Banankage eller muffins? Find den bedste opskrift på svampet kage med overmodne bananer

Har du et par brune bananer liggende? De er geniale til både banankage og muffins - søde, saftige og en enkel måde at undgå madspild på.

Banankage eller bananmuffins? 

Hvad gør man, når man står med tre overmodne bananer? Man bager da banankage!

Banankage er en klassiker, der både er nem at lave og en god måde at undgå madspild på. Den kan enten bages som en hel kage i en bradepande, som muffins til den hurtige snack – eller i den traditionelle version: I en brødform, så den kan skæres i skiver ved servering.

Banankage vs. bananmuffins - hvad er forskellen?

Men hvad er egentlig forskellen på en banankage og bananmuffins?  Her får du nogle gode pointer ved begge - og to opskrifter, så du kan vælge den variant, der passer bedst til lejligheden.

Banankage i brødform

  • Perfekt som skærekage, der serveres i skiver.
  • Tager lidt længere tid at bage, men holder den svampet konsistens længere.

Bananmuffins

  • Kortere bagetid.
  • Perfekt portionsstørrelse til madpakken eller som snack.

 


 

Opskrift på svampet banankage i brødform


Ingredienser (til 1 brødform, ca. 1 liter)

  • 2 store eller 3 små modne bananer
  • 2 æg
  • 100-120 g sukker (juster efter bananernes sødme)
  • 1 dl smeltet smør eller olie
  • ½ dl mælk eller yoghurt
  • 200 g hvedemel (evt. halvt speltmel)
  • 1 tsk bagepulver
  • ½ tsk natron
  • 1 tsk vaniljesukker
  • ½ tsk kanel (valgfrit)
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk citronsaft eller revet citronskal (valgfrit)
  • 75 g hakket chokolade eller valnødder (valgfrit)

Sådan gør du:

  1. Forvarm ovnen til 175°C varmluft. Smør en brødform (ca. 1 liter) eller beklæd den med bagepapir.
  2. Mos bananerne med en gaffel i en skål.
  3. Pisk æg og sukker luftigt. Tilsæt smeltet smør/olie og mælk/yoghurt.
  4. Vend de moste bananer i dejen.
  5. Sigt de tørre ingredienser i og rør forsigtigt rundt. Tilsæt evt. hakket chokolade eller valnødder.
  6. Hæld dejen i brødformen og glat overfladen ud.
  7. Bag i 45-55 minutter, eller indtil en tandstik kommer ren ud.
  8. Lad kagen køle lidt i formen, inden den tages ud og afkøles helt på en rist.

Tip:

  • Du får en ekstra saftig kage, hvis du dækker den med et rent viskestykke, mens den køler.
  • Kagen holder sig saftig i flere dage og kan fryses.

 


Opskrift på svampede bananmuffins

Ingredienser (ca. 12 muffins):

  • 3 modne bananer
  • 2 æg
  • 80-100 g sukker
  • ½ dl smeltet smør og ½ dl neutral olie
  • 1 dl mælk eller yoghurt
  • 200 g hvedemel (evt. halvt speltmel)
  • 1 tsk bagepulver
  • ½ tsk natron
  • 1 tsk vaniljesukker
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk citronsaft eller revet citronskal (valgfrit)
  • 100 g hakket chokolade eller nødder (valgfrit)

Sådan gør du:

  1. Forvarm ovnen til 180°C varmluft og gør en muffinform klar med papirforme.
  2. Mos bananerne med en gaffel.
  3. Pisk æg og sukker luftigt. Tilsæt smør, olie og mælk/yoghurt.
  4. Vend de moste bananer i dejen.
  5. Sigt de tørre ingredienser i og vend dem forsigtigt i dejen. Tilsæt evt. chokolade eller nødder.
  6. Fordel dejen i muffinforme (ca. ⅔ fyldt).
  7. Bag i 15-20 minutter, eller indtil en tandstik kommer ren ud.

Tip:

  • Muffins kan fryses ned og lunes kort i ovnen før servering.
Opskrifter & råvarer
Ristede kastanjer & kastanjefestival 

Ristede kastanjer er en skøn efterårs delikatesse, og den 12. oktober 2025 fejrer Samsø kastanjesæsonen med Kastanjefestival, hvor spisekastanjen og andre nøddesorter hyldes med smagsprøver, stemningsfulde boder og en snak om kastanjer. Spisekastanjer er nemlig en både sund og lækker snack, og…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Simregryde med æbler 

Her får du opskriften på en simreret med asiatisk præg, hvor kål, peberfrugt og æbler tilberedes sammen med chili, kokosmælk og karry. Retten rummer både det mættende, det syrlige, det krydrede og det cremede - og egner sig særlig godt til sensommeren, når æblerne er i sæson.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kan man spise grønne tomater? 

Når kurven er fyldt med sensommerens røde, solmodne tomater, hænger der som regel klaser af grønne, umodne tomater tilbage. Og så melder spørgsmålene sig: Når de at skifte farve, før efteråret sætter ind? Kan man bruge de grønne tomater, som de er - eller må de ende på komposten?

Nej, heldigvis…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tabouleh med solmodne tomater, og salat med kylling og fuldkornsknas 

Der er et særligt fokus på smag, sundhed og friske råvarer, når vi laver mad. Ifølge Fuldkornspartnerskabet vælger mange måltider ud fra smagen, men for en stor del spiller også sundhed en vigtig rolle. Samtidig foretrækker mange at bruge friske råvarer med så lidt forarbejdning som muligt.

I…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
10 tips til at få mest ud af sæsonens tomater 

Fra juni og helt frem til september og oktober bugner haver og drivhuse af solmodne, danske tomater. De røde, duftende frugter er fulde af aroma og antioxidanter, der både styrker immunforsvaret og er kilde til store madoplevelsen. Når tomaterne får lov at modne på planten, udvikler de den højeste…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson: Ditte Julies cheesecake med chokolade og brombær 

Med inspiration i årstiderne, sæsonernes råvarer og naturens farver, har den passionerede kagenørd, Ditte Julie Jensen, udarbejdet en hel stribe bøger fulde af opskrifter på de smukkeste og mest delikate kager.

Her bringer vi her hendes opskrift på den lækreste cheesecake med chokolade og brombær.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Picnic - 16 perfekte sommeropskrifter 

Sommeren føles lidt længere, når man tager sig tid til at nyde den. Pak picnickurven med hjemmebagte sesamboller, butterdejspølsehorn og fuldkornspizzasnegle – eller prøv de asiatisk-inspirerede kyllingespyd med chili og honning, pastasalat med spinat og bacon, eller friskbagt baguette med klassisk…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Stikkelsbær: Det skønne syrlige, søde og lidt oversete sommerbær 

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for den fine syrlige smag gør stikkelsbær velegnede i mange dejlige sammenhænge.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sort pasta med rejer, blåmuslinger og cherrytomater 

Sort pasta med tigerrejer og blåmuslinger er en enkel og indbydende ret med rødder i det sydeuropæiske køkken. Den mørke pasta - farvet med blæksprutteblæk - giver en let havsmag, der passer perfekt til de saftige skaldyr og søde, friske cherrytomater.

En skøn kombination af smag og farver - og…

Læs mere
Forbrugernyt
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Gaveidéer
^