Restaurant Skipperly vandt 2. pladsen samt publikumprisen for deres fristende og smukke kartoffelmad.

Årets kartoffelmad 2019 

Sæsonen for de små, fine, nye danske frilandskartofler skal fejres med en delikat smørrebrødsklassiker: Kartoffelmaden. Faktisk er smørrebrød med kartofler på så populært, at selv finere danske frokostrestauranter har det med på menuen, og på kartoffeløen Samsø er kartoffelmaden så feteret, at den er omdrejningspunkt for en årligt tilbagevendende konkurrence. Her har en række restauranter netop dystet om at lave den bedste kartoffelmad af nyopgravede Samsø kartofler.

Eksotisk kartoffelmad snupper prisen

I år var konkurrencen hårdere end nogensinde, fortæller Jacques Rahr Knudsen fra Visitsamsø.dk, og endnu engang var publikum og dommerpanel vidner til gastronomi på meget højt niveau. De smagfulde kartoffelmadder blev nøje bedømt af et stjernespækket dommerpanel bestående af blandt andet michelinkokken Paul Cunningham fra Henne Kirkeby Kro, madskribent Nadia Mathiasen, hele Danmarks smørrebrødsdronning Ida Davidsen og TV-vært  Timm Vladimir.

Efter en grundig votering stod det klart, at Samsø Madkulturhus med Matti Klixbüll Iversen i spidsen, kunne hæve pokalen for en kartoffelmad med noget så eksotisk som fermenteret kinakål, kimchi- og yuzumayo, sprøde nudler, korianderkarse på de obligatoriske nye Samsø-kartofler. Restaurant Skipperly vandt 2. pladsen samt publikumprisen for deres fristende og smukke kartoffelmad, mens 3. pladsen gik til Smokehouse Langøre. 

En nem og dejlig klassiker

Som det fremgår af dette års vinder af 'Samsøs bedste kartoffelmad', så er det kun fantasien der sætter grænser for, hvordan en kartoffelmad kan serveres. Og man behøver absolut ikke være stjernekok, for at nyde den fine, gamle klassiker. Med skiver af kogte nye kartofler på groft rugbrød med radiser, mayonnaise og/eller rygeost, masser af frisk purløg samt friskkværnet peber og Maldon Sea salt, har man ingredienserne til alletiders kartoffelmad. Eneste forudsætning er friske ingredienser - og så er prikken over i'et en hjemmelavet mayonnaise.  

Ingredienser til hjemmelavet mayonnaise:

  • 2 æggeblommer
  • ½ - 1 spsk. vineddike eller citronsaft
  • ca. ½ tsk. salt
  • Peber
  • ca. 4 dl olie 

Sådan gør du:

  • Rør æggeblommer, vineddike eller citronsaft samt krydderier sammen i en skål. Tilsæt olien under kraftig piskning, i begyndelsen dråbevis derefter i en fin stråle.
  • Det er vigtigt, at alle ingredienserne til mayonnaise har stuetemperatur, så den færdige mayonnaise bliver tyk, blank og jævn. Er ingredienserne kolde risikerer du at mayonnaisen skiller.
Opskrifter & råvarer
Ristede kastanjer & kastanjefestival 

Ristede kastanjer er en skøn efterårs delikatesse, og den 12. oktober 2025 fejrer Samsø kastanjesæsonen med Kastanjefestival, hvor spisekastanjen og andre nøddesorter hyldes med smagsprøver, stemningsfulde boder og en snak om kastanjer. Spisekastanjer er nemlig en både sund og lækker snack, og…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Simregryde med æbler 

Her får du opskriften på en simreret med asiatisk præg, hvor kål, peberfrugt og æbler tilberedes sammen med chili, kokosmælk og karry. Retten rummer både det mættende, det syrlige, det krydrede og det cremede - og egner sig særlig godt til sensommeren, når æblerne er i sæson.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kan man spise grønne tomater? 

Når kurven er fyldt med sensommerens røde, solmodne tomater, hænger der som regel klaser af grønne, umodne tomater tilbage. Og så melder spørgsmålene sig: Når de at skifte farve, før efteråret sætter ind? Kan man bruge de grønne tomater, som de er - eller må de ende på komposten?

Nej, heldigvis…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Banankage eller bananmuffins? 

Hvad gør man, når man står med tre overmodne bananer? Man bager da banankage!

Banankage er en klassiker, der både er nem at lave og en god måde at undgå madspild på. Den kan enten bages som en hel kage i en bradepande, som muffins til den hurtige snack – eller i den traditionelle version: I en…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tabouleh med solmodne tomater, og salat med kylling og fuldkornsknas 

Der er et særligt fokus på smag, sundhed og friske råvarer, når vi laver mad. Ifølge Fuldkornspartnerskabet vælger mange måltider ud fra smagen, men for en stor del spiller også sundhed en vigtig rolle. Samtidig foretrækker mange at bruge friske råvarer med så lidt forarbejdning som muligt.

I…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
10 tips til at få mest ud af sæsonens tomater 

Fra juni og helt frem til september og oktober bugner haver og drivhuse af solmodne, danske tomater. De røde, duftende frugter er fulde af aroma og antioxidanter, der både styrker immunforsvaret og er kilde til store madoplevelsen. Når tomaterne får lov at modne på planten, udvikler de den højeste…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson: Ditte Julies cheesecake med chokolade og brombær 

Med inspiration i årstiderne, sæsonernes råvarer og naturens farver, har den passionerede kagenørd, Ditte Julie Jensen, udarbejdet en hel stribe bøger fulde af opskrifter på de smukkeste og mest delikate kager.

Her bringer vi her hendes opskrift på den lækreste cheesecake med chokolade og brombær.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Picnic - 16 perfekte sommeropskrifter 

Sommeren føles lidt længere, når man tager sig tid til at nyde den. Pak picnickurven med hjemmebagte sesamboller, butterdejspølsehorn og fuldkornspizzasnegle – eller prøv de asiatisk-inspirerede kyllingespyd med chili og honning, pastasalat med spinat og bacon, eller friskbagt baguette med klassisk…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Stikkelsbær: Det skønne syrlige, søde og lidt oversete sommerbær 

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for den fine syrlige smag gør stikkelsbær velegnede i mange dejlige sammenhænge.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sort pasta med rejer, blåmuslinger og cherrytomater 

Sort pasta med tigerrejer og blåmuslinger er en enkel og indbydende ret med rødder i det sydeuropæiske køkken. Den mørke pasta - farvet med blæksprutteblæk - giver en let havsmag, der passer perfekt til de saftige skaldyr og søde, friske cherrytomater.

En skøn kombination af smag og farver - og…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Gaveidéer
^