Små mængder alkohol er med til at rense hjernen

Kategori: Sundhed

Det er skadeligt for kroppen at indtage store mængder alkohol over længere tid. Men små mængder kan måske have en gavnlig effekt, skriver Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Små mængder alkohol er med til at rense hjernen 

Et begrænset alkoholindtag kan være med til at nedbringe betændelsestilstande i hjernen og hjælper med at fjerne affaldsstoffer - herunder dem, der er forbundet med Alzheimers sygdom. Det viser et nyt studie, der er udført på mus, og som netop er udkommet i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports, skriver Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

"Vi ved, at indtag af større mængder ethanol over længere tid påvirker centralnervesystemet negativt. Men i dette studie har vi for første gang vist, at små mængder alkohol faktisk kan gavne hjernens helbredstilstand, fordi det øger hjernens evne til at fjerne affaldsstoffer." siger professor Maiken Nedergaard, Center for Translational Neuromedicine ved Københavns Universitet og meddirektør for Center for Translational Neuromedicine ved University of Rochester Medical Center (URMC) i USA. Hun er ansvarlig for studiet og siger, at resultaterne af studiet kan føjes til et stigende antal forskningsprojekter, der peger på de positive virkninger ved at indtage små mængder alkohol.

Alt imens umådeholden indtagelse af alkohol er en veldokumenteret sundhedsrisiko, så har mange studier draget koblinger mellem et begrænset indtag af alkohol og nedsat risiko for hjerte-kar-sygdomme og flere former for kræft. Maiken Nedergaards forskning fokuserer på det glymfatiske system, der er hjernens unikke rensesystem, som blev beskrevet for første gang i 2012 af Maiken Nedergaard og hendes kollegaer. De viste her, hvordan cerebrospinalvæske (CSF) pumpes ind mellem hjernecellerne og skyller affaldsstoffer væk, herunder de to proteiner beta-amyloid og tau, som er forbundet med Alzheimers sygdom og andre former for demens.

Sådan påvirkes hjernen af alkohol

Det nye studie, som har involveret forsøg med mus, har undersøgt, hvordan hjernen påvirkes af henholdsvis kortvarigt og længerevarende alkoholindtag. I hjernen på de dyr, som var udsat for store mængder alkohol over længere tid, kunne forskerne konstatere øgede forekomster af en molekylær markør for inflammation. Det gjaldt særligt i de celler, der kaldes astrocytter, som er med til at regulere det glymfatiske system. De kunne også påvise en forringelse af dyrets kognitive og motoriske færdigheder.

I hjernen på de dyr, som var udsat for små mængder alkohol, svarende til omkring 2,5 genstande om dagen, fandt forskerne derimod mindre inflammation. Det glymfatiske system var i denne gruppe af dyr mere effektivt til at pumpe CSF ind i hjernen og skylle affaldsstoffer væk end i kontrolgruppen, som slet ikke var udsat for alkohol. De kognitive og motoriske færdigheder hos de dyr, som var udsat for små mængder alkohol, var de samme som i kontrolgruppen.

"Vores data om alkohols påvirkning af det glymfatiske system ser ud til at stemme overens med, hvad vi ved om alkohol og dødelighed. Små mængder alkohol har en positiv effekt, mens umådeholden indtag af alkohol er skadeligt for helbredet," siger Maiken Nedergaard. "Studier har vist, at et lille til begrænset indtag af alkohol er forbundet med mindre risiko for demens, mens alkohol i store mængder over flere år resulterer i øget risiko for forringede kognitive færdigheder. Dette studie kan være med til at forklare hvorfor. Især synes små mængder af alkohol at forbedre hjernens helbredstilstand generelt."

 

Foruden Maiken Nedergaard har også Iben Lundgaard, Wei Wang, Allison Eberhardt, Hanna Vinitsky, Benjamin Reeves, Sisi Peng, Nanhong Lou og Rashid Hussein fra URMC deltaget i studiet. Maiken Nedergaard har forskningslaboratorier på både URMC og Københavns Universitet. Studiet er finansieret af Office of Naval Research, som hører under Department of the Navy, samt National Institute of Neurological Disorders and Stroke og National Institute on Aging i USA.

Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^