New arrival: Sengetæppe fra Algan
RUE de FEMME bluse
Håndklædestativ
The English Soap Company
Kategori: Sundhed
Tarm i topform giver lugtfri prutter
Redaktionen

Hvordan bakterieflora i maven påvirker vores sundhed og trivsel, er i disse år genstand for mange videnskabelige studier. Meget tyder nemlig på, at sammensætningen af bakterierne i tarmen har større indflydelse på vores trivsel end hidtil antaget og styrer såvel vores taljemål som vores fordøjelse, og påvirker både immunforsvaret og vores generelle trivsel. Ikke mindst blandt mennesker med kroniske problemer med maven bliver resultaterne af de videnskabelige studier opmærksomt fulgt. Det gælder blandt andet mennesker med tyndtarmssygdommen cøliaki, mennesker med Crohn's sygdom, som er en kronisk betændelsestilstand i tarmsystemet, mennesker med kronisk forstoppelse såvel som mennesker med spiserørskatar. Men også blandt de mange, der udfordres af fødevareallergier, er håbet, at nye studier kan give større indsigt i årsagen til allergier og mave-tarm lidelser, og på sigt resultere i bedre forebyggelse og mere effektive behandlingsmetoder.

Forstå din tarm
Forskning i tarmens kemi er imidlertid så relativ ny og området så omfattende, at selv forskerne synes at have svært ved at give et klart billede af, hvilken betydning sammensætningen af bakterieflora i tarmen har. Journalist og klinisk diætist, Irene Brøndum, har imidlertid sat sig for, at forsøge at formidle den foreløbige viden på området. I bogen ’Tarme i topform’ har hun allieret sig med Oluf Borbye Pedersen, professor ved Københavns Universitet, og Majbritt Louring Engell, forfatter og bachelor i ernæring og sundhed. Sammen har de skrevet en bog, som, på en både underholdende og fængende måde, formår at belyse den nye forskning såvel som forklare det helt grundlæggende omkring tarmbakteriernes funktion. Faktisk lykkes det teamet at præsentere såvel proteo-, bifido- og actinobakterier samt firmicutes, bacteroidestes og laktobaciller uden at man som læser føler sig hægtet af.
Så selvom tarmbakterier er et emne, nok de færreste os har følt den store, spontane trang til studere nærmere, så er det altså spændende og ganske fascinerende, at få indblik i den mikrobiologiske verden, der foregår i vores egen mave.

Din tarm har andre behov end min tarm
Det store mysterie om, hvordan tarmbakterier påvirker vores helbred, bliver ikke mindre af, at bakteriesammensætningen varierer fra person til person. Det gør det svært at sammenholde de testresultater, forskerne arbejder med og umuligt at komme med en stribe kostregler, der gælder for alle.
De almene kostråd bygger på videnskabelige undersøgelser og er gode at tage afsæt i, når man skal blive klogere på sin personlige madkultur, skriver Oluf Borbye Pedersen i bogen. Men han opfordrer til, at vi bliver bedre til at mærke efter, bruge vore mavefornemmelse og gennem madomlægning eksperimentere os frem til den kostsammensætning, der fungerer bedst med bakteriefloraen.

Er din tarm i topform?
Mens vi venter på, at bakterieforskningen kommer så vidt, at man for en overkommelig pris kan få analyseret og meningsfyldt fortolket sin tarmbakterieprofil, så findes der, ifølge Oluf Borbye Pedersen, en slags simpel ’lakmusprøve’ på, om tarmbakterierne er i orden, og om de får den rette kost. Ifølge professoren, så er en tarm i topform, en tarm, der tømmer sig en til flere gange om dagen. En tarm i topform giver endvidere:

  • en følelse af overskud i kroppen, en lethed i krop og sjæl
  • prutter, der dufter muldagtigt - som skovbunden på en forårsdag!

Det grønne, det grove og det glutenfri
Vi ved, at en grøn og fiberrig kost, har en sund og præbiotisk virkning på tarmen, alligevel er for eksempel ikke alle fiberrige kornsorter lige velegnet til alle tarme. Således peger forskning på, at overfølsomhed overfor gluten i hvede, rug og byg, er mere udbredt end man er klar over, og at cøliaki er underdiagnosticeret. Faktisk er kun få promille af befolkningen er diagnosticeret med cøliaki, selvom forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed skønner, at omkring en procent af os går rundt med sygdommen uden at vide det. Samtidig kan en større del af os lide af såkaldt glutensensitivitet, som ikke umiddelbart fremgår af blodprøver og tarmbiopsier, men som giver omtrent de samme symptomer. Der er således god grund til at være særlig opmærksom på, hvorvidt de symptomer man oplever, kan være en reaktion på gluten.

Spis dig til sundhed, energi og velvære
De fakta der, med videnskaben i ryggen, belyses i 'Tarme i topform', er så essentielle for vores helbred og trivsel, at det burde være pensum i skolen. Samtidig bidrager bogen med råd og vejledning til, hvordan viden om tarmbakterier kan bruges i hverdagen, når vi sammensætter vores kost. Bogen inspirerer med 60 opskrifter på skønne retter, der tager udgangpunkt i forskningen på området, og alle er grønne, grove og glutenfri. 

Titel: Tarme i topform
Forfattere: Irene Brøndum, Majbritt Engell & Oluf Borbye Pedersen
Forlag: Politikens Forlag & I Form
Bestilling:  Bogen kan bestilles her

Sundhed
Mange forældre tjekker ikke børnene for lus

Der er en god forklaring på, hvorfor danske børnefamilier igen og igen må tage kampen op mod lusene. En undersøgelse gennemført af Meda viser, at 30% af de danske forældre kun tjekker for lus en gang om måneden – eller sjældnere. Godt nok tjekker 2 ud af 3 forældre minimum hver 2. uge, om deres børn...

Læs mere
Sundhed
Forkølelse. Hvad kan du selv gøre?

Forkølelser er generende, men der er flere ting, du kan gøre for at lindre generne og slippe for at forkølelsen trækker ud.

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse, kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver gåturen en effektiv motionsform

Mange har fået øjnene op for de mange fordele, der er ved at gøre gåture til den primære motionsform i hverdagen. Med gåture som træningsform, får man både den fleksibilitet i træningen, som mange har brug for i en fuldbooket hverdag, og samtidig al den dagslys, frisk luft og natur, som er så...

Læs mere
Sundhed
Forskere: Frivilligt arbejde fordobler chancen for høj mental sundhed

Er man engageret i frivilligt arbejde, har man dobbelt så stor chance for mentalt at have det så godt som muligt. Det konkluderer forskere ved Statens Institut for Folkesundhed på baggrund af nyt studie blandt 14.000 i Skandinavien.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: Butikkernes ’mersalg’ gør os tykke

Mange danskere er trætte af, at butikker og fastfoodrestauranter lokker dem til at købe flere usunde mad- eller drikkevarer, end de havde tænkt sig. Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og Kræftens Bekæmpelse sætter fokus på det såkaldte mersalg. For det medvirker til overvægt og usunde vaner.

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood?

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
Mange på 65+ får for lidt protein

Folk over 65 år har brug for ekstra proteinrig kost for at bevare deres muskelkraft. Det er dog kun halvdelen af de 65-75 årige, der får den protein, de har brug for. Det viser en rapport fra DTU Fødevareinstituttet, og derfor udgiver Fødevarestyrelsen nu en stribe gode kostråd særligt rettet ældre.

Læs mere
Sundhed
Få styr på maven

Hver dag har tusindvis af danskere problemer med afføringen. Det kan være kilde til stort ubehag - både fysisk og psykisk, og det kan være årsag til, at man trækker sig fra sociale sammenhænge og ikke lever sit liv fuldt ud. Men problemer som forstoppelse, diarre, luft i maven og irritabel tyktarm...

Læs mere
Sundhed
Få styr på din diabetesrisiko på Verdens Diabetesdag

I forbindelse Verdens Diabetesdag den 14. november, markerer Diabetesforeningen diabetes-sagen i samarbejde med landets apoteker og tilbyder gratis test af risikoen for type 2-diabetes, information, blodsukkermåling og BMI-vejning.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Bæredygtig basis garderobe

Bæredygtig basis garderobe

NAGA magnettavle

NAGA magnettavle

ZOEY - Mode til kvinder med kurver

ZOEY - Mode til kvinder med kurver

Smuk vægdekoration i træ fra Minifabrikken

Smuk vægdekoration i træ fra Minifabrikken

Nye Bøger
Probiotika & præbiotika

Tarmbakterier er et af tidens helt store emner. De har en afgørende betydning for vores immunforsvar, fordøjelsesevne og tarmsundhed, og lige nu strømmer det ind med ny viden om sammenhænge, man knapt troede var mulige. Hvem ville have troet, at vores tarmbakterier har indflydelse på områder som...

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Rigtig god fordøjelse, af Mette W Ravn og Mette Borre

Når fordøjelsen ikke fungerer, kan det føre til mistrivsel og sygdomme. Mange af os spiser generelt for meget salt, sødt, fedt og blødt, og det kan ind i mellem sætte fordøjelsen, samtidig kan en uhensigtsmæssig kostsammensætning og livsstil betyde, at mængden og arten af de bakterier vi har i...

Læs mere
Mindfulness for alle

Med bog og cd viser psykolog Loney Skaaning vejen til mindfulness, ligevægt og livsstyrke. Gennem et veltilrettelagt og overskueligt 4 ugers træningsprogram i form af cd'ens øvelser og bogens instruktioner, lærer du teknikker til mindfulness. Programmet består blandt andet af 20 minutters daglig...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
23.11.2018

Mælkeprotein kan hjælpe med bedre optag af D-vitamin

DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

D-vitaminmangel er et udbredt problem på de nordlige breddegrader, og meget tyder på, at D-vitamin har stor betydning for vores sundhed. En gruppe forskere på Aarhus Universitet i færd med at undersøge hvorvidt mælkeprotein kan hjælpe med bedre optag af D-vitamin. Læs mere


12.11.2018

Smagsstoffer i e-cigaretter er sundhedsskadelige

Astma-Allergi Danmark

E-cigaretter er efterhånden et vanligt syn i gadebilledet, især blandt helt unge. Men ud over at være stærkt afhængighedsskabende indeholder e-cigaretter smagsstoffer, som på sigt kan have store helbredsmæssige konsekvenser Læs mere


22.10.2018

Ærter kan blive det nye protein i vores kost

DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

I jagten på en planteerstatning til animalsk protein i vores kost går Aarhus Universitet i gang med at undersøge potentialet i ærter og andre bælgplanter. Læs mere


17.10.2018

Flere børn med funktionelle lidelser

SDU - Syddansk Universitet

Flere børn klager over lidelser som hoved- og mavepine, er trætte eller får krampeanfald, som ikke kan forklares - forsker peger på, at familiebehandling kan hjælpe. Læs mere


11.10.2018

Kan skove redde os fra klimaforandringer?

DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

En ny undersøgelse publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature viser, at drift af Europas skove med henblik på at maksimere kulstofoptagelse har en minimal effekt på det globale klima. Læs mere


24.09.2018

Intensiv aktivering af sygemeldte gør mere skade end gavn

Videnskab.dk

Ny dansk forskning viser, at det ikke hjælper kun at skrue op for psykologtimer og genoptræning til sygemeldte - tværtimod. I stedet skal arbejdspladserne inddrages meget mere, for de kan gøre den store forskel. Læs mere


Arkiv

Send en hilsen
^