Kategori: Sensommer

Kun et lille antal af alle de svampe, man finder i naturen, er spiselige. Lær at identificere både de spiselige samt eventuelle giftige dobbeltgængere, inden de havner i kurven. Foto: Niclas Jessen/VisitDenmark.

Tag på svampejagt 

Skovbunden bugner af svampe. Den lune sensommer har skabt optimale betingelser for svampe, så det er lige nu man skal tage på svampejagt, hvis man vil have kantareller og karl johan i gryden.

En svampetur er den dejlig aktivitet, og en god lejlighed til at nyde den gyldne efterårsskov, få frisk luft og motion. Man skal dog altid skal være yderst forsigtig og opmærksom, når man samler svampe, fordi mange giftige svampe kan forveksles med spiselige svampearter. En fornuftig forholdsregel er aldrig at spise en svamp, hvis man er den mindste smugle i tvivl om arten. En anden god idé, er at tage på svampejagt sammen med nogen, der har forstand på svampe. 

Endelig er det altid fornuftigt, at væbne sig med nogle gode svampebøger, som beskriver de danske svampearter.

Bogen 'Spiselige Svampe' er skrevet af den inkanerede svampejæger, fortatter og tegner, Peter Nielsen. Her er de bedste og sikreste spisesvampe, man finder i den danske nautur, nøje beskrevet og illustreet med velligende tegninger. Med den lille, fine håndbog, vil man være bedre rustet til at identificere både spiselige svampe samt eventuelle giftige dobbeltgængere, inden de havner i kurven. Den lille bog, som kan bestilles online, byder endvidere på en række delikate svamperetter.   

I videoen nedenfor tager naturvejleder Jan Kjærgaard dig med på kantareljagt.  

Tips om vilde svampe og tilberedning

  • Brug kun friske svampe til madlavning.
  • Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp. Nogle mennesker er overfølsomme over for svampe, så hvis du kun spiser lidt, så mærker du også overfølsomheden svagt.
  • Spis ikke vilde svampe i rå tilstand. Vilde svampe skal gennemsteges eller gennemkoges.
  • Vask ikke rå svampe før opbevaring. Mange vilde svampe suger vand som – ja, en svamp. Det mindsker svampekødets spændstighed og smag. Børst i stedet svampene rene for jord, sand eller mos med en lille børste. Eller tør dem let med en fugtig klud.
  • Svampe er særlig velegnede som garniture, men bør ikke spises rå. Mange vilde spisesvampe er bitre og svære at fordøje i rå tilstand.
  • Svampene snittes groft og svitses ved høj varme uden fedtstof, til de pifter. Tilsæt nu 1 spsk. smør, hvidløg, persille eller andre krydderurter, salt og peber og vend rundt et minut eller to. Man kan selvfølgelig tilsætte et stort skvæt piskefløde, så sautéen bliver til en stuvning.
Opskrifter & råvarer
Frem med mel og forklæde! 

Store Bagedag, som hvert år afvikles torsdag i uge 42, er en dansk mærkedag, der har til formål at fejre bagetraditionen og samværet omkring bagning. Det er en oplagt anledning til at invitere familie og venner til en dag i køkkenet, hvor der hygges og fremtrylles duftende friskbagte brød og kager.

Læs mere
Sensommer
Sensommerudsalg 2023 

Sensommerudsalget er i fuld gang med tilbud fra blandt andet Bamboo Copenhagen, Novasolo, By LaForma, Hübsch, Luxor og Karma Design ...

Læs mere
Årstidens råvarer
Hvilket æble er dit yndlingsæble? 

I løbet af efteråret, og efterhånden som de forskellige æblesorter modnes, vil man hos grønthandlere og i dagligvarebutikker kunne finde mere end 20 forskellige æblesorter. Hvilket æble er dit yndlingsæble?

Læs mere
Årstidens råvarer
Sæson: Karl Johan - Den store lækre spisesvamp 

Svampen Karl Johan er en af de mest almindelige vilde danske svampe, og samtidig en af de mest eftertragtede spisesvampe. Læs her, hvordan du kan tørre svampen, så du kan nyde svampens lækre nøddeagtige smag i vinterens retter.

Læs mere
Årstidens råvarer
Svampetid - Sådan finder du spiselige svampe i naturen 

Den lune og fugtige sensommer skaber optimale betingelser for vilde svampe. Her bringer vi tips til dig, der har lyst til at samle og smage Danmarks vilde svampe.

Læs mere
Sensommer
Blommesæson: Mirabeller og store mørkeblå sveskeblommer 

Sensommeren er skøn og lige nu kan man nyde søde, saftige danske blommer. Blommer dyrkes i alle verdensdele, men mange blommeelskere mener, at vi i Danmark har nogle af verdens bedste på grund af det skiftende klima.

Læs mere
Kæledyr
Reflekser redder hundens og kattens liv 

I efteråret kan tåge og mørke gøre det svært at opdage en hund eller kat på vejen. Brug af reflekser kan redde liv; en god refleks kan ses på 140 meters afstand, når den bliver ramt af en lyskegle, mens en hund, en kat eller et menneske uden refleks ofte først er synlig ved ca. 20 meters afstand.

Læs mere
Sensommer
DIY: Lyngkrans 

At binde lyngkranse er en hyggelig sensommersyssel for både store og små. Selve kransen laves nemt af et stykke hønsenet viklet om strå eller kviste, hvorefter små lyngkviste omhyggeligt fæstnes under nettet.

Læs mere
Sensommer
Maren Korsgaards hyldebærsuppe 

Hyldebærsuppe er en skøn dansk efterårsret, som både varmer og smager. Her får du Maren Korsgaards nemme opskrift. Nyd suppen med sprøde tvebakker.

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^