Citronmelisse 

Citronmelisse, også kaldet hjertensfryd, er en skøn lille krydderurt, som dufter så dejligt og er så utrolig anvendelig. Læs hvordan munkene anvendte citronmelisse som lægeplante, og få opskriften på en plejende og helende citronmelissesalve, du nemt kan fremstille hjemme.

En lille, fin og meget anvendelig krydderurt

Citronmelissen kommer oprindeligt fra Sydeuropa, hvor planten vokser vildt. Men den fine krydderurt har været kendt og dyrket i Danmark siden middelalderen, hvor klostrene dyrkede, ikke kun citronmelissen, men alverdens skønne krydderurter. Her udvandt og koncentrere munkene dygtigt plantens smags- og duftstoffer, som de anvendte til fremstilling af medicin. Citronmelissen blev fx, sammen med udtræk af fennikel, brugt som middel mod luft i maven, og man mente også, at udtræk fra planten havde en smertelindrende effekt og mildne astmaanfald og kramper.
Udtræk af citronmelisse blev også anvendt som omslag for plantens sårhelende effekt, en effekt som moderne forskning faktisk bekræfter. For citronmelisse indeholder kraftige æteriske olier, og disse, bekræfter forskning, har en antibakteriel effekt. Forskning peger også på at de æteriske olier kan have en beroligende effekt samt at plantens indhold af fenoliske syrer kan have en helende effekt på forkølelsessår.

Fremstilling af citronmelissesalve

Det er nemt selv at fremstille en citronmelisse-salve, som både kan bruges til at lindre forkølelsessår, men også er god mod tørre og sprukne læber og smårifter. Varm bivoks, lanolin og olivenolie i en gryde. Hæld den smeltede masse i en skål og tilføj dråber af udtræk af citronmelisse. Læg et låg over skålen, så de æteriske olier ikke fordamper.

Citronmelisse urtete

Citronmelisse er god i te og mange oplever at plantens æteriske olier, virker beroligende. Læg friske blade fra citronmelissen i en kop og hæld kogende vand over. Husk at lægge låg på koppen, så de æteriske olier ikke fordamper.

Citronmelisse i salaten

Citronmelissens friske citrussmag er skøn i et hav af kulinariske sammenhæng, blandt andet i fiskeretter, desserter - og ikke mindst salater. Du kan også fremstille en dejlig og meget anvendelig kryddereddike med citronmelisse. Læg friske citronmelisseblade i en krukke, hæld eddike over og lad kryddereddiken trække. Brug den sammen med god olie og knust hvidløg, som marinade til salaten.

Dyrkning

Citronmelisse er nem at dyrke i haven, på altanen og i vindueskarmen. Den lille krydderurt elsker sol og fed og fugtig jord. Citronmelissen sætter små hvide blomster, som måske ikke ser ud af så meget, men som har stor tiltrækning på honningbier. Til gengæld bryder myg sig ikke om duften – og derfor kan citronmelissen anvendes som myggebalsam.

Kilde: Danmarks Jordbrugsforskning

Miljø
Honningbien har brug for din hjælp 

Forestil dig et forår uden blomster, en sommer uden hindbær, solbær og hyben, og et efterår uden gulerødder og pastinak. Alle disse, og mange, mange flere afgrøder, er afhængige af at deres blomster bestøves af bier og andre små insekter.

Læs mere
Haven & altanen
Shopping: Udeliv 

Lige nu præsenterer webbutikkerne sommerens kollektioner, der er fulde af nyheder til udelivet.

Læs mere
Haven & altanen
Overgartnerens råd mod skvalderkål 

Er du en af de haveejere, der synes at livet er for kort til at luge skvalderkål? Med plantens lange, tynde rødder, er den svær at få skovlen under, for misser man blot et lille stykke rod, så vender de tilbage. Og hvor gør man overhoved af den 'inficerede' jord? Her får du 4 alternativer til at…

Læs mere
Haven & altanen
Stedmoderblomst - Forårets skønhed 

De findes i de mest vidunderlige farver hos blomster- og grønthandlere lige nu, og med deres yndefulde statur, er der ikke mange, der kan dy sig for at tage dem med hjem.

Sådan får du størst glæde af dem!

Læs mere
Haven & altanen
Forår i haven: Styr på stauderne 

Med forårssol og plusgrader begynder stauderne at sætte nye skud, og så er det en god idé at tynde lidt ud og få luget bedet:

Læs mere
Haven & altanen
Haveeksperten: Hvad er bedst at plante i? 

Der findes et kæmpe udvalg af krukker, potter, altankasser og andre beholdere til at plante i. Men det er en god ide, at tænke sig lidt om før man bliver fristet af de flotte opstillinger i havecentre mv. Her er nogle gode råd og retningslinjer, der kan hjælpe dig godt på vej.

Læs mere
Haven & altanen
Sæson: Sådan sår du lavendel og får dem til at trives 

Det er ikke uden grund, at den smukke, duftende lavendel er så populær. Den nøjsomme plante gror og trives i næsten hvilken som helst type jord – selv i en næringsfattig, sandet og stenet jord.

Lavendel er således en forholdsvis hårdfør plante, der har det godt i potter på altanen såvel som i…

Læs mere
Haven & altanen
Besøg Sydsveriges haver 

Skåne i Sydsverige er rig på skønne haver, eller 'trädgårdar' som det hedder på svensk, og gennem hele sommeren og frem til efteråret åbner de fine haver til ekstraordinære have- og parkoplevelser.

Læs mere
Haven & altanen
Manuel plæneklipning er passé 

At slå plænen, er dejlig sommeradspredelse. Når duften af nyslået græs rammer næsen, og man efterfølgende kan stå og betragte den flot trimmede græsplæne, så er man ikke et øjeblik i tvivl om, at det er hele indsatsen værd. Og så skal man jo heller ikke kimse ad den motion, man får, hvilket kan være…

Læs mere
Haven & altanen
Havegrupper på Facebook hitter  

Have-fællesskaber hitter som aldrig før, også på Facebook, hvor mere end 100.000 danskere har meldt sig ind i en digital havegruppe under corona-krisen.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^