Snow Globes Mini Zen
Morris & Co Strawberry Hand Cream
Juletræstæpper
Støbejernspander Nicolas Vahé
Kategori: Sommer
Havens blomster - lige til at spise
Redaktionen

Blomstersalater ser ikke kun fuldstændig eventyrlige ud, de kan også smage fantastisk! Og faktisk er overraskende mange planter i en almindelig have og i naturen lige til at spise. Med bogen 'Fantasilater' præsenterer Aiah Noack et helt univers fuld af nye smagsoplevelser, friskhed og farveeksplosioner.

Fyld tallerkenen blomster
Snart bugner bedet med sommerblomster, hvoraf mange ikke kun gør lykke i overdådige buketter, man også kan bruges i salatskålen. Rigtig mange af de ganske almindelige planter, der gror og trives i danske haver, er nemmelig spiselige og kan tilmed føje helt nye, fine smagsoplevelser til maden. Blomster som morgenfrue, nelliker, viol, hjulkrone, rose, jasmin, lavendel og mynte er historiske set længe blevet anvendt som ingredienser i urteteer, urteblandinger og som garniture. Men vidste du fx, at sorter af den smukke staude løvemund faktisk har en herlig let bitter, ærteagtig smag og at der findes targetes-sorter med fin og bittersød smag, at den smukke, blå kornblomst smager krydret som nellike og at knoldbegonie og dahlia smager syrligt? 

En rejse ud i spiselige blomster
Med Aiah Noacks store, smukke bog, inviteres du ud på en eventyrlig rejse, hvor forfatteren præsenterer nogle af de mere end 400 spiselige planter, der gror i vores haver og i den vilde natur omkring os. Det er planter, og især blomster, hvis smag og duft gør dem særlig egnet som ingrediens i salater.
Bogen fået titlen 'Fantasilat', hvilket er et begreb, som forfatteren selv har fundet på, og som rigtig godt beskriver de smukke, farverige og indbydende salater, der præsenteres i bogen. Her er idéer til salater med bitter-syrlige ingredienser, salater med syrlig-cremet ingredienser, krydrede salater og sæson-salater. Salaternes ingredienser - blomster og planter - er nøje beskrevet med deres dufte og smage, hvornår de er i sæson og i hvilke andre kulinariske sammenhænge, de er velegnet.

Bogens forfatter
Aiah Noack har studeret planter i mere end 30 år både som forsker og produktudvikler, og er stifter af Naturplanteskolen i Hedehusene, som har speciale i økologiske, spiselige planter samt design af spiselige, bæredygtige haver. Bogen 'Fantasilater' er blevet til i samarbejde med blandt andet Stephen Bartow og Githa Bennoth samt gourmetkokkene Caspar Sundin og Kasper Raff, som også byder ind med inspirerende fantasilater.

Frisk krydret salat
Fra bogen bringer vi her opskriften på en herlig frisk og krydret fantasilat, sammensat af Githa Bennorth. I salaten indgår bladene fra den smukke røde 'Bulls Blood'- rødbede, som er god i mange salater, og som Githa foreslår, man sætter sammen med en kraftig løgblomst, en cremet ærteagtig smag som fx have portulakkens samt en snert eksotisk anissmag fra den koreanske anis-isop.
Tilføj de seks ingredienser til en basissalat af fx rucola, hvertesalat eller pluksalat samt revet squash eller agurk, og server den med en dejlig hindbærdressing. 

1. Haveportulak - blade
2. Kinaløg - blomster og blade
3. Koreansk anisissop - blomster og blade
4. Pralbønne - blomster og blomsterknopper
5. Rødbede 'Bulls Blood' - blade
6. Tallerkensmækker - blomster og blade

Hindbærdressing
Tag 1/2 dl usødet hindbærsaft (damp evt. hindbær med lidt vand og sigt saften). Tilsæt 1/2 dl eddike (hindbær- eller hvidvinseddike og 1/2 dl. sukker eller 2/3 dl honning. Varm dressingen igennem og køl af før brug.

Tip: Denne dressing bliver ekstra god, hvis man kogen den let ind og smager den til med en omgang friskkværnet peber.

Sommer
Det alsidige kirsebær

Det lille bær med den store smag, er et populært bær - ikke mindst fordi det har så mange anvendelsesmuligheder. De smukke røde bær kan både nydes søde og saftige som de er - eller indgå som ingrediens i kager, frugtanretninger og fine fromager. Og selvfølgelig kan de også syltes, så de senere på...

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Sommer
Ny rapport: Vi solskoldes, når vi mindst venter det

Når solen bager midt på dagen, er solbeskyttelse vigtig. Men det kan man hurtig glemme, når man ikke er ude for at nyde solen, men formålet er at slå græs, være til koncert eller spise frokost. Og derfor er det er faktisk oftest i situationer, hvor vi laver alt muligt andet end at solbade, at vi...

Læs mere
Sommer
Melonsymfoni

Melonernes fine gule, orange og grønne farver er hovedingrediensen i denne indbydende og friske sommersymfoni.

Læs mere
Sommer
Kom nemt i gang med at sylte - 4 suveræne syltebøger

Det er ganske tilfredsstillende at sylte lidt af havens høst, så man har skønne, hjemmelavede marmelader, pickles og surt, når sommeren går på held.

Fire bøger, skrevet af nogle af Danmarks mest rutinerede og engagerede madskribenter, viser hvordan du nemt kommer igang. Bøgerne anviser, trin for...

Læs mere
Sommer
Det eksklusive bær

Der er noget særligt eksklusivt over det fine, lille hindbær. For mens der er sommerbær, man næsten kan nå at få nok af i sæsonen, så gælder det ikke hindbær. Velvidende at de koster omtrent det samme som de tre liter mælk, det økologiske smør og koldskålen, der allerede ligger i indkøbskurven, så...

Læs mere
Sommer
4 ud af 10 danskere holder mindre end 3 ugers sommerferie

Mere end en tredjedel af danskerne i den erhvervsaktive alder holder en-to ugers ferie i sammenhæng, og fem pct. holder slet ikke ferie i sommerhalvåret. Det viser en ny befolkningsundersøgelse, Userneeds har lavet for Ingeniørforeningen, IDA. Det svarer til, at mere end en million erhvervsaktive...

Læs mere
Sommer
Hvad er fornuftigt at drikke i sommervarmen?

Forleden kunne man i flere danske medier læse, at det er farligt kun at drikke postevand i sommervarmen. Men det er en påstand med modifikationer, mener speciallæge Anna Iben Hollensberg. For selvom det er korrekt, at man godt kan dø af dehydrering, hvis indholdet af salte i kroppen falder for...

Læs mere
Sommer
Krimier og andre bestsellere til ferien

Tilbringer du sommeren på stranden, på plænen eller på en eksotisk staycation, så er en god bog helt uundværlig. Her får du 12 af tidens hotteste titler fra forfattere som blandt andet Mari Jungstedt, Camilla Läckberg, Anna Ekberg, Katrine Engberg, Anne Mette Hancock, makkerparret Lisbeth Zornig og...

Læs mere
Sommer
Rubs af friske krydderurter

Med duftende, friske krydderurter kan du tilføje stor smag til din sommermad. Lav rubs af din yndlings krydderurt eller kombiner den med andre urter - og få helt nye smagsoplevelser…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Seneste shop annoncer
Grillhandske

Grillhandske

Dekorative kattefigurer

Dekorative kattefigurer

Juletræ i rattan Rivièra Maison

Juletræ i rattan Rivièra Maison

Parterapi uden løftede pegefingre

Parterapi uden løftede pegefingre

Nye Bøger
Oprindelse, Dan Brown

Den nye Dan Brown thriller ligger stadig i toppen af bestsellerlisten. Med 'Oprindelse' har han skrevet endnu en intens historie fyldt med skjulte koder, religion, symboler og kunst - og med den populære professor Robert Langdon i hovedrollen.

Læs mere
Kvinden Mellem Os, Sarah Pekkanen & Greer Hendricks

En psykologisk thriller med et mesterligt plot, der udforsker ægteskabets skjulte kompleksitet og alle de farlige sandheder, som vi ignorerer i kærlighedens navn. Man kunne tro, at det er historien om en jaloux ekskone, som er besat af sin afløser - en smuk, yngre kvinde, som snart skal giftes med...

Læs mere
Eksodus, Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm

En spændingsroman af ægteparret Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm, forfatterne bag 'Bundfald' og 'Arkimedes'.

Læs mere
Mercedes-Snittet, Anne Mette Hancock

Anne Mette Hancocks 'Mercedes-snittet' er andet selvstændige bind i krimiserien om Kaldan og Schäfer. En nervepirrende psykologisk krimi om hævn, synsbedrag og ar i hjertet.

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
23.11.2018

Mælkeprotein kan hjælpe med bedre optag af D-vitamin

DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

D-vitaminmangel er et udbredt problem på de nordlige breddegrader, og meget tyder på, at D-vitamin har stor betydning for vores sundhed. En gruppe forskere på Aarhus Universitet i færd med at undersøge hvorvidt mælkeprotein kan hjælpe med bedre optag af D-vitamin. Læs mere


12.11.2018

Smagsstoffer i e-cigaretter er sundhedsskadelige

Astma-Allergi Danmark

E-cigaretter er efterhånden et vanligt syn i gadebilledet, især blandt helt unge. Men ud over at være stærkt afhængighedsskabende indeholder e-cigaretter smagsstoffer, som på sigt kan have store helbredsmæssige konsekvenser Læs mere


22.10.2018

Ærter kan blive det nye protein i vores kost

DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

I jagten på en planteerstatning til animalsk protein i vores kost går Aarhus Universitet i gang med at undersøge potentialet i ærter og andre bælgplanter. Læs mere


17.10.2018

Flere børn med funktionelle lidelser

SDU - Syddansk Universitet

Flere børn klager over lidelser som hoved- og mavepine, er trætte eller får krampeanfald, som ikke kan forklares - forsker peger på, at familiebehandling kan hjælpe. Læs mere


11.10.2018

Kan skove redde os fra klimaforandringer?

DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

En ny undersøgelse publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature viser, at drift af Europas skove med henblik på at maksimere kulstofoptagelse har en minimal effekt på det globale klima. Læs mere


24.09.2018

Intensiv aktivering af sygemeldte gør mere skade end gavn

Videnskab.dk

Ny dansk forskning viser, at det ikke hjælper kun at skrue op for psykologtimer og genoptræning til sygemeldte - tværtimod. I stedet skal arbejdspladserne inddrages meget mere, for de kan gøre den store forskel. Læs mere


Arkiv

Send en hilsen
^