Selvmordstanker er tabu

Selvmordstanker er tabu 

Hver dag forsøger omkring 20 personer i Danmark at begå selvmord. I gennemsnit dør knap to. I forbindelse med WHOs ’World Suicide Prevention Day’ sætter DR3 fokus på et af de mest tabubelagte emner i samfundet.

Torsdag den 10. september er 'World Suicide Prevention Day' - et initiativ, som WHO har stiftet for at yde en verdensomspændende indsats for at forebygge selvmord. DR3 har valgt at markere initiativet med et tema om et af de mest tabubelagte emner i samfundet. Temaet sættes i gang med forpremiere på dokumentaren 'Livslinien - du vil gerne dø?' den 10. september på dr.dk, og foldes ud i uge 38 med en helt ny reportageserie i otte afsnit - 'Tæt på Selvmord'.

Et stort tabu
Vi danskere er verdens lykkeligste folk, alligevel forsøger omkring 20 af os hver dag at begå selvmord. Det kan være svært at fortælle, at man har selvmordstanker - både fordi det kan såre ens nærmeste, at man ikke har lyst til at leve, men også fordi det er svært for omgivelserne at vide hvad de skal stille op. Selvmord er derfor et af de mest tabubelagte emner i samfundet:
"I Danmark dør næsten to om dagen af selvmord - det er faktisk flere end der dør i trafikken. Mennesker med selvmordstanker er ofte meget isolerede med deres følelser og har svært ved at række ud og få hjælp. Vi vil gerne være med til at bryde tabuet, og give dem en chance for at fortælle, hvordan det føles at være dem. Og så vil vi fortælle vores seere, der tumler med lignende tanker og følelser, at de ikke er alene og at det er ok at sige højt, hvordan de har det og hvor de kan søge hjælp," siger redaktør på DR3 Trine Skovgaard.

Ny reportageserie går tæt på unge med selvmordstanker
Den helt nye reportageserie - 'Tæt på Selvmord' - handler om, hvordan det er at leve med selvmordstanker. DR3 har bedt ti unge danskere om at filme deres hverdag og dokumentere hvordan det er at leve med tanker der er så forbudte, at de kan være svære at dele med andre. Hvor kommer selvmordstankerne fra, og hvordan undgår de at handle på dem?
Serien følger blandt andet Mette, der har haft en hård barndom og har ti selvmordsforsøg bag sig. Hun er på vej til Tyrkiet for at besøge sin kæreste Aykut, men frygter at en overdosis af følelser kan trigge hendes selvmordstanker. Patric fylder 30, er arbejdsløs og bor hjemme hos sin mor. Han føler sig isoleret og har svært ved at tale med sin mor om sine tanker og følelser. Cille øver sig i at føle glæde med kæresten Steen efter en dyb depression. I serien skal hun til at starte på Kolding Designskole og stoppe med sin antidepressive medicin.
'Tæt på selvmord' sendes i otte afsnit og får premiere på DR3 mandag 14. september klokken 21.30 Serien giver et rørende, varmt og ærligt indblik i, hvordan de unge hver dag kæmper for at vælge livet til. En kamp, der på trods af tunge tanker og tabubelagte følelser, også rummer glæde, håb og lyst til livet.

Dokumentar sætter fokus på arbejdet med forebyggelse
For første gang nogensinde åbner Livslinien nu dørene for et tv-hold og lader DR3 være en flue på væggen, mens frivillige rådgivere tager telefonen og taler for livet. Dokumentaren 'Livslinien - du vil gerne dø?', der har forpremiere på dr.dk på 'World Suicide Prevention Day' den 10. september, følger blandt andre Cecilie, der tager telefonen på Livslinien. Hun ved ikke hvem, hun får i røret, men hun ved dog med sikkerhed, at samtalen kommer til at handle om selvmord. Her sidder frivillige rådgivere hele tiden klar til at modtage anonyme opkald fra folk, der overvejer at begå selvmord. De ved, at samtaler kan redde liv.

Tema om selvmord på DR3:

  • 'Livslinien - du vil gerne dø?': Forpremiere torsdag den 10. september på dr.dk og premiere på DR3 21. september klokken 20.45
  • 'Tæt på selvmord': Fra mandag den 14. september klokken 21.30 og de følgende syv mandage på DR3.
Humør, energi, sjæl og psyke
Test dig selv: Har gamle indestængte frustrationer gjort dig bitter? 

Der kan være mange grunde til at man vælger at holde sine følelser for sig selv, men det er ikke ensbetydende med at ens omgivelser ikke bemærker, at noget er galt.

Som den amerikanske psykolog, Seth Meyers, forklarer i et indlæg på mediet Psychology Today, så kan det kan være svært at holde…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Sådan undgår du giftige bekendtskaber 

Der er nogle oplevelser, man helst havde været foruden. Det gælder fx de giftige bekendtskaber, som man bittert fortryder at have brugt ressourcer på. Desværre går der oftest alt for lang tid før man indser, at dét menneske, man umiddelbart fandt interessant, autentisk og empatisk, i virkeligheden…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
8 gode råd til at skabe nye venskaber 

Der kan være rigtigt mange grunde til at man ikke har nære venner. Det kan bero på et bevidst valg, at man er introvert eller fx stærkt udfordret af generthed.

Men ifølge en undersøgelse, så handler det for mange mennesker om deres indstilling, og om hvorvidt de er villige til at gøre en aktiv…

Læs mere
Efterår
World Kindness Day – 13. november 2024.  

I en tid hvor hele verden er så hårdt ramt af katastrofer, utryghed, uro og krise, giver det måske særlig god mening at fejre World Kindness Day og gøre en særlig indsats for at huske venlighed i hverdagen. Bliv inspireret til, hvordan du kan være med til at gøre en forskel.

Læs mere
Job & karriere
Effektive tips til hvordan du takler dine overspringshandlinger 

Befinder du ofte dig ofte i en ubehagelig situation som følge af, at du endnu engang har udsat en vigtig opgave? Har du et ønske om at gøre noget ved problemet?

Ved at mobilisere al din stædighed og vilje, kan du med nogle enkelte metoder slippe de dårlige vaner.

Læs mere
Job & karriere
Er overspringshandlingerne blevet en dårlig vane?  

Det er træls at arbejde sammen med mennesker, der konsekvent er forsinkede med deres opgaver. Men irritationen er som regel ikke mindre hos den forsinkede selv – tværtimod. Det er stressende, når ens overspringshandlinger betyder, at man igen er forsinket med en opgave, og at man - først alt for…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Har du en god intuition? Bruger du den? 

Intuition er de spontane indskydelser, der dukker op, når vi står i en situation, der kræver en hurtig beslutning. Det er hjernes enestående evne til, på ganske få sekunder, at samle de erfaringer, vi har fra tidligere, og bruge dem som grundlag for nye beslutninger.

Har man en god intuition, og…

Læs mere
Spiritualitet
Tænk dig glad 

Dine tanker påvirker dig mere, end du tror. Negative tanker, vrede, sorg og bekymringer dræner dig for energi og overskud. Der er sjældent nogen egentlig fornuft bag negative tanker, og de gør det svært at være tilstede i nuet. Derfor gælder om at bremse dem inden de får overtaget, for jo mere du…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Sådan forebygger du vinterdepression 

Vinteren har for alvor ramt Danmark, og med de mørkere dage følger desværre også en øget risiko for depression; vinterdepressionen.

"Vinterdepression kan ramme os i mørke måneder som følge af mangel på sollys, men der er heldigvis en del, du selv kan gøre for at forebygge tilstanden," siger…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
World Kindness Day 

Husk, at det, den 13. november, er ’World Kindness Day’ - en international mærkedag, der sætter fokus på vigtigheden af venlighed, rummelighed, medmenneskelighed og fællesskab.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Keto på 4 uger - Jane Faerber

Med Keto diæt oplever mange et mere stabilt blodsukker og varigt vægttab. Jane Faeber er kostrådgiver og blogger om sundkost, LCHF og Keto på den populære blog Madbanditten. Med hendes nye bog 'KETO på 4 uger' præsenterer hun stribevis af lækre opskrifter til Keto samt en overskuelig 4-ugers plan…

Læs mere
Stærk, let og mæt

Hvis du nyder Anne Hjernøes selskab og gennem årene har fulgt hende som tv-vært i dejlige livsstilsprogrammer, hvor hun sammen med journalist Anders Agger har besøgt danske slotte og herregårde, badehoteller og øer, så har du måske bemærket, at hun har tabt sig. Faktisk har hun smidt hele 20 kilo…

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske…

Læs mere
^