Glasstage til fyrfadslys Rivièra Maison
Juletræstæpper
Støbejernspander Nicolas Vahé
Baby sengesæt - H.C. Andersen by Holberg
Kategori: Kaffehjørnet
Godt nyt for kaffeelskere
Redaktionen

Mens der gennem årene været talt og skrevet meget for og imod kaffens indflydelse på helbredet, så er resultaterne af de seneste mange kaffestudier, godt nyt for kaffeelskere. For drukket med måde, kan kaffe have en hel række positive virkninger. Derfor er sundhedseksperter generelt enige om, at man sagtens kan drikke 5-6 kopper kaffe om dagen med god samvittighed.

Kaffe giver energi og øget koncentration
Når der sættes så meget pris på kaffe er det ikke kun smagen, men lige så meget drikkens opkvikkende effekt, der gør kaffen så populær. Den opkvikkende effekt skyldes kaffes indhold af koffein, som ifølge østrigske undersøgelser skærper koncentration og hukommelse i timerne efter indtagelse.
Koffeinindholdet i kaffe varierer og afhænger af sort, ristning, formaling og brygge-metode. Espresso er kaffetypen med det højeste koffeinindhold i bønnerne, men i den drikkeklar kaffe er indholdet på samme niveau som i kaffe brygget med filter på kaffemaskine. Pulverkaffe indeholder samme mængde koffein som kaffe brygget på kande, mens koffeinindholdet i stempelkaffe generelt ligger lidt lavere.
På grund af kaffens indhold af koffein, skal nogen mennesker dog holde sig fra kaffe, f.eks. hvis man lider af pludselige angstanfald, såkaldt panikangst eller af søvnløshed. I begge tilfælde kan indtag af kaffe forværre tilstanden.

Kan kaffe nedsætte risikoen for sygdom?
Flere studier og undersøgelser af kaffens virkning bekræfter, at kaffe kan være med til at nedsætte risikoen for en lang række sygdomme. Vigtigst er virkningerne på centralnervesystemet, hjertekredsløb og på stofskiftet. F.eks. viser et stort svensk studie, at forekomsten af hjerneblødning eller blodprop i hjernen hos kvinder er lavere hos de kvinder, der drikker mellem tre-fire kopper dagligt.
Undersøgelser viser også, at kaffe nedsætter risikoen for sukkersyge, galdesten, Alzheimers og Parkinson og flere undersøgelser peger også på at kaffe nedsætter risikoen for nogle kræftformer. Således viser en stor befolkningsanalyse, at kaffedrikkere har 13-18 procent lavere risiko for at få kræft i blære, lever, bugspytkirtel, tyk- og endetarm samt hudkræft, end personer, der ikke drikker kaffe.
En svensk undersøgelse viser, at de fedtstoffer der findes i stempel- og kogekaffe, og som ellers er kendt for at øge kolesterolet, måske beskytter mod udvikling af brystkræft og en anden nyere undersøgelser tyder på, at antioxidanter i kaffe er med til at forebygge kræft i mundhule, svælg og spiserør.

Slanker kaffe?
Kaffe kan have en svag slankende virkning, fordi koffeinen i kaffen hæmmer sulten og øger forbrændingen. Disse virkninger holder sig så længe man har et dagligt forbrug på mindst 2-3 kopper dagligt. Kaffe kan også synes eller føles slankende, fordi kaffe har en vanddrivende effekt og samtidig sætter gang i mave og afføring. Effekten aftager dog, hvis man drikker kaffe dagligt.

Afhængig af kaffe?
Man bliver afhængig af kaffe og især koffeinen. Det kan ses, hvis man holder op med at drikke kaffe i en periode. Så begynder man typisk at ryste, og man kan få ondt i hovedet. Når man så begynder at drikke kaffe igen, virker den ekstra kraftigt. Det er ikke farligt at være afhængig af kaffe.

Kaffe kan modvirke depression
Kvinder der drikker fire kopper kaffe om dagen er 20 procent mindre tilbøjelige til at blive deprimerede end kvinder der sjældent drikker kaffe. Det konkluderer forskere fra Harvard i forlængelse af en ny undersøgelse som viser, at risikoen for at udvikle depression falder, jo mere kaffe man drikker. Det er endnu ikke klarlagt præcist, hvad det er i kaffe som gør at indtag af kaffe skulle have en forebyggende effekt. Forskernes umiddelbare forklaring er, at det skyldes koffeinen, da tidligere undersøgelser har vist, at koffein kan forstærke følelsen af at være veltilpas og sætter gang i kemiske processer i hjernen, som påvirker energiniveauet.
Når deprimmerede oftest fravælger kaffen, skyldes det ellers netop koffeinen, fordi den samtidig kan medvirke til søvnbesvær samt følelsen af rastløshed og nervøsitet.


Kilde: Foodoflife.dk, Fødevarestyrelsen, Harvard Health, Internal Medicine

Opskrifter & råvarer
Iskoldt kaffehit

Bland kaffeelskere er iskaffe et hit på en varm sommerdag. Miks din iskaffe som du bedst kan lide den. Tilføj ekstra farin og erstat minimælk med sødmælk, hvis du trænger til en sød og fyldig iskaffe - eller nyd den, som vi nyder den: Stærk og kalorielet!

Læs mere
Kaffehjørnet
Kaffe - Peter Larsen Kaffe satser på bæredygtige kaffebarer

Larmen kan være øredøvende og osen fra udstødningsrøret lægger et grimt røgslør hen over den varme økologiske kaffe, som netop er blevet skænket op på en mobil kaffebar. De gode intentioner om at købe økologisk og tænke mere grønt, fordufter op i æteren sammen med partiklerne fra knallertosen. Men...

Læs mere
Kaffehjørnet
Kaffekultur

Kaffe og måden vi drikker den på, har fået sin helt egen kultur - og for mange af os er kaffen blevet en del af livsstilen. Vi elsker at gå på café og nyde vores kaffe - og vi dyrker og nyder smarte caféer, hvor man får serveret frisk-brygget kaffe på nye, sofistikerede måder.

Læs mere
Kaffehjørnet
Kaffe med mælk

Cappuccino, caffé latte og caffé mocca .... Dejlige variationer og serveringsforslag til dig, der elsker din kaffe med mælk ...

Læs mere
Kaffehjørnet
Sådan laver du en Cortado

Cortado-kaffe er den nye cafe latte-variant. En Cortado er en lille, god og stærk kop kaffe med lidt og let skum. Med mælkeskummet kan man kreere små fine kunstværker i kaffen, men det kræver lidt øvelse. Se med her, hvor en barista viser håndværket ...:

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Moccakage

De færreste kaffeelskere vil kunne stå for denne super skønne moccakage.

Læs mere
Kaffehjørnet
Kaffebazar

På ugens bazar finder du alt hvad du har brug for til både den stille kaffestund - og til det festlige kaffeslabberat med veninderne. Klik ind og find dit nye kaffeporcelæn, en fin kaffekande, lune kaffevarmere, nostalgiske kaffekværne, delikate originale engelske Shortbread Cookies, kaffedåser,...

Læs mere
Kaffehjørnet
Chokoladekager med mandler og appelsin

Er der nogen bedre kombination end en god kop kaffe og en velsmagende kage, som man oven i købet selv har bagt? Nej, vel?! Det er netop, hvad forfatterne inspirerer til i kogebogen 'Kaffe og kage'. Udover et væld af lækre opskrifter gives f.eks. også gode råd til, hvilken kaffe man kan drikke til...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Husnumre med usynligt ophæng

Husnumre med usynligt ophæng

Dørmåtte fra House Doctor Herringbone

Dørmåtte fra House Doctor Herringbone

Vinreol - stilren og funktionel

Vinreol - stilren og funktionel

Let & luksuriøst

Let & luksuriøst

Nye Bøger
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller...

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner

Med Louisa Lorangs kogebog '30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner', får man konkrete tips og opskrifter på, hvordan man laver lækker mad - nemt, sundt og billigt. Alle bogens opskrifter er ernæringsberegnet og indeholder masser af grønt og godt. Som Louisa selv siger:

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
23.11.2018

Mælkeprotein kan hjælpe med bedre optag af D-vitamin

DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

D-vitaminmangel er et udbredt problem på de nordlige breddegrader, og meget tyder på, at D-vitamin har stor betydning for vores sundhed. En gruppe forskere på Aarhus Universitet i færd med at undersøge hvorvidt mælkeprotein kan hjælpe med bedre optag af D-vitamin. Læs mere


12.11.2018

Smagsstoffer i e-cigaretter er sundhedsskadelige

Astma-Allergi Danmark

E-cigaretter er efterhånden et vanligt syn i gadebilledet, især blandt helt unge. Men ud over at være stærkt afhængighedsskabende indeholder e-cigaretter smagsstoffer, som på sigt kan have store helbredsmæssige konsekvenser Læs mere


22.10.2018

Ærter kan blive det nye protein i vores kost

DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

I jagten på en planteerstatning til animalsk protein i vores kost går Aarhus Universitet i gang med at undersøge potentialet i ærter og andre bælgplanter. Læs mere


17.10.2018

Flere børn med funktionelle lidelser

SDU - Syddansk Universitet

Flere børn klager over lidelser som hoved- og mavepine, er trætte eller får krampeanfald, som ikke kan forklares - forsker peger på, at familiebehandling kan hjælpe. Læs mere


11.10.2018

Kan skove redde os fra klimaforandringer?

DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

En ny undersøgelse publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature viser, at drift af Europas skove med henblik på at maksimere kulstofoptagelse har en minimal effekt på det globale klima. Læs mere


24.09.2018

Intensiv aktivering af sygemeldte gør mere skade end gavn

Videnskab.dk

Ny dansk forskning viser, at det ikke hjælper kun at skrue op for psykologtimer og genoptræning til sygemeldte - tværtimod. I stedet skal arbejdspladserne inddrages meget mere, for de kan gøre den store forskel. Læs mere


Arkiv

Send en hilsen
^