Kvinde, grib grillhandsken!

Kategori: Sommer

Kun en tredjedel af de adspurgte kvinder i en ny undersøgelse svarer, at det er dem, der tager grill-tjansen. Nu opfordrer grill-entusiast og kogebogsforfatter Tina Scheftelowitz kvinderne til at tage grill handsken på og udforske den endeløse række af muligheder der er for tilberedning af sommermaden på grill.

Kvinde, grib grillhandsken!  

Grillsæsonen er over os, og mens kvinderne regerer i salatkøkkenet, er det fortsat mændene, der holder skansen ved de glødende kul, når kødet skal tilberedes, skriver Dansk Gartneri. Madskribent og foodstylist Lone Kjær giver her sine bedste tips til at vippe herrerne af pinden og indføre lækkert grønt på grillmenuen.

Kvinder får mere grønt på grillen

Sommertid er grilltid, og der er ikke noget bedre end duften af varme grillkul, der spreder sig i hele haven. Men selvom der bliver lagt masser af tid i at tilberede det lækre tilbehør inde i køkkenet, er det sjældent kvinderne, der griber grillhandsken, når maden skal tilberedes under åben himmel. Det er typisk pølser og bøffer, der får eneret på kullene, men hvis kvinderne kommer til, kan det måske betyde, at hele familien får en sundere grillaften med mere grønt på grillen. 

Det er nemlig kun en tredjedel af de adspurgte kvinder i en undersøgelse foretaget af Dansk Gartneri Sæson, der svarer, at det er dem, der tager grill-tjansen, hvorimod over 80% af de adspurgte mænd svarer, at de klarer grillmaden. For grill-entusiast og kogebogsforfatter Tina Scheftelowitz giver det god mening, at kvinderne har fokus på tilbehøret og ikke så meget på grillen: 

”Kvinderne går mere op i, at familiens aftensmad skal være sund, og derfor er det typisk dem, der står for salaten og resten af tilbehøret til grillmaden. Mændene har så i mellemtiden kunne indtage pladsen som grillmester i familien og høste ros for at lave maden. Og det burde ikke være sådan, for der er så mange velsmagende og sunde, grønne sager at smide på grillen!”, siger Tina Scheftelowitz.  

Det er altså ganske få kvinder, der tager sig fornøjelsen af at grille lækre livretter til familien i sommervejret. Det skyldes måske, som Tina Scheftelowitz også påpeger, at ilden og grillen traditionelt set har været mandens domæne. Årsagerne til det kan være mange. Muligheden for at købe ekstraudstyr og at være herre over kødindtaget kunne være nogle af dem.  Det, at mange kvinder tror, at det er svært at tænde op, og at det lugter grimt af tændvæske, holder måske også kvinderne væk.  Hun anbefaler kvinderne at hoppe ud i det og nyde sommeraftenens dufte og lyde over et glas god rosé, mens mændene tager tjansen i køkkenet.

"For der er ikke noget mere sexet end en mand, der skrubber kartofler og snitter grøntsager på mandolinjernet", tilføjer Tina Scheftelowitz. 

Undersøgelsen peger også på, at langt størstedelen af de adspurgte, faktisk over 90%, svarer ’ja’ til at der grilles kød, når der er gang i kullene, mens knap 30% kaster sig over grøntsagerne. Hvis kvinderne får indflydelse, er der måske mulighed for at snige nogle grøntsager ind på grillen. Der er nemlig masser af sunde og indbydende alternativer til den klassiske frankfurter eller røde bøf med grillstriber. Grøntsager gør sig godt i friske salater til det grillede kød, men der er også masser af grønne sager, der nyder godt af den aromatiske smag af gode grillkul. 

Lone Kjærs grønne grillopskrifter

Madskribent og foodstylist, Lone Kjær, giver her et par af sine bedste opskrifter, der gør det nemt at komme i gang med at tilberede grøntsager på grillen. Få flere skønne opskrifter på Sæson.dk som drives af Dansk Gartneri.

 

5 tips til en glødende grillsucces:

  • Læg spyd i vand i 30 minutter, så der ikke går ild i dem på grillen. Skær grøntsagerne i store stykker, så de ikke falder igennem risten. Placer grøntsagerne på spyddet og grill dem til de er færdige.
  • Ved at pensle grøntsager med olie eller marinade slipper du for, at de brænder fast på risten.
  • Squash, asparges, peberfrugt, løg, majs, fennikel og tomat er alle fantastiske grøntsager til grillen.
  • Hold øje med uret! De fleste grøntsager skal ikke have meget mere end 5 minutter. De kan hurtigt gå fra grillstriber til forkullet.
  • Hav altid hygiejnen for øje. Råt kød og grøntsager har det ikke godt sammen, så hold dem adskilt. Hvis du har brugt skærebræt, kniv, grilltang mv. til råt kød, så skal det ikke benyttes til grøntsagerne.
Sommer
10 kølige tips i varmen 

Trænger du til at blive kølet ned i varmen? Her får du vores bedste tips til, hvordan du effektivt får sænket kropstemperaturen og kommer godt igennem hedebølgen.

Læs mere
Sommer
Bakterierne blomstrer i soppebassiner og badebassiner 

Badebassiner kan hurtigt udvikle sig til bakteriebomber i sommervarmen og i værste fald resultere i roskildesyge, diarré og udslet. Derfor gælder det om at være opmærksom på vandskvaliteten i børnenes soppebassin såvel som i store bassiner, der rummer flere tusind liter vand.

Læs mere
Sommer
Tips til de varmeforskrækkede 

Med hedebølgen er al snak om det ustadige danske vejr forsvundet som dug for solen. Nu glæder det om at finde badetøjet og madkurven frem, hoppe i klipklappere og korkbælte og komme afsted til stranden.

Læs mere
Sommer
Undgå drukneulykker: 10 vigtige råd til badeturen 

Under hedebølgen vælger mange at nyde dagen på stranden, og i den forbindelse, er det vigtigt at huske badesikkerheden.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn? 

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson: Det skønne syrlige - og lidt oversete - stikkelsbær 

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for stikkelsbær fungerer, med sin fine syrlige smag, i rigtig mange dejlige sammenhænge.

Læs mere
Sommer
Sodavandsis af frugtmos 

Det er så nemt og dejligt, at have læskende sodavandsis i fryseren, og du kan hurtigt have de skønneste, søde og læskende sodavandsis klar til de varme dage.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Stikkelsbærsyltetøj 

Stikkelsbærsyltetøj er en sommerdelikatesse, der, udover at være herlig på brød, tilføjer et skønt syrligt tvist til jordbærlagkager og tærter, og er aldeles vanedannende i morgenyoghurten.

Læs mere
Sommer
Sådan undgår du dehydrering 

Mennesket består af mellem 50 og 75% vand. Uden en jævn tilførsel af vand, fungerer krop og hjerne ikke optimalt. Dehydrering kan medføre hovedpine og utilpashed, og i alvorlige tilfælde være livstruende.

Læs mere
Sommer
Varme dage forude! Tjek uv-indekset på gratis app 

Med den ekstreme hedebølge, der lige nu bevæger sig hen over Europa, så er det en god idé at holde godt øje med UV-indekset, ligesom det er klogt, at være opmærksom på risikoen for hedeslag.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^