især på DNA, spiller en rolle i udviklingen af blandt andet kræft og hjerte-kar-sygdomme (9).

    1 citron indeholder ca. 30 mg C-vitamin, hvilket er lidt under halvdelen af den anbefalede daglige dosis (10). Med tanke på citronens syrlighed er det dog nok de færreste, der har lyst til at spise mere end en enkelt citron dagligt, men så kan man jo supplere med andre og knapt så syrlige citrusfrugter, hyben, broccoli, solbær og peberfrugt, som også er rige på C-vitamin, og samtidigt kan nydes i større mængder. Citroner indeholder også i nogen grad calcium og kalium, der blandt andet regulerer muskel- og nervecellernes funktion, samt B-vitaminet folat, som kroppen har brug for til dannelsen af røde blodlegemer, som sørger for at transportere indåndet ilt ud til kroppens celler.
     
  8. Er citron godt for tænderne?

    For meget citron over en længere periode kan ætse tandemaljen og give syreskader, hvilket ikke kun gør tandoverfladen mere modtagelig for misfarvning, men også resultere i tandfølsomhed.
    Citroner - og især citronsaft, indeholder syre, som over tid kan slide tandemaljen. For at minimere risikoen for syreskader, så anbefaler tandlæger, at man begrænser indtaget af syrlige føde- og drikkevarer, og at man venter mindst en time, før man børster tænder. Overvej at drikke citronvand med et sugerør for at reducere syrens kontakt med tænderne.

    Ifølge forskning, så har tænder, og især tandkød, dog brug for C-vitamin, da C-vitaminmangel har vist sig at øge risikoen for tandkødsbetændelse og paradentose (11)
     
  9. Er det citrusallergi?

    Citrusfrugter kan være allergifremkaldende, men den hudreaktion som mange oplever at få omkring munden, er ikke en allergisk reaktion, men blot en forbigående reaktion, som skyldes indholdet af frugtsyre. Pollenallergikere kan imidlertid reagere med allergireaktion på grund af krydsallergier (12).

    Makeup produkter indeholder oftest parfumestoffer, hvoraf mange kan udløse kontakteksem. Her er limonene, der udvindes skallen fra citrusfrugter og tilsættes til mere end halvdelen af alle parfumerede kosmetiske produkter, et af de mest allergifremkaldende (13).
     
  10. Er citron godt for hjertet?

    Citroner indeholder antioxidanter i form af flavonoider, som forskere mener kan have en hjertebeskyttende effekt, sænke blodtrykket og muligvis mindske risikoen for slagtilfælde (14).
     
  11. Virker citroner kolesterolsænkende?

    Ja. fibre fra citrusfrugter har vist sig at nedsætte kolesterolniveauet i blodet (15 ).
     
  12. Kan citroner forebygge nyresten?

    Citronsyren i citroner kan sandsynligvis reducere risikoen for dannelsen af nyresten, ved at øge udskillelsen calcium og citrat i urinen. Forudsætningen for at opnå den ønskede effekt er, at man hver dag drikker saften af 2 citroner fortyndet med vand (16).
     
  13. Er citron godt for huden?

    C-vitaminet i blandt andet citroner fremmer kollagenproduktionen, hvilket kan forbedre hudens elasticitet og reducere tegn på aldring (17).

 

Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sundhed
Plantebaseret kost kan mindske risikoen for nyresygdom 

Ny forskning viser, at en plantebaseret kost ikke bare er godt for klimaet – den kan også være med til at beskytte dine nyrer. Et stort internationalt studie dokumenterer, at personer, der spiser overvejende plantebaseret, har op til 26% lavere risiko for at udvikle kronisk nyresygdom. Samtidig…

Læs mere
Sundhed
Hvor meget alkohol skal der til før hjernen tager skade? 

Vi ved godt, at alkohol ikke er sundt i store mængder. Men hvor meget skal der egentlig til, før det begynder at påvirke hjernen? Det spørgsmål har forskere fra Brasilien nu givet et opsigtsvækkende svar på – og resultaterne bør få mange til at overveje deres forbrug.

Læs mere
Sundhed
Haven og helbredet: Dokumenterede fordele ved udendørsliv 

I en tid, hvor mange tilbringer størstedelen af dagen indendørs, foran skærme og i kunstigt lys, vokser interessen for naturens rolle i sundhed og trivsel. Forskning fra hele verden peger i samme retning: Tiden, vi tilbringer i grønne omgivelser, har en direkte og målbar effekt på både krop og sind.…

Læs mere
Forår
Skovflåter og Borreliose: Tegn og symptomer du skal holde øje med 

Når vi færdes i naturen, risikerer vi at få besøg af en uvelkommen gæst: skovflåten. Selvom et flåtbid sjældent mærkes, kan det føre til alvorlig sygdom, hvis flåten bærer borrelia eller TBE-virus. Se billeder af skovflåt, flåtbid og borrelia-udslæt.

Læs mere
Sundhed
Gode nyheder: Færre skadelige pesticidrester i din mad 

Pesticidrester i fødevarer har længe været en kilde til bekymring, men en ny rapport fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) viser, at risikoen er lav. Vi ved, at pesticider bruges til at beskytte planter mod sygdomme og skadedyr – men vi ved også, at rester kan ende i den mad, vi…

Læs mere
Sundhed
Plastik i blodet: Sådan påvirker mikroplastik din krop 

Mikroplastik er ikke længere kun noget, vi finder i verdenshavene. Det er nu en del af vores hverdag – i den mad, vi spiser, i vandet, vi drikker, og i luften, vi indånder. Forskere har dokumenteret plastpartikler i alt fra fisk og honning til modermælk og menneskeblod. Det er en udvikling, der…

Læs mere
Sundhed
Ultraforarbejdede fødevarer: Hvad betyder det – og bør du være bekymret? 

Færdigretter, sodavand og snacks er en fast del af mange danskeres hverdag. Men hvad vil det egentlig sige, at en fødevare er 'ultraforarbejdet' – og hvilke konsekvenser har det for din sundhed?

Fødevarestyrelsen har samlet svar på de mest almindelige spørgsmål og understreger, at det ikke handler…

Læs mere
Sundhed
Fermenteret rødkløver lindrer hedeture og beskytter knoglerne 

Overgangsalderen kan bringe både fysiske og mentale forandringer med sig – og for mange kvinder er det især hedeture, dårlig søvn og bekymringer om knoglesundhed, der fylder. Men dansk forskning viser, at fermenteret rødkløver kan lindre symptomerne markant – helt uden brug af hormoner.

Læs mere
Sundhed
Stor undersøgelse: Teknologi beskytter hjernen hos ældre 

Er skærme og teknologi skadeligt for hjernen – eller kan det i virkeligheden have en beskyttende effekt? En ny, stor international undersøgelse peger klart på det sidste. Ældre, der bruger computer, tablet eller smartphone, har lavere risiko for at udvikle kognitiv svækkelse og demens.

Forskerne…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Gaveidéer
^