Alverdens krydderier og krydderurter  

Duften af en dejlig karryret kender vi alle, ligesom der ikke er noget at tage fejl af, når pizzakrydderierne blander sig med de andre ingredienser og får tænderne til at løbe i vand. Der er da heller ikke noget som en pragtfuld plade småkager med masser af julekrydderier. Så er der ikke noget at tage fejl af. I dag kan vi slet ikke undvære krydderierne og krydderurterne; de er blevet en fast del af vores dagligdag.

Krydderiernes betydning øges stødt år for år. Da vi var børn, havde vores mor måske en håndfuld krydderier stående pænt på emhætten i sirlige rækker, og tit nåede de endda at blive for gamle. Måske gemte hun også lidt krydderier til småkager i skabet og havde et par krydderurter så som persille og dild i haven. Men det var alt.

Krydderier her, der og alle vegne
I dag er vi mange, der er hooked på krydderier og krydderurter. Vi dyrker raskt væk krydderurter i haver og gårdhaver i store smukke potter, og bor man i lejlighed, er der god mulighed for at dyrke krydderurterne i vindueskarmen, lyder parolen igen og igen fra fortalerne for krydderurterne. For krydderurter er in. Præcis som krydderierne er. Måske er det vores mange rejser til udlandet og muligheden for der at smage den autentiske mad, hvor der generøst er brugt alverdens krydderier og krydderurter, der får os til at gå så meget op i alle de velduftende sager?
Historien om krydderierne starter allerede for 5000 år siden og er om noget fantastisk. I bogen Alverdens krydderier og krydderurter bliver vi guidet igennem alt, hvad der overhovedet er værd at vide om de krydderier og krydderurter, der i dag spiller så stor en rolle for os. Allerede da europæerne havde stiftet bekendtskab med krydderierne, og Krydderivejen blev skabt, har de haft en betydelig rolle i kulturen og den historie, der udspillede sig.

Detaljeret og fascinerende fortælling
I bogen finder vi også svaret på alt om alle de kendte og ukendte krydderier og krydderurter. Hele 150 krydderier og krydderurter er medtaget i bogen. Sukker, salt, birkes, mandler, citron, kapers, wasabi, sesam og rucola hører blandt andet med blandt bogens krydderier og krydderurter, skønt vi nok er mange, der til daglig ikke tænker på dem som værende det. I store fyldige artikler dykker vi ned i alt, hvad der er værd at vide om hvert enkelt krydderi eller krydderurt, og får historien om, hvad det bliver brugt til, i hvilken form det kan købes, hvordan det smager, den medicinske betydning og meget andet. Hver artikel er ledsaget af smukke billeder og en fin lille tegning af planten eller træet. Alt sammen bliver serveret så interessant og flot, at man gang på gang fristes til at løbe af sted til den nærmeste grønthandler, der kan fylde sit ”krydderikammer” op med det, der ikke er mere af, eller endnu ikke har set dagens lys i ens lille køkken.
Nanna Simonsen har bidraget med en opskrift til hver af de mange skønne artikler om krydderier og krydderurter, og også her bliver læseren fristet til at gå i krig med potter og pander for at lege med krydderier og krydderurter. Der er ingen tvivl om, at krydderierne og krydderurterne giver velsmag og karakter!

Præcist og godt
”Alverdens krydderier og krydderurter” er en stor, flot og fornem bog, der vil vække glæde i ethvert hjem. Her er historien om krydderier og krydderurter på bedste vis fortalt, så ingen kan være i tvivl om, at de er lig med prikken over i'et i enhver ret. Vi kan ikke undvære dem – og vi kan ikke undvære ”Alverdens krydderier og krydderurter” på boghylden.

Bestilling: Bogen kan bestilles her

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Sprøde kartoffelbåde af sød kartoffel og rødkålssalat med birkesdressing 

Sød kartoffel, også kendt som sweet potato eller batat, er en helt anderledes kulinarisk oplevelse end hvide kartofler. Med søde kartofler kan du blandt andet lave duftende, gyldenorange søde/saltede kartoffelbåde - sprøde udenpå og cremede indeni.

Læs mere
Miljø
Stop Spild af Mad: Har du æbler tilovers? 

Tonsvis af æbler i danske private haver bliver ikke plukket, fordi danskerne ofte har hverken tid eller overskud til at plukke og indsamle deres egne frugter.

Derfor opfordrer forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad til at man inviterer venner og bekendte til æblepluk, hvis man ikke har tid til at…

Læs mere
Årstidens råvarer
Kan tomater være med til at forebygge kræft? 

Der er mange gode grunde til at spise tomater året rundt. Ud over at være fulde af smag og farve, peger ny forskning på, at tomater kan spille en rolle i at forebygge sygdomme - blandt andet kræft. Her får du et samlet overblik over, hvad vi ved med rimelig sikkerhed - og hvor der stadig mangler…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tabouleh med solmodne tomater, og salat med kylling og fuldkornsknas 

Der er et særligt fokus på smag, sundhed og friske råvarer, når vi laver mad. Ifølge Fuldkornspartnerskabet vælger mange måltider ud fra smagen, men for en stor del spiller også sundhed en vigtig rolle. Samtidig foretrækker mange at bruge friske råvarer med så lidt forarbejdning som muligt.

I…

Læs mere
Årstidens råvarer
Opskrift: Krydderurteeddike 

Når sommeren går på hæld, er det tid til at høste de sidste krydderurter i køkkenhaven. De friske urter er fulde af smag, og kan både tørres og fryses til vinterens retter. Urterne kan også hældes på flaske sammen med eddike, og allerede efter et par uger har du en aromatisk krydderurteeddike til…

Læs mere
Årstidens råvarer
Find et brombærkrat! Lækkerier med brombær 

Her i sensommeren kan du plukke vilde brombær. I lysninger i skoven, i skovbryn og hegn, er der gode muligheder for at finde brombærbuske. Har du først fundet én busk, er der som regel ikke langt til den næste, for ligesom vilde hindbær breder brombær sig til store krat.

Af brombær kan man…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson: Ditte Julies cheesecake med chokolade og brombær 

Med inspiration i årstiderne, sæsonernes råvarer og naturens farver, har den passionerede kagenørd, Ditte Julie Jensen, udarbejdet en hel stribe bøger fulde af opskrifter på de smukkeste og mest delikate kager.

Her bringer vi her hendes opskrift på den lækreste cheesecake med chokolade og brombær.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Stikkelsbær: Det skønne syrlige, søde og lidt oversete sommerbær 

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for den fine syrlige smag gør stikkelsbær velegnede i mange dejlige sammenhænge.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Jordbærlagkage: Hjemmebagte lagkagebunde, jordbær og flødeskum 

Et absolut hit af en sommerlagkage, hvor man får den fulde smag af friske sommerjordbær og flødeskum.

Her er opskriften på hjemmebagte lagkagebunde og knasende, sprød pistacie-krokant.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sommerens sødeste jordbærtærte – uden ovn!  

Der er noget ganske særligt over desserter, der ikke kræver ovn – især når resultatet er så delikat og smukt som denne tærte. Her får du en uimodståelig opskrift på jordbærtærte, der samler alt det, vi elsker ved sommerens søde øjeblikke: friske bær, cremet fyld og sprød bund – uden at du behøver at…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Gaveidéer
^