Mange forældre tjekker ikke børnene for lus

Kategori: Sundhed

Ifølge sundhed.dk kan en hunlus lægge 4-5 æg om dagen, som efter ca. 11 dage klækkes, og nye lus kommer ud. Det vil sige, at barnet i værste tilfælde kan have en lusefamilie på omkring 75 medlemmer, hvis der går 4 uger mellem luse-tjek.

Mange forældre tjekker ikke børnene for lus 

Der er en god forklaring på, hvorfor danske børnefamilier igen og igen må tage kampen op mod lusene. En undersøgelse gennemført af Meda viser, at 30% af de danske forældre kun tjekker for lus en gang om måneden – eller sjældnere. Godt nok tjekker 2 ud af 3 forældre minimum hver 2. uge, om deres børn har lus, men denne indsats kan vise sig at være forgæves, når den sidste tredjedel ikke finder tættekammen frem oftere end hver 4. uge. Og på den tid kan problemet have udviklet sig til langt op over begge ører på børnene. Bogstaveligt talt.

Tjek for lus en gang om ugen

En ekspert inden for området mener, at det er problematisk, at så stor en del af forældrene ikke tjekker oftere for lus – netop fordi det er dem, der er de vigtigste aktører, hvis man skal lusene til livs.
"Indsatsen mod lus står og falder med forældrene. Det er altafgørende, at de er opmærksomme på, hvad der rører sig i børnenes hår. Tjekker de ikke for lus ofte nok, kan de stå med et problem, som pludselig har spredt sig til andre familiemedlemmer og børnenes venner. Det er en god idé at tjekke børnenes hår for lus mindst en gang om ugen, så man kan tage problemerne i opløbet," siger Kristine Kofoed, Produktspecialist hos Meda, der producerer lusemidlet Licin, der behandler og forebygger lus.

Forældre informerer ikke skole og børnehave

Knap 1 ud af 3 af de adspurgte i undersøgelsen informerer ’ikke hver gang’ eller ’aldrig’ klasselæreren eller pædagogen, når deres børn har lus – og det kan have konsekvenser.
"Det er vigtigt, at man som forælder har mulighed for at tage sine forholdsregler, når der er lus på skolen eller i institutionen. Bliver man ikke informeret, kan luseangrebet nå at sprede sig til flere børn og familier, før det bliver opdaget," siger Kristine Kofoed.
Og der er faktisk en stor velvillighed blandt forældrene til at gøre noget, når klasselæreren eller pædagogen melder ud, at der er lus. Hele 90 % svarer nemlig, at de kæmmer en gang om ugen eller oftere, når de bliver informeret om luseangreb. Omfanget af luseangrebet kan dermed meget vel afhænge af, hvem lusene først finder vej til – er det et barn, hvis forældrene siger det videre, eller et, hvis forældre er tavse om lusene.

Alle kan få lus

Alle kan få lus, men det er især i skole- og institutionsmiljøerne, at lus spreder sig som en steppebrand. Det er nemlig typisk børn i alderen 3-12 år, der smittes, og det er altså lige meget, hvor grundigt du vasker poderne bag ørerne, for hygiejne spiller ingen rolle, når det kommer til at tiltrække lus. Faktisk kan du og dine børn også have lus uden at vide det – det er nemlig ikke alle, der oplever symptomer, når de bliver angrebet af lus.

Ikke alle oplever kløe, når de har lus, og for nogle kan der gå flere uger, før de får symptomer som kløe eller skællignende pletter der sidder fast i håret. Andre oplever det slet ikke. Når lusene bider i vores hud for at suge blod, kan spyttet fremkalde en allergisk reaktion, der gør, at det kommer til at klø. Når lusene først har bidt sig fast, kan de være svære at komme af med, men det er ikke umuligt.

Sådan kommer man effektivt lusene til livs:

  1. Grundig kæmning
    Du kan ikke komme uden om en grundig kæmning af håret. Det nemmeste er at gøre håret vådt, komme balsam i og rede det igennem, før du starter kæmningen med en tættekam, da det vil få lusene til at sidde stille. Væbn dig med tålmodighed – det tager lang tid at være grundig. Kæmning skal gøres hver anden dag i minimum 14 dage.
  2. Luseshampoo eller lusemidler
    Det kan være en god idé at supplere kæmningen med brug af luseshampoo eller lusemidler, der anvendes for at kvæle lusene og deres æg. Ældre midler, der indeholder stoffet permethrin, er der udviklet stor grad af resistens overfor, så derfor bør der i stedet anvendes Dimeticon-produkter. De er dokumenteret som mere effektive end permethrin.
    Du bør kun bruge lusemidler, på dem der har levende lus i håret.
  3. Alle skal behandles på samme tid
    Når et barn i institutionen eller familien er blevet ramt af lus, er det vigtigt, at alle får behandling på samme tid – også selvom de måske ikke udviser symptomer på at være smittet med lus. Hvis et andet barn eller familiemedlem har uopdagede æg i hovedbunden, vil disse når de udklækkes kunne smitte andre igen.
  4. Genbehandling
    Det er vigtigt, at man sørger for at genbehandle for at sikre sig, at man er kommet helt af med lusene – også deres æg. Lusene lægger nemlig 5-8 æg dagligt ved hovedbunden, som kan være svære at se. Æggene vokser efterfølgende ud med håret og ses som små hvide eller sorte prikker, og det er derfor vigtigt, at man med tålmodighed kæmmer håret hver anden dag i 14 dage, for at være sikker på at ingen æg efterfølgende udklækkes og fortsætter bestanden.
  5. Forebyggende
    Den bedste forebyggelse er at kæmme håret jævnligt. Da det ikke er alle, der oplever symptomer, er det den bedste måde at holde faren nede på. Der er også udviklet forskellige forebyggende midler, der sprayes i håret på alle familiemedlemmer i perioder med øget risiko for lus. 

 

Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^