Lidt bedre slik

Kategori: Sundhed

Til forskel fra fx flødeis og kager, som indeholder både sukker og fedt i store mængder, så indeholder lakrids og vingummi masser af kulhydrater, men ingen fedt. Her kan det virkelig nytte noget at vælge den sukkerfrie variant.

Lidt bedre slik 

Efter at have samlet et større sortiment af sukkerfri slik, stod det klart, at kaloriereduktionen ved at vælge sukkerfri slik faktisk kan være af betydningsfuld størrelse!

Hvis man f.eks. vælger sukkerfri vingummi: 206 kalorier i stedet for almindelige vingummi: 353 kalorier, sukkerfri lakrids: 216 kalorier i stedet for almindelig lakrids: 359 kalorier eller sukkerfri chokolade: 484 kalorier i stedet for almindelig chokolade: 579 kalorier, så er det tydeligt at der er kalorier at spare ved at vælge sukkerfrit. Faktisk kan det siges, at vingummi og lakrids ligger 40% lavere i energiindhold end det almindelige sukkerholdige slik.

Sukkerfri chokolade har røde tal på bundlinien

Derimod chokoladen var kun 16% lavere i energi end normal chokolade. Besparelsen ved at vælge sukkerfri chokolade er dermed på størrelse med den besparelse som knytter sig til fedtfattige godter, som f.eks. kiks og is.

Hvis vi skulle drage en konklusion, efter nu at have set på både ”sukkerfri”- og ”fedtfattig”- området, så må det være, at når et produkt har to tunge kaloriekilder (både fedt og sukker), så hjælper det ikke særlig meget at producenten manipulerer med den ene faktor. Den anden står tilbage, og er skyld i røde tal på bundlinien.

Fordele ved sukkerfri vingummi & lakrids

Men når man til gengæld tager noget, som kun er en kaloriebombe på grund af én faktor, så kan det nytte noget at vælge den sukkerfrie variant. Som eksempelvis vingummi og lakrids, her kommer stort set alle kalorierne fra sukker. Så når sukkeret udelukkes, så sker der virkelig noget.

I øvrigt smager sukkerfri slik så meget lig det originale med sukker, at man næppe vil kunne udpege dem i en blindtest.

Sukkerfri slik mod sukkerafhængighed

Et andet godt træk er, at det sukkerfrie slik går meget langsomt i blodet. Det betyder, at sukker-afhængige kan bryde den onde cirkel af sukkertrang, efterfulgt af bølgetop og bakkedal i blodsukkerværdierne. Man vil også undgå den specielle følelse af lykke og velvære, som sukker giver.

Kan give maveonde

Der er dog et ”men”. For sukkeret er ikke erstattet af sødemiddel i gængs forstand, men derimod af sukkeralkoholen maltitol, som har en osmotisk effekt. Det betyder, at man skal tage sig i agt. Spiser man for meget, trækkes der ved osmotisk kraft væske til tarmen – og det kan resultere i ondt i maven og diarre.


Kost & Ernæring
5 gode grunde til at spise chokolade i julen 

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god idé at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniljekranse, klejner, is-deserter og slik.

Ifølge…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Det sunde granatæble 

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Kost & Ernæring
Cider - en sundhedsdrik 

Rødvin og grønt te har hidtil scoret højest på ranglisten over flydende former for antioxidanter, men også den fermenterede drik, cider, er at finde på listen.

Læs mere
Sundhed
Spiser du heller ikke fisk? 

Selvom vi, ifølge de officielle kostråd, bør spise fisk som hovedmåltid mindst to gange om ugen, så viser nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet, at mange af os ikke engang spiser fisk til aftensmad én gang om ugen. Således viser de seneste tal, at det samlede fiskeindtag for børn og voksne er…

Læs mere
Økologi
Småbørnsfamilier køber mest økologi 

Familier med børn i alderen 0-6 år løber med en klar førsteplads som dem, der lægger flest økologiske varer i indkøbskurven, viser Økologisk Landsforenings nye markedsnotat.

Læs mere
Kost & Ernæring
Vildmedost.dk 

Nu lancerer Mejeriforeningen kampagnen Vildmedost.dk, som skal inspirere forældre til at lade deres børn spise mere ost.

Læs mere
Kost & Ernæring
Skyrs succes 

Skyr er lidt af et vidunderprodukt: Smagen er rund og syrlig, konsistensen fed og cremet, alligevel hører skyr til blandt de magre surmælksprodukter.

Læs mere
Sundhed
Moderne kostråd 

Vælg fuldkorn, spis mere fisk og spis mad med mindre salt. Sådan lyder budskabet i tre af de ti kostråd, som skal guide danskerne til en sundere og mere aktiv livsstil. Bag de 10 kostråd står Fødevarestyrelsen. Styrelsen har hentet solid videnskabelig rygdækning hos ledende danske forskere i…

Læs mere
Kost & Ernæring
Får vi for meget salt? 

Der har i medierne, de seneste dage, været sået tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt at sænke det daglige indtag af salt. Men DTU Fødevareinstituttet understreger, at der er dokumentation for at sænke saltindtaget ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^