Ved en tur i haven udsættes huden for ligeså meget sol og uv-stråling, som når man tager på stranden.

Ny rapport: Vi solskoldes, når vi mindst venter det  

Når solen bager midt på dagen, er solbeskyttelse vigtig. Men det kan man hurtig glemme, når man ikke er ude for at nyde solen, men formålet er at slå græs, være til koncert eller spise frokost. Og derfor er det er faktisk oftest i situationer, hvor vi laver alt muligt andet end at solbade, at vi ender med at blive solskoldet. Kun 34 pct. af de danskere, der blev solskoldet i den danske sommer 2017, angiver i en netop offentliggjort rapport, at de solbadede, da de blev forbrændt. Rapporten er fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne, hvor 4.000 danskere i alderen 15-64 år blevet spurgt til deres solvaner i sommeren 2017.

Vi solskoldes især i haven

Det tyder på, at vi er mere bevidste om at huske solbeskyttelse, når vi er på stranden, end når vi er i haven. Det er ifølge rapporten kun 20 pct. af de solskoldede danskere, der blev solskoldet på et udendørs badested. Til sammenligning angiver 50 pct., at de blev solskoldet, mens de var i haven/gården. En del af forklaringen kan være, at vi tilbringer mere tid i haven end på stranden i løbet af sommeren, men det tyder også på, at vi glemmer, at solen bager lige så meget som på stranden, når vi eksempelvis ordner hæk eller spiser frokost i haven.

Christine Behrens, der er senior projektleder i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne, opfordrer til, at vi husker hinanden på solbeskyttelse, især når vi er udenfor med andre formål end at nyde solen:                              

"Det er utrolig vigtigt, at vi husker på, at solens stråler er lige skrappe, uanset, hvad vi foretager os i solen. Ved en tur i haven udsætter vi vores hud for ligeså meget sol og uv-stråling, som når vi tager på stranden" siger Christine Behrens.

Hun opfordrer derfor til, at man – fra april til september - tjekker uv-indekset, inden man skal ud i solen. Hvis uv-indekset er 3 eller derover, er solbeskyttelse nødvendigt – uanset hvad formålet med at være udenfor er. Her kan den gratis app ’UV-INDEKS’ være en god hjælp, da den giver en prognose for uv-indekset der, hvor du befinder dig – uanset hvor i verden, du er.

Vi solskoldes mindre end tidligere i Danmark

Samlet set viser rapporten, at 18 pct. af danskerne blev forbrændt i solen i Danmark i 2017, og det er en markant forbedring set i forhold til 2011, hvor andelen lå på hele 30 pct. Noget tyder altså på, at vi danskere er blevet bedre til at beskytte os mod solens uv-stråling.

Det glæder Dorte McGugan Pedersen, der er udviklingschef i TrygFonden.

"Færre solskoldninger betyder færre tilfælde af hud- og modermærkekræft i fremtiden, og derfor er det dejligt, at det tyder på, at danskerne i stigende grad tager solrådene om skygge, solhat og solcreme til sig, når de går ud for at nyde solen i Danmark" siger Dorte McGugan Pedersen.

Fakta om uv-stråling og kræft i huden

  • Solens uv-stråling er god for os i mindre doser, men for meget uv-stråling er kræftfremkaldende. Det anslås af WHO, at op mod 90 pct. af alle tilfælde af kræft i huden skyldes uv-stråling fra den naturlige sol og solarier.
  • Både solskoldninger og den samlede mængde af uv-stråling, man udsættes for gennem livet, har betydning for risikoen for at udvikle kræft i huden.
  • ’Kræft i huden’ er en samlet betegnelse for flere former for kræft: Modermærkekræft, der er den mest alvorlige form for kræft i huden, og almindelig hudkræft, der er mere udbredt, men mindre alvorlig end modermærkekræft.
  • Hvert år konstateres ca. 2.250 nye tilfælde af modermærkekræft og 14.250 nye tilfælde af almindelig hudkræft i Danmark. Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt danske unge i alderen 15-34 år.
  • På verdensplan har Danmark den 5. højeste forekomst af modermærkekræft, når man tager højde for befolkningens størrelse og aldersfordeling. Kun Australien, New Zealand, Schweiz og Holland har højere forekomster.

Uv-indekset

  • Uv-indekset viser, hvornår du skal beskytte dig i solen. Er uv-indekset 3 eller derover, bør du solbeskytte dig. Download den gratis uv-app ’Uv-indeks’ i App Store og Google Play
Sommer
Sysler i sensommerhaven 

Sommeren lakker mod enden, men for haveejere er der er ingen grund til at føle sig trist til mode. Der er stadig rigeligt med blomster, farver og oplevelser i haven, og masser af praktiske opgaver - ikke mindst, hvis man har frugttræer og bærbuske: Ribs, hyldebær, brombær, hyben, stikkelsbær,…

Læs mere
Sommer
Sæson: Høst dine blomsterfrø 

Midt i det ellers så smukke efterår ser blomsterbedet lidt ynkeligt ud. Hist og her står stadig et par trætte sommerblomster og hænger med hovederne, men ellers er der kun frøstande tilbage på de tynde, halvvisne stængler. Nu gælder det om at få samlet og tørret frøene inden efterårets regn og blæst…

Læs mere
Sommer
Guide: Hvilke blomster i haven er spiselige og hvordan smager de? 

Lige nu bugner haven og naturen af smukke sommerblomster, som kan tilføje både smag og kulør til salaten. Tagetes, katost og storkenæb er blot nogle af de mange spiselige haveblomster, men hvad med forglemmigej, klokkeblomst og stokrose?

Her er et udvalg af de mest populære spiselige blomster og…

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sommer
Mangler feriehumøret? 

Du har med længsel set frem til sommerferien, til at slippe hverdagen og bare slappe af og nyde. Men nu hvor du har taget hul på ferien, så kører hverdagen videre i baghovedet, tingene foregår mere eller mindre som derhjemme, og den ene dag tager den anden, uden du rigtigt finder ro og får slappet…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavet flødeis med kaffe-, mojito- eller jordbærsmag? 

Med vanligt ustadigt vejr har sommeren ramt Danmark, og det vækker for alvor lysten til en god gammeldags isvaffel. Men har du nogensinde overvejet at lave din egen is? Det er meget nemmere, end man skulle tro.

Tove Færch fra Karolines Køkken giver her opskriften på, hvordan du hurtigt kan lave…

Læs mere
Sommer
Sommer Bazar: Afsted til stranden 

Findes der noget så befriende skønt som en dag på stranden? Bare ligge i solen, lytte til havet og nyde sommerstemningen. På sådan en dejlig dag skal der pakkes i en fart, for det gælder jo om at komme i god tid, hvis man vil sikre sig en af de gode pladser.

Så det er om at fiske den store…

Læs mere
Sommer
Agurken som lindring og pleje af irriteret hud 

Agurken smager godt, men er faktisk også ganske velegnet som skønhedspleje. Måske bruger du allerede skiver af agurk mod hævede øjenlåg, men den har også en særlig lindrende effekt på irriteret, kløende, solskoldet hud og varmeknopper, og er samtidig mild og skånsom.

Som hudplejeingrediens opfylder…

Læs mere
Sommer
Tips: Undgå indbrud mens du holder ferie 

Sommerferien er desværre ikke kun lig med lange, lyse nætter og store is, det er også højsæson for indbrud. Politiet har udarbejdet en stribe gode råd, der forebygger indbrud. Her fremhæves nabohjælp, som et af de bedste værn mod indbrud.

Læs mere
Sommer
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
De usynlige, af Lone Theils

Pigerne fra Englandsbåden, Den blå digters kone, Heksedrengen og Stilleleg. Lone Theils Nora Sand-serie har solgt over 100.000 eksemplarer og udkommt i 16 lande. Krimiserien tager afsæt i virkelige begivenheder, hvilket også gælder for Lone Theils anmelderroste krimi, De usynlige.

Læs mere
Oprindelse, Dan Brown

Den nye Dan Brown thriller ligger stadig i toppen af bestsellerlisten. Med 'Oprindelse' har han skrevet endnu en intens historie fyldt med skjulte koder, religion, symboler og kunst - og med den populære professor Robert Langdon i hovedrollen.

Læs mere
Kvinden Mellem Os, Sarah Pekkanen & Greer Hendricks

En psykologisk thriller med et mesterligt plot, der udforsker ægteskabets skjulte kompleksitet og alle de farlige sandheder, som vi ignorerer i kærlighedens navn. Man kunne tro, at det er historien om en jaloux ekskone, som er besat af sin afløser - en smuk, yngre kvinde, som snart skal giftes med…

Læs mere
Eksodus, Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm

En spændingsroman af ægteparret Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm, forfatterne bag 'Bundfald' og 'Arkimedes'.

Læs mere
^