Madfotos: Winnie Methman

Anne Hjernøes blomstersalat med nektariner og ribs 

Frugt, bær og blomster er nogle af de råvarer, der egner sig virkeligt godt til at komme i salater. De smager godt, de er smukke, og kan bruges på kryds og tværs i alverdens dejlige sammenhænge. Ikke mindst i sommermånederne, hvor alle herlighederne er i sæson, er det om at lade sig inspirere til nye, spændende salatretter.

Og inspiration til lækre salater finder man i overmål i Anne Hjernøes bog ’Annes Salater’. I bogen deler hun hele 111 opskrifter på sunde, skønne salater, hvoraf nogle er helt lette og kan serveres som tilbehør til andre retter, mens andre er med energitætte, at de sagtens kan udgøre et helt måltid.

Blandt de dejlige opskrifter, er ikke mindst den fineste blomstersalat med grillede nektariner, friske ribs og med ristede pinjekerner og spiselige blomster på toppen.

”Kombinerer du frugt, bær og salater med friskplukkede blomster, så har du en sommerdag, der kan spises,” skriver Anne Hjernøe i bogen. ”Smukkere og mere velsmagende kan det næsten ikke blive.”

Her får du opskriften:

Ingredienser

  • 1 salathoved, efter smag
  • 2 nektariner eller 3-4 blommer, ca. 200 g
  • lidt koldpresset jomfruolivenolie
  • 1 dl friske ribs

Æblevinaigrette

  • 4 spsk koldpresset jomfruolivenolie
  • 2-3 spsk æbleeddike
  • 2 tsk ahornsirup eller flydende honning
  • flagesalt og friskkværnet peber


Pynt og drys

  • 50 g pinjekerner
  • spiselige blomster, fx morgenfrue, tusindfryd, stedmoderblomster, mælkebøtte eller tallerkensmækker

Sådan gør du

  1. Skyl salaten og slyng den tør. Bræk eller skær den i mindre stykker og fordel dem på et fad.
  2. Varm en grillpande op, skær nektariner eller blommer i både. Dryp dem med olivenolie og grill dem, til de bliver bløde og får fine grillstriber. Vend dem forsigtigt og gentag på den anden side. Lad dem køle lidt af og fordel dem over salaten sammen med ribsene.
  3. Rist pinjekernerne på en tør, varm pande, til de bliver gyldne. Lad dem køle af.
  4. Pisk dressingen godt sammen og hæld den over salaten. Drys salaten med pinjekerner og spiselige blomster.

Tip! Brug en almindelig pande, hvis ikke du har en grillpande. Bruger du ikke al dressingen, så gem den i et glas med låg i køleskabet, hvor den kan holde i ugevis.

'Annes salater' - Ny bog fra Anne Hjernøe

Der er sket meget på salatfronten, siden Anne Hjernøe for otte år siden udgav sin store bestseller 'Sunde salater'. Salater er stadig noget af det mest lette, lækre og sunde, man kan spise, og derfor fylder de i dag mere end nogensinde i den danske kost.

Nu har Anne udgivet endnu en salatbog, hvor hun deler ud af ny inspiration til skønne salater.

Anne kalder selv salaterne en opdateret version 2.0. Dels er der kommet mange nye råvarer og smagssammensætninger til, og dels afspejler salaterne, at vi alle skal tænke meget mere grønt i forhold til miljø, klima og dyrevelfærd.

Bogen har derfor også fokus på planteproteiner, så mange af salaterne dels er mere mættende og dels er en god kilde til protein, hvis man gerne vil undgå kød.

Bogen indeholder samtidig opskrifter på skønne dip og dressinger, masser af sprød topping samt det gode brød til salaterne, herunder også supervelsmagende glutenfri alternativer.

Titel: Annes salater - 111 sunde salater, der gør dig let og mæt
Forfatter: Anne Hjernøe
Forlag: Politikens Forlag
Omslagsfoto: Ditte Capion
Bestil bogen: Find bogen hos din lokale boghandel eller bestil 'Annes salater' online

Opskrifter & råvarer
Ristede kastanjer & kastanjefestival 

Ristede kastanjer er en skøn efterårs delikatesse, og den 12. oktober 2025 fejrer Samsø kastanjesæsonen med Kastanjefestival, hvor spisekastanjen og andre nøddesorter hyldes med smagsprøver, stemningsfulde boder og en snak om kastanjer. Spisekastanjer er nemlig en både sund og lækker snack, og…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Simregryde med æbler 

Her får du opskriften på en simreret med asiatisk præg, hvor kål, peberfrugt og æbler tilberedes sammen med chili, kokosmælk og karry. Retten rummer både det mættende, det syrlige, det krydrede og det cremede - og egner sig særlig godt til sensommeren, når æblerne er i sæson.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kan man spise grønne tomater? 

Når kurven er fyldt med sensommerens røde, solmodne tomater, hænger der som regel klaser af grønne, umodne tomater tilbage. Og så melder spørgsmålene sig: Når de at skifte farve, før efteråret sætter ind? Kan man bruge de grønne tomater, som de er - eller må de ende på komposten?

Nej, heldigvis…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Banankage eller bananmuffins? 

Hvad gør man, når man står med tre overmodne bananer? Man bager da banankage!

Banankage er en klassiker, der både er nem at lave og en god måde at undgå madspild på. Den kan enten bages som en hel kage i en bradepande, som muffins til den hurtige snack – eller i den traditionelle version: I en…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tabouleh med solmodne tomater, og salat med kylling og fuldkornsknas 

Der er et særligt fokus på smag, sundhed og friske råvarer, når vi laver mad. Ifølge Fuldkornspartnerskabet vælger mange måltider ud fra smagen, men for en stor del spiller også sundhed en vigtig rolle. Samtidig foretrækker mange at bruge friske råvarer med så lidt forarbejdning som muligt.

I…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
10 tips til at få mest ud af sæsonens tomater 

Fra juni og helt frem til september og oktober bugner haver og drivhuse af solmodne, danske tomater. De røde, duftende frugter er fulde af aroma og antioxidanter, der både styrker immunforsvaret og er kilde til store madoplevelsen. Når tomaterne får lov at modne på planten, udvikler de den højeste…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson: Ditte Julies cheesecake med chokolade og brombær 

Med inspiration i årstiderne, sæsonernes råvarer og naturens farver, har den passionerede kagenørd, Ditte Julie Jensen, udarbejdet en hel stribe bøger fulde af opskrifter på de smukkeste og mest delikate kager.

Her bringer vi her hendes opskrift på den lækreste cheesecake med chokolade og brombær.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Picnic - 16 perfekte sommeropskrifter 

Sommeren føles lidt længere, når man tager sig tid til at nyde den. Pak picnickurven med hjemmebagte sesamboller, butterdejspølsehorn og fuldkornspizzasnegle – eller prøv de asiatisk-inspirerede kyllingespyd med chili og honning, pastasalat med spinat og bacon, eller friskbagt baguette med klassisk…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Stikkelsbær: Det skønne syrlige, søde og lidt oversete sommerbær 

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for den fine syrlige smag gør stikkelsbær velegnede i mange dejlige sammenhænge.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sort pasta med rejer, blåmuslinger og cherrytomater 

Sort pasta med tigerrejer og blåmuslinger er en enkel og indbydende ret med rødder i det sydeuropæiske køkken. Den mørke pasta - farvet med blæksprutteblæk - giver en let havsmag, der passer perfekt til de saftige skaldyr og søde, friske cherrytomater.

En skøn kombination af smag og farver - og…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Gaveidéer
^