Dyrk lindrende urter

Kategori: Urter

Dyrk lindrende urter  

Nogle af havens blomster, som mynte, kamille, purpursolhat og hestemynte, kan mere end blot pynte i haven og på altanen. Overhælder man de friske blade og blomster med kogende vand og lader drikken trækker nogle minutter, så har man en velsmagende urtete, der lindrer hoste og ondt i halsen. Planter og urter kan også tørres ved at ligge et lunt og luftigt sted - så har man altid ingredienser til sin urtete ved hånden.

De bedste blomster til te

Hestemynte er en af de bedste te-planter, du kan dyrke i haven. Planten kaldes også bergamottemynte på grund af sin duft og smag, der minder om Earl Grey te. Både blomster og blade er gode til at sætte smag på teblandinger med andre urter eller blomster.
Hestemynte er også en meget flot og pyntelig plante i bedet. Den røde hestemynte passer til et bed med pangfarver, men hestemynte findes også i mere afdæmpede farver fx violet – og den variant er også meget god til te.

Dejlige mynter

Den almindelige mynte er en anden dejlig te-plante. Plantens blade udskiller en æterisk olie, som dufter og smager stærkt af menthol. Myntete lindrer hoste og ondt i halsen, og der skal kun et par blade til, før man har en duftende urtete.
Mynte er meget nem at dyrke. Planten er hårdfør og breder sig uhæmmet, så det er en god idé at plante den i krukker, så du kan styrer væksten.
Mynte findes i mange varianter med forskellig smag fx æblemynte, chokolademynte og ananasmynte. Polejmynte er giftig og bør ikke bruges til te.

Kamille – en klassisk lægeurt

Kamille er en klassisk te-plante og lægeurt, som kan spores langt tilbage i historien.
I gamle dage blev den brugt mod tungsind. Og en stor buket er da også lige til at blive i godt humør af...
Kamille sås i foråret, og herefter vokser planterne til uden det store hurlumhej. Det er blomsterne, man bruger til te. De må gerne være knapt udsprungne og kan enten bruges friske eller tørrede. I haven giver kamille både lethed og duft i bedene.

Sort og grøn te bliver bedst i bjergene

Du kan også godt dyrke almindelig sort og grøn te i danske haver, men mest som prydplante. Teens kvalitet bliver nemlig bedst, når den dyrkes højt oppe i bjergene i subtropiske egne fx i Kina og Indien.
Bryg altid kun te af blomster og blade fra planter, som du med sikkerhed ved er ufarlige. En del haveplanter er giftige.

Purpursolhat

Te af purpursolhat styrker immunforsvaret. Både roden og blomsten bruges til te.

Solbær

Solbærte lindrer ved ondt i halsen. Solbærblade kan tørres og bruges sammen med andre urter i teblandinger. Også tørrede solbær er gode i te.

Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Forår
Græsplænen: Sådan fjerner du mos i græsplænen 

Mos i græsplænen går de fleste haveejere på nerverne og er et af de mest udbredte plæneproblemer i danske haver. Det mærker man tydeligt i Haveselskabet. Her handler mellem hvert tredje og fjerde opkald til haverådgivningen om plænen - og en stor del specifikt om problemer med mos.

Læs mere
Haven & altanen
Ondt i ryggen efter havearbejde? 10 vigtige råd 

Havearbejde kan være hårdt slid – især hvis man ikke har været aktiv i haven i lang tid.

Gigtforeningen har udarbejdet en 10 vigtige råd til, hvordan du kan komme rygsmerterne i forkøbet, hvis du har planer om at kaste dig ud i havearbejdet.

Læs mere
Haven & altanen
Sådan får du den smukkeste vilde have 

En stadig voksende gruppe af haveejere lader græsset gro og skaber englignende forhold i hele eller dele af haven, for det er der mange fordele ved, skriver Haveselskabet, der her giver tips til en frodig vild have med vilde blomster og urter - og plads til sommerfugle og bier.

Læs mere
Haven & altanen
Løg i krukker - 10 løgblomster til altan og have 

Når foråret får det til at krible i fingrene, så er det godt, at mange løgplanter allerede nu kan plantes ud i krukker. Her får du 10 slags, som alle overlever kølige forårsnætter og endda nogle frostgrader.

Læs mere
Haven & altanen
Plantekurve og krukker til krukkehaven 

Med det store udvalg af udendørs plantepotter, krukker, plantekurve og plantekummer i enhver størrelse, farve og materiale, kan du skabe din helt egen oase med lige nøjagtig de blomster, planter og krydderurter, du holder allermest af.

Læs mere
Haven & altanen
Haveselskabets Cph Garden 2022 

Sæt kryds i kalenderen den 30. juni, og glæd dig til Danmarks største haveshow, Haveselskabets Cph Garden. Her mødes havefolk på tværs af generationer og traditioner, og finder inspiration til nye haveprojekter til skærehave, køkkenhave, krukkehave, byhave og den vilde have.

Læs mere
Haven & altanen
Nemme blomster til krukkehaven 

Udbuddet af sommerblomster til blomsterkasser er stort, men ikke alle er lige nemme at få til at trives. Her er fem bud fem længeblomstrende sommerblomster, der er særligt velegnede og nemme at passe i krukkehaven.

 

Læs mere
Miljø
Honningbien har brug for din hjælp 

Forestil dig et forår uden blomster, en sommer uden hindbær, solbær og hyben, og et efterår uden gulerødder og pastinak. Alle disse, og mange, mange flere afgrøder, er afhængige af at deres blomster bestøves af bier og andre små insekter.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^