Tvillinger løser gåder

Kategori: Sundhed

Tvillinger løser gåder

Tvillinger løser gåder 

Spiseforstyrrelsen anorexi er ikke alene betinget af miljø og livsstil. Lidelsen er - til stor overraskelse - også delvist arvelig betinget. Hvorimod gigt ikke er så arvelig, som man hidtil har troet...

Spiseforstyrrelsen anorexi er ikke alene betinget af miljø og livsstil. Lidelsen er - til stor overraskelse - også delvist arvelig betinget. Hvorimod gigt ikke er så arvelig, som man hidtil har troet.

Selvom det at begynde at ryge i den grad er betinget af det miljø, man er i, så er problemerne med at holde op igen arveligt betinget. Alle disse og mange flere epokegørende opdagelser har forskerne gjort ved at studere tvillinger.

Ud af cirka 80 fødsler er der én tvillingefødsel. De fleste tvillinger - to ud af tre par - er tveæggede, dvs., at de er dannet ud fra to æg, og genetisk er de derfor lige så forskellige, som andre søskende er. En tredjedel af tvillingerne er enæggede, dvs., at de er dannet af ét æg, der har delt sig til to individer, og de er genetisk identiske. Det betyder, at de altid er af samme køn, de ligner hinanden og har fuldstændigt ens arveanlæg. Og både de tveæggede og de enæggede tvillingepar er for forskerne guld værd i deres jagt på at opklare mange sygdomme.

"Tvillinger er interessante at forske i, fordi de kan vise os om det er gener eller miljø, der er vigtigst for at udvikle sygdomme og egenskaber", fortæller Kirsten Kyvik, der er professor på Syddansk Universitet i Odense.

Det er især de store folkesygdomme som diabetes, gigt, hjerte-/karsygdomme, overvægt, spiseforstyrrelser, depression og allergi og astma, forskerne leder efter årsagen til ved hjælp af tvillingestudierne. Det er sygdomme, som ikke er direkte arvelige via ét bestemt sygdomsgen, - som f.eks. Cystisk Fibrose eller muskelsvind. Men også de komplekse folkesygdomme kan have en arvelig tendens - og det kan så være noget i ens levevis, der udløser sygdommene.

Tvillingestudier kan ikke kun opklare hvor arvelige mange sygdomme er, de kan også sige noget om, hvorfor vi ældes så forskelligt, og hvor gamle vi bliver. Studiet af tvillinger viser, at cirka en fjerdedel af forskellene af, hvor længe vi lever, kan tilskrives genetiske faktorer, mens de sidste tre fjerdedele er miljømæssige faktorer og tilfældigheder

De omfattende studier af ældre tvillinger har også givet helt ny viden om arveligheden af demens-sygdomme, og også hér er der overraskende fund. To hyppige sygdomme blandt ældre mennesker er Alzheimers sygdom og Parkinsons syge, og her viser undersøgelserne, at Altzheimer er meget arveligt betinget, mens Parkinson ikke er arvelig.

I 1930’erne troede man, at alt skyldtes generne. Hvordan man var og hvordan éns liv udviklede sig, var helt afhængigt af de arvelige anlæg. I 1960’erne og 1970’erne gik man i den anden grøft, og mente, at et menneskes liv næsten udelukkende blev påvirket af miljøet. I dag viser de omfattende tvillingestudier, at sandheden ligger midt imellem. Der er et tæt samspil mellem arv og miljø.


Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^