Ferietid er slanketid

Ferietid er slanketid 

Når den overvægtige kommer ud af det daglige tummerum er det tid til livsstilændringer

1,3 mio. danskere er overvægtige, 400.000 er direkte fede og 100.000 vejer så meget, at det truer deres helbred.- De nyeste danske tal viser, at overvægt og fedme i disse år er skyld i en lang række folkesygdomme, blandt andet hjerte-karsygdomme og "gammelmandssukkersyge" (diabetes 2). Men tallene viser også, at fedme er tæt på at udkonkurrere tobaksrygning, som den største dødsårsag, der kan forebygges, fortalte fødevareminister Mariann Fischer Boel tidligere på året, hvor to oplæg fra Ernæringsrådet og Sundhedstyrelsen blev præsenteret.Der er behov for at skabe en bevidsthed blandt overvægtige og deres omgivelser om, at svær overvægt er en tilstand, som medfører alvorlige helbredskonsekvenser, og som kræver en vedvarende indsats.Det betyder, at den overvægtiges handlekompetence skal øges i forhold til at tabe i vægt på en hensigtsmæssig måde og bevare vægttabet. Samtidig skal der etableres en forståelse i den overvægtiges familie og omgangskreds om at yde støtte til vægttab og til en livslang vedligeholdelse af det opnåede vægttab.Selvom ferien for mange er ved at rinde ud er den et rigtig godt tidspunkt til at lægge vanerne om på. I forvejen er det daglige mønster jo brudt lidt op i og med at arbejdet ikke kalder.- I forhold til den travle hverdag har vi i ferien masser af tid og overskud til at spille, gå, cykle og løbe, mener diætist i Nordjyllands Amt, Lena Therkelsen. Og aktivitet er et af nøgleordene i kampen mod overvægt. Danskernes samlede fedtforbrug stiger nemlig ikke længere, men vi er alligevel mere overvægtige. Det skyldes først og fremmest, at vi bevæger os for lidt. Vi vil indhente en tredjedel af den energi, som kroppen bruger hver dag, hvis vi dropper vores luksusvaner og bevæger os.Men mere bevægelse gør det ikke alene, for der skal simpelthen skæres ned på den daglige kostindtagelse. De første par dage af ferien kan så bruges på at skrive ned hvad der spises og hvornår, så der er et overblik over hvad man egentlig indtager i løbet af dagen.Derefter er det så op til ens egen vilje om man vil lægge livet om i samarbejde med de nærmeste. Der skal nemlig lidt hjælp og støtte til og hvis du så er på vej hen i skabet efter en kage ville det måske være en ide at åbne døren til køleskabet og så snuppe en af gulerødderne, der ligger derinde i et vandbad i stedet.De første uger er de værste for da opleves der en tomhed og sult i maven, men langsomt begynder maven at reagere overfor større portioner, hvor du eventuelt føler en pressen og en grufuld mæthed, som bare er for meget - og så er målet nærmere.Men - at slanke sig koster, for der bør hele tiden være frisk frugt og grønt, så når du er lidt småsulten i den første tid er det med at gribe et stykke frugt.

<link http: www.kvindeguiden.dk _blank>Se vores kanal Sund & sund

Kost & Ernæring
5 gode grunde til at spise chokolade i julen 

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god idé at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniljekranse, klejner, is-deserter og slik.

Ifølge…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Det sunde granatæble 

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Kost & Ernæring
Cider - en sundhedsdrik 

Rødvin og grønt te har hidtil scoret højest på ranglisten over flydende former for antioxidanter, men også den fermenterede drik, cider, er at finde på listen.

Læs mere
Sundhed
Spiser du heller ikke fisk? 

Selvom vi, ifølge de officielle kostråd, bør spise fisk som hovedmåltid mindst to gange om ugen, så viser nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet, at mange af os ikke engang spiser fisk til aftensmad én gang om ugen. Således viser de seneste tal, at det samlede fiskeindtag for børn og voksne er…

Læs mere
Økologi
Småbørnsfamilier køber mest økologi 

Familier med børn i alderen 0-6 år løber med en klar førsteplads som dem, der lægger flest økologiske varer i indkøbskurven, viser Økologisk Landsforenings nye markedsnotat.

Læs mere
Kost & Ernæring
Vildmedost.dk 

Nu lancerer Mejeriforeningen kampagnen Vildmedost.dk, som skal inspirere forældre til at lade deres børn spise mere ost.

Læs mere
Kost & Ernæring
Skyrs succes 

Skyr er lidt af et vidunderprodukt: Smagen er rund og syrlig, konsistensen fed og cremet, alligevel hører skyr til blandt de magre surmælksprodukter.

Læs mere
Sundhed
Moderne kostråd 

Vælg fuldkorn, spis mere fisk og spis mad med mindre salt. Sådan lyder budskabet i tre af de ti kostråd, som skal guide danskerne til en sundere og mere aktiv livsstil. Bag de 10 kostråd står Fødevarestyrelsen. Styrelsen har hentet solid videnskabelig rygdækning hos ledende danske forskere i…

Læs mere
Kost & Ernæring
Får vi for meget salt? 

Der har i medierne, de seneste dage, været sået tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt at sænke det daglige indtag af salt. Men DTU Fødevareinstituttet understreger, at der er dokumentation for at sænke saltindtaget ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^