Ingen lyst til sex

Ingen lyst til sex 

Hun elsker sin kæreste, men har absolut ingen lyst til sex - og har kun sex for hans skyld.

Jeg skriver til dig i håbet om, at du kan hjælpe mig. Jeg er en pige midt i tyverne, der har en kæreste, som jeg har boet og været sammen med i 2 år. 

Mit problem er (og har altid været), at jeg ikke har lyst til sex.  Det er ikke fordi, jeg ikke elsker min kæreste, for det gør jeg - virkelig højt!  Jeg er bare slet ikke til sex, og jeg har aldrig været det. Jeg synes sex er klamt, og når jeg tænker på det, bliver jeg utilpas. Sex tænder mig overhoved ikke, og derfor har min kæreste og jeg kun sex en gang om ugen. Når vi har sex føler mig virkelig skidt tilpas, for jeg gør det kun for hans skyld.
Det er et kæmpe problem for mig, og jeg kan se, at det på sigt nok kommer til at gå ud over mit parforhold. Det er jeg ked af, for vi har det ellers rigtig godt sammen og kan snakke om alt. Han kender godt til mit problem og han synes jeg skal søge hjælp.
Hvad mener du?
____________________________________________________

Tak for dit brev til brevkassen.

Din frustration over, at du og din kæreste har så forskellige behov når det kommer til sex, er helt forståelig. Og du har nok ret i, at det på sigt kan få konsekvenser for jeres forhold.
Det fremgår ikke af din mail, hvad der eventuelt kan være årsag til, at du slet ikke har lyst til seksuelt samvær.  Jeg har i min lange karriere som psykolog, kun mødt ganske få kvinder, som man vil kunne definere som egentlig aseksuelle, dvs. kvinder, som slet ikke tænker i de baner. De fleste af disse kvinder har levet alene, men til gengæld ofte være så optaget af nogle glødende interesser, specifikke opgaver eller mål, at der ikke rigtig har været plads til andet. Når jeg har spurgt ind til deres sexliv, har jeg fået indtryk af at de har følt en ligegyldighed omkring sex, til gengæld har ingen af dem, med mindre der var en årsag til det, udtrykt direkte væmmelse ved tanken om sex.
Jeg kan derfor, med den erfaring jeg har, ikke lade være med at tænke, at der ligger noget til grund for, at du aldrig har haft lyst til sex. Her tænker jeg, om du kan have haft oplevelser i din opvækst, der har gjort, at du ikke vil have noget med den side af livet at gøre.  Den afsky, du føler udspringer måske af noget, du har hørt eller set i din opvækst eller noget, som du personligt har været udsat for, men som nu er fortrængt…

Under alle omstændigheder, så er det ikke holdbart for nogen af jer, at du føler så meget ubehag ved sex. Det er urimeligt, både for dig og din kæreste, at du kun går med til sex for hans skyld. Det ødelægger den glæde og følelse af samhørighed, som gerne skulle være en stærk del af et godt samliv.

Jeg har to forslag til dig: 

  • Det første er, at du skal mærke efter om du tror, at du formår at ændre de negative tanker, du har omkring sex. Når jeg foreslår det, så skyldes det, at du i din mail lyder meget fastlåst omkring, at du ikke tænder på sex, at du syntes det er klamt, at du kun indvilliger i at gøre det en gang om ugen, og at det kun er for din kærestes skyld. Prøv at se, om det vil hjælpe dig at forsøge at tænke anderledes om sex. Prøv at visualisere, at det kan være smukt, når du er sammen med et andet menneske, som du elsker højt og som elsker dig. Sæt dig for (om end blot for eksperimentets skyld) at tænke på sex, som en dejlig måde at give og modtage kærlighed på. Se om du ved tankens kraft kan ændre noget. Mange har held til at ændre livet radikalt, ved at ændre deres tankemønstre og vælge en mere konstruktiv tankeretning.  
  • Hvis din modvilje mod sex skyldes, at du har været udsat for noget ubehageligt, der har virket som et overgreb mod dig, så er det nødvendigt at søge professionel hjælp. Gennem samtaler kan du få hjælp og støtte til at forstå og bearbejde alle de følelser, der kan være omkring fortrængte oplevelser.

Mit gæt er, at du nok har brug for både at forsøge at ændre dine tanker, men også har brug for hjælp til at blive bevidst om, hvad der er årsagen til dit ubehag ved sex.
Du er heldig, at du har en forstående kæreste, som vil stå sammen med dig. Så fat modet til at komme i gang med at løse dit problem nu - inden det er for sent.


Sjæl & psyke
Empati fra vugge til voksenliv  

Det er kendt, at den kontakt, forældre etablerer med deres barn i barnets første år, har afgørende indflydelse på barnets sociale kompetencer gennem livet. Det gælder også evnen til at føle empati, fastslår ny forskning, som viser, at evnen til at genkende og forstå andres følelser former sig…

Læs mere
Sjæl & psyke
Forskning afslører de mest almindelige årsager til at folk lyver 

Forskere fra University of British Columbia har fornyelig gennemført en undersøgelse der klarlægger, hvor ofte vi lyver, og hvad der motiverer os til at lyve. Lidt overraskende bekræfter undersøgelsen, at løgne ikke altid er ondsindede, selviske, umoralske eller uetiske.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sjæl & psyke
Terapeuten: Styrk dit selvværd 

"Selvværdet slides, hvis du går for meget på kompromis med dig selv og dine inderste ønsker", skriver par- og psykoterapeut Connie Kragelund. Her forklarer hun, hvad selvværd er, hvilken stor betydning det har for trivslen og følelsen af glæde og tilfredshed i livet, og hvordan man styrker sit…

Læs mere
Spiritualitet
Lille meditation - Stor virkning 

Er din dag fyldt med tanker om alt det, du skal nå? Oplever du at miste koncentrationen og have svært ved at være tilstede? Prøv at bruge et øjeblik på at koble af ved hjælp af meditation. Du behøver blot at afsætte et par minutter. Selv en kort, intens meditation vil give dig en følelse af øget ro…

Læs mere
Sjæl & psyke
Derfor går du kold klokken 14 

Mens nogle af os er A-mennesker og andre B-mennesker, så har mange af os det til fælles, at vi går kolde først på eftermiddagen. Ifølge forskere fra Swinburne University of Technology i Melbourne, så skyldes fænomenet i vid udstrækning kroppens indre ur, den såkaldte circadianrytme, som styrer…

Læs mere
Sjæl & psyke
Ny bog af Bo Østlund: Modne Kvinder - Samtaler om livets patina 

Den svenske skuespiller Ingrid Bergman er citeret for engang at skulle have sagt: 'Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men får en langt bedre udsigt'.

At vi med årene får bedre udsigt og større indsigt, får mere ro og bliver mere rummelige, er noget af det…

Læs mere
Job & karriere
Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker 

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness -…

Læs mere
Sjæl & psyke
Vold i parforholdet 

Hvor meget tyranni, nedgørende og truende adfærd skal man finde sig i, fra det menneske man lever sammen med? Hvor mange gange skal man tilgive, når vedkommende, efter sin urimelige opførsel, undskylder? Hvor meget skal man finde sig i for børnenes skyld?

Læs mere
Sundhed
Lykkepiller skader tænderne  

En af bivirkningerne ved lykkepiller er mundtørhed, derfor opfordrer tandlæger patienter, der tager lykkepiller til, at være særlig opmærksom på tandhygiejnen, for mundtørhed øger risikoen for caries.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^