New arrival: Sengetæppe fra Algan
RUE de FEMME bluse
The English Soap Company
WOUD træfigurer
Kategori: Sundhed
Kostfibre - Her finder du dem!
Kostkompagniet

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige. Men der findes, som bekendt, også den naturlige vej: en fiberrig kost.

Hvor meget fiber har du brug for?
For at en kost lever op til at kunne betegnes fiberrig, skal den indeholde tredive gram fiber pr dag. Tredive gram er ikke småting, det svarer til den mængde, der findes i syv hele skiver rugbrød eller 300 gram (en liter) havregryn eller ca. halvanden kilo blandede grønsager (altså både de fibertætte, som kål og rodfrugter og de mere fibersvage til salaten). Hvis man kan udholde at spise ene fibertætte grønsager, også kaldet rodfrugtshelvedet, så er 700 gram tilstrækkeligt.

Fibertilskud
Man kunne også hjælpe sig selv, ved at tage et koncentreret tilskud på ti gram. Mest kendt er nok produktet Husk, som består af psyllium frøskaller og kan købes på apoteket eller i Matas. Det er jo frøskaller, og dermed en naturlig metode, men det er ikke mad. Og det er lige det, som for nogle mennesker er problemet, for der skal sluges to målebægre om dagen. Man kan godt sige, at produktet tilføjer en ny dimension til vendingen 'det vokser i munden'. Man rører det op i vand, herefter skal opblandingen sluges hurtigt, for det bliver tykkere for hvert sekund.
Lidt nemmere er det at vælge et fiberrigt morgenmadsprodukt, men læg mærke til at det er meget forskelligt, hvor høj fiberkoncentration, som udløser betegnelsen 'fiberrig'. De bedste på markedet er Crispy Food Fiber Kost (35% fiber) og Fiber Sund (32% fiber). Men eksempelvis navnet Quaker Rug Fras Sport leder også tanken hen på fiber, selv om der kun er 9% fiber i det. Vælger man Fiber Kost eller Fiber Sund kan man hente 10 gram fiber på en portion af overkommelig størrelse, nemlig 30 gram. Både Fiber Kost og Fiber Sund har en lav vægtfylde, så 30 gram svarer til 10 – 12 spsk. med top.

Gajoler som kostfibertilskud?
Et tilskud på 10 gram fiber kan også hentes ad en helt utraditionel og overraskende vej, nemlig ved at spise en æske Gajol eller Lakerol eller Delfol. Hovedingrediensen i denne type af lakrids er nemlig gummi. Gummi arabicum, som der står på deklarationen. Det svarer til at hælde en håndfuld Krøyer-kugler gennem systemet, det meste af pastillerne er simpelthen fiber. Vælger man de sukkerfri pastiller, så indeholder en hel æske 25 kalorier – det svarer til mængden i et kvart æble. Det er tankevækkende, at disse pastiller, som har været i handelen i en menneskealder, i virkeligheden er eksempler på effektive functional foods. Endda helt uden at anprise sig af det.

Kostfibre i grøntsager

Grønt er den kilde til gode kostfibre. Indholdet varierer, og som man kan se af følgende tabel, som er udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse, så topper ærter, grønkål og bønner listen over fiberrige grøntsager.

  • Aubergine 2,4 g kostfibre pr. 100 g
  • Blomkål 2,4 g kostfibre pr. 100 g
  • Broccoli 3,4 g kostfibre pr. 100 g
  • Brune, røde, hvide bønner, kikærter, linser 6 til 10 g kostfibre pr. 100 g
  • Fennikel 2 g kostfibre pr. 100 g
  • Grønkål 6,2 g kostfibre pr. 100 g
  • Gulerod 2,3 g kostfibre pr. 100 g
  • Grønne bønner 3,2 g kostfibre pr. 100 g
  • Hvidkål 2,3 g kostfibre pr. 100 g
  • Kørvel 2 g kostfibre pr. 100 g
  • Kålrabi 2,9 g kostfibre pr. 100 g
  • Majroe 2 g kostfibre pr. 100 g
  • Majs 2,5 g kostfibre pr. 100 g
  • Pastinak 4,5 g kostfibre pr. 100 g
  • Persille 4,1 g kostfibre pr. 100 g
  • Persillerod 4,3 g kostfibre pr. 100 g
  • Porre 2,2 g kostfibre pr. 100 g
  • Purløg 2,4 g kostfibre pr. 100 g
  • Rodselleri 3,9 g kostfibre pr. 100 g
  • Rosenkål 4,1 g kostfibre pr. 100 g
  • Rødbede 2,3 g kostfibre pr. 100 g
  • Rødkål 2 g kostfibre pr. 100 g
  • Savoykål 3,1 g kostfibre pr. 100 g
  • Ærter 5,9 g kostfibre pr. 100 g
  • Agurk 0,7 g kostfibre pr. 100 g
  • Asparges 1,8 g kostfibre pr. 100 g
  • Bladselleri 1,6 g kostfibre pr. 100 g
  • Bønnespirer 1,2 g kostfibre pr. 100 g
  • Champignon 1,6 g kostfibre pr. 100 g
  • Iceberg 1,2 g kostfibre pr. 100 g
  • Julesalat 1,1 g kostfibre pr. 100 g
  • Kinakål 1,2 g kostfibre pr. 100 g
  • Løg 1,9 g kostfibre pr. 100 g
  • Peberfrugt 1,7 g kostfibre pr. 100 g
  • Radise 1,3 g kostfibre pr. 100 g
  • Salat, hoved 1,3 g kostfibre pr. 100 g
  • Spinat 1,9 g kostfibre pr. 100 g
  • Tomat 1,4 g kostfibre pr. 100 g
Sundhed
Mange forældre tjekker ikke børnene for lus

Der er en god forklaring på, hvorfor danske børnefamilier igen og igen må tage kampen op mod lusene. En undersøgelse gennemført af Meda viser, at 30% af de danske forældre kun tjekker for lus en gang om måneden – eller sjældnere. Godt nok tjekker 2 ud af 3 forældre minimum hver 2. uge, om deres børn...

Læs mere
Sundhed
Forkølelse. Hvad kan du selv gøre?

Forkølelser er generende, men der er flere ting, du kan gøre for at lindre generne og slippe for at forkølelsen trækker ud.

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse, kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver gåturen en effektiv motionsform

Mange har fået øjnene op for de mange fordele, der er ved at gøre gåture til den primære motionsform i hverdagen. Med gåture som træningsform, får man både den fleksibilitet i træningen, som mange har brug for i en fuldbooket hverdag, og samtidig al den dagslys, frisk luft og natur, som er så...

Læs mere
Sundhed
Forskere: Frivilligt arbejde fordobler chancen for høj mental sundhed

Er man engageret i frivilligt arbejde, har man dobbelt så stor chance for mentalt at have det så godt som muligt. Det konkluderer forskere ved Statens Institut for Folkesundhed på baggrund af nyt studie blandt 14.000 i Skandinavien.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: Butikkernes ’mersalg’ gør os tykke

Mange danskere er trætte af, at butikker og fastfoodrestauranter lokker dem til at købe flere usunde mad- eller drikkevarer, end de havde tænkt sig. Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og Kræftens Bekæmpelse sætter fokus på det såkaldte mersalg. For det medvirker til overvægt og usunde vaner.

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood?

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
Mange på 65+ får for lidt protein

Folk over 65 år har brug for ekstra proteinrig kost for at bevare deres muskelkraft. Det er dog kun halvdelen af de 65-75 årige, der får den protein, de har brug for. Det viser en rapport fra DTU Fødevareinstituttet, og derfor udgiver Fødevarestyrelsen nu en stribe gode kostråd særligt rettet ældre.

Læs mere
Sundhed
Få styr på maven

Hver dag har tusindvis af danskere problemer med afføringen. Det kan være kilde til stort ubehag - både fysisk og psykisk, og det kan være årsag til, at man trækker sig fra sociale sammenhænge og ikke lever sit liv fuldt ud. Men problemer som forstoppelse, diarre, luft i maven og irritabel tyktarm...

Læs mere
Sundhed
Få styr på din diabetesrisiko på Verdens Diabetesdag

I forbindelse Verdens Diabetesdag den 14. november, markerer Diabetesforeningen diabetes-sagen i samarbejde med landets apoteker og tilbyder gratis test af risikoen for type 2-diabetes, information, blodsukkermåling og BMI-vejning.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Kimono Prepair

Kimono Prepair

Hoody i uld

Hoody i uld

Liberté Alma buks

Liberté Alma buks

Super hot chilisauce fra Camilla Plum

Super hot chilisauce fra Camilla Plum

Nye Bøger
Probiotika & præbiotika

Tarmbakterier er et af tidens helt store emner. De har en afgørende betydning for vores immunforsvar, fordøjelsesevne og tarmsundhed, og lige nu strømmer det ind med ny viden om sammenhænge, man knapt troede var mulige. Hvem ville have troet, at vores tarmbakterier har indflydelse på områder som...

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Rigtig god fordøjelse, af Mette W Ravn og Mette Borre

Når fordøjelsen ikke fungerer, kan det føre til mistrivsel og sygdomme. Mange af os spiser generelt for meget salt, sødt, fedt og blødt, og det kan ind i mellem sætte fordøjelsen, samtidig kan en uhensigtsmæssig kostsammensætning og livsstil betyde, at mængden og arten af de bakterier vi har i...

Læs mere
Mindfulness for alle

Med bog og cd viser psykolog Loney Skaaning vejen til mindfulness, ligevægt og livsstyrke. Gennem et veltilrettelagt og overskueligt 4 ugers træningsprogram i form af cd'ens øvelser og bogens instruktioner, lærer du teknikker til mindfulness. Programmet består blandt andet af 20 minutters daglig...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
23.11.2018

Mælkeprotein kan hjælpe med bedre optag af D-vitamin

DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

D-vitaminmangel er et udbredt problem på de nordlige breddegrader, og meget tyder på, at D-vitamin har stor betydning for vores sundhed. En gruppe forskere på Aarhus Universitet i færd med at undersøge hvorvidt mælkeprotein kan hjælpe med bedre optag af D-vitamin. Læs mere


12.11.2018

Smagsstoffer i e-cigaretter er sundhedsskadelige

Astma-Allergi Danmark

E-cigaretter er efterhånden et vanligt syn i gadebilledet, især blandt helt unge. Men ud over at være stærkt afhængighedsskabende indeholder e-cigaretter smagsstoffer, som på sigt kan have store helbredsmæssige konsekvenser Læs mere


22.10.2018

Ærter kan blive det nye protein i vores kost

DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

I jagten på en planteerstatning til animalsk protein i vores kost går Aarhus Universitet i gang med at undersøge potentialet i ærter og andre bælgplanter. Læs mere


17.10.2018

Flere børn med funktionelle lidelser

SDU - Syddansk Universitet

Flere børn klager over lidelser som hoved- og mavepine, er trætte eller får krampeanfald, som ikke kan forklares - forsker peger på, at familiebehandling kan hjælpe. Læs mere


11.10.2018

Kan skove redde os fra klimaforandringer?

DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

En ny undersøgelse publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature viser, at drift af Europas skove med henblik på at maksimere kulstofoptagelse har en minimal effekt på det globale klima. Læs mere


24.09.2018

Intensiv aktivering af sygemeldte gør mere skade end gavn

Videnskab.dk

Ny dansk forskning viser, at det ikke hjælper kun at skrue op for psykologtimer og genoptræning til sygemeldte - tværtimod. I stedet skal arbejdspladserne inddrages meget mere, for de kan gøre den store forskel. Læs mere


Arkiv

Send en hilsen
^