Guide: Sådan tager I p-pille-snakken

Kategori: Sundhed

Guide: Sådan tager I p-pille-snakken 

De færreste kvinder glæder sig nok til at skulle have den første ’p-pillesnak’ – hvad enten de er mødre eller døtre. For hvordan tager man lige initiativ til den, og hvad synes modparten om det at tale om sex og prævention? Her er en guide, baseret på en undersøgelse blandt 730 yngre kvinder, der bruger p-piller, og 302 mødre til unge p-pillebrugere.

"Ved min mor overhovedet, at jeg har sex?", "Bliver min datter pinligt berørt, når jeg spørger, om hun bruger prævention?" Der kan være mange barrierer for både mor og datter, når det kommer til snakken om prævention, for de flestes vedkommende p-piller, som er den mest udbredte af slagsen. Men i en ny undersøgelse ytrer mødrene og døtrene nu selv deres mening om, hvordan snakken skal tages – og hvad den må handle om. 

Mødre: Sådan tager I snakken

  • Bryd isen. Du skal tage initiativ til snakken! 68 % af mødrene og 70 % af pigerne synes, at det ansvar ligger på dine skuldre, så overvind dig selv og tag hul på snakken.
  • Respekter din datters grænser. 41% af pigerne synes, at en mor skal respektere, hvis hendes datter ikke har lyst til at tale om emnet. Så lyt og vent evt. til en anden dag.
  • Hold sex uden for. Sex-snak og præventionssnak skal ikke blandes. En tredjedel af pigerne ønsker ikke at tale om sex, når de taler om p-piller med deres mor. Måske giver det dig også lidt mere mod på snakken, at du ikke behøver at få de intime detaljer fra skolefesten også…
  • Vær en god rådgiver. Din datter har brug for din hjælp, når hun skal vælge det bedste p-pille-mærke. Det mener 46 % af pigerne – og husk i den forbindelse at fortælle hende, hvis der er tilfælde af blodpropper i den nærmeste familie.
  • Spørg ind til din rolle. Du har måske en idé om, at du skal med din datter til lægen? Spørg hende lige, hvad hun mener – kun en fjerdedel af pigerne og knap en tredjedel af mødrene synes, at mor skal med til lægen.
  • Regn med at du skal betale. Knap halvdelen af de adspurgte mødre oplyser, at være indstillet på at betale for deres døtres p-piller – i hvert fald indtil pigerne er 18 år. Hvad er du?  

Døtre: Sådan tager I snakken

  • Giv din mor en fin hentydning om at hun bør tage initiativ til snakken. I er enige om, at det er hendes ansvar, men måske er hun bange for at opføre sig pinligt? Hjælp din mor, hvis hun er lidt gammeldags.
  • Sæt grænser. 41% af de adspurgte piger synes, at en mor skal respektere, hvis hendes datter ikke har lyst til at tale om prævention. Det er ok, hvis du også har det sådan – bed hende om at tage emnet op en anden dag, og kom gerne med et forslag til hvornår.
  • Din mor behøver ikke vide alt. Bare fordi I skal snakke om prævention, behøver du ikke indvie din mor i alle dine sex-eskapader. Omkring en tredjedel af både døtre og mødre bryder sig generelt ikke om at blande de to ting sammen, og hvis du er enig, så slipper du også for at det bliver rigtig pinligt, når din mor vil være solidarisk og dele et par minder fra hendes egen ungdom med dig
  • Tag imod din mors hjælp. Bed om din mors hjælp til at vælge det bedste p-pille-mærke. Det er en tredjedel af mødrene indstillet på – så mon ikke din mor også gerne guider dig i p-pille-junglen? Og husk i den forbindelse at spørge hende, om der har været tilfælde af blodpropper i den nærmeste familie.
  • Vær ærlig om dine forventninger. Der er flere mødre end døtre, der synes, at mor skal med til lægen. Husk at være ærlig, så din mor ikke tropper op i venteværelset, hvis du ikke ønsker det – eller hvis du faktisk ønsker én at følges med.
  • Få mor til at betale. De fleste piger betaler gerne selv deres p-piller – mens næsten halvdelen af mødrene er indstillet på at betale for deres døtres p-piller, i hvert fald indtil pigerne er 18 år. Hvorfor ikke spørge din mor direkte, om hun vil betale for dig? Det er jo også i hendes interesse, at du ikke bliver gravid endnu, og at du får de bedste p-piller.

Når man overvejer p-piller, skal man ifølge Professor Øjvind Lidegaard fra Rigshospitalet, have følgende med i sine overvejelser: 

Husk hos lægen

  • At få målt blodtryk, hvis brugeren af p-piller er over 25 år.
  • At få en type p-pille med 2. generations gestagen, kombineret med lavest mulig dosis østrogen.
  • At fortælle, hvis nogen i jeres nærmeste familie (forældre, bedsteforældre, søskende) har haft blodpropper, især i en ung alder (under 50 år).

Værd at vide om p-piller

  • Sikker prævention: P-piller er en af de sikreste former for prævention – og er derfor også meget udbredt. P-piller giver 99 % sikkerhed mod at blive gravid, hvis de tages korrekt.
  • Hvem kan tage p-piller: P-piller egner sig bedst til kvinder under 35 år, som ikke ryger eller har forhøjet blodtryk, sukkersyge, migræne, hjertesygdomme, leversygdomme, brystkræft eller har haft blodpropper eller årebetændelse.
  • Risiko for blodpropper: P-piller indebærer en øget risiko for at få blodpropper. Risikoen er dog lav, og at være gravid giver en langt højere risiko for blodpropper end at tage p-piller. Derfor er p-piller stadig en god og sikker præventionsform.
  • Vælg den bedste p-pille: Der findes mange forskellige typer af p-piller, og p-piller opdeles i såkaldte generationer. De piller, der giver lavest risiko for blodpropper, er 2. generations p-piller med gestagenerne norgestimat eller levonorgestrel i kombination med lavest mulig dosis østrogen. Som førstegangsbruger af p-piller er det denne type piller, der anbefales af Sundhedsstyrelsen.
  • Kend symptomerne: Det er vigtigt at kende symptomerne på en blodprop, hvis man tager p-piller. Kun derved kan man reagere i tide. De primære symptomer på en blodprop i lungen er pludselige brystsmerter og vejrtrækningsbesvær. Oplever man ét eller begge symptomer, skal man kontakte en læge med det samme. 
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^