New arrival: Sengetæppe fra Algan
Rivièra Maison sofa
The English Soap Company
WOUD træfigurer
Tilberedning af bælgfrugter
Redaktionen

Tørrede bønner, ærter og linser er fulde af mættende fibre og sunde proteiner. Mange vælger at købe dem på dåse, fordi tilberedningen forekommer dem besværlig, men når man først har fat i rutinen, så vil man opleve, at det faktisk ikke tager ret lang tid selv at tilberede dem. At mestre teknikken betyder ikke kun, at man kan skære ned på mængden af de forarbejdede ingredienser man køber og derved spare penge, det er også en særlig tilfredsstillelse at kunne tilberede maden fra grunden, vide nøjagtig hvad der er i den mad man spiser, og selv have indflydelse på madens smag og konsistens.

Tips og tilberedning af bælgfrugter

  • Når du køber bælgfrugter, så vælg økologisk, når det er muligt. Tjek også at bønnerne er ensartet i størrelse og farve.
  • Inden iblødsætning er det en god idé at foretage en hurtig sortering, kassere dem, der er revnede eller i stykker, og fjerne eventuelle småsten.
  • Skyld bælgfrugterne godt i et dørslag under rindende, koldt vand.
  • Hæld bælgfrugterne i en gryde og dæk dem med ca. 5 cm nykogt vand.
  • Tilsæt et par skefulde syre i form af fx citronsaft eller æblecidereddike (2 tsk for hver ca. 21/2 dl bønner).
  • Lad både bønner, linser og ærter trække natten over. I de fleste opskrifter står der ganske vist, at man ikke skal sætte linser i blød, men de bliver nemmere at fordøje og hurtigere at koge, hvis de, ligesom bønner, får lov til at stå natten over.
  • Hæld vandet fra, skyl igen og hæld dem tilbage i den rengjorte gryde.
  • Hæld kold vand i gryden og lad det nå mindst 5 cm over blægfrugterne.
  • Kom et stykke på ca. 10 cm kombu tang ned i gryden til bælgfrugterne. Kombu tang har en unik evne til at neutralisere de forbindelser i bønner, der giver luft i maven.
  • Læg låg på, bring bælgfrugterne i kog og skum, der samler sig på overfladen.
  • Skru ned for varmen og kog, til bønnerne møre og bløde, men ikke udkogte.
Grønkål med linser, hvide bønner og pekan

Kogetid:

  • Hvide bønner: 1 – 1 ½ time
  • Sorte bønner: 45 – 60 minutter
  • Lima bønner: 1 – 1 ½ time
  • Kidney bønner: 1 time
  • Mung bønner: 1 time
  • Kikærter: 1 – 1 ½ time
  • Linser, røde/grønne/brune: 10 – 15 minutter
  • Beluga linser: 10 minutter

  • Tag gryden af varmen og tilsæt salt: Mindst 1 spsk for hver 2 ½ dl bønner. Bemærk: Tilsættes salt tidligere i tilberedningen, så forhindrer det bønnerne i at blive møre.
  • Hold bønnerne tildækket og lad dem trække i det saltede vand i mindst 15 minutter. Hæld vandet fra og skyl dem, så overskydende salt og løst skind fjernes.
Opskrifter & råvarer
Hot stuff - Mad der varmer

Vejret er til slumretæpper og spicy gryderetter, og den stærke chili får lov til at krydre skønne retter som chili con carne, thailandsk Tom Yum suppe og indisk Chicken tikka masala. Det smager herligt og varmer helt ud i tåspidserne. Men har man været lidt for rundhåndet med krydderiet eller har...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Tips og opskrifter til lækker restemad i juledagene

Få den lækreste restemad på tallerkenen i juledagene: Lav klatkager af risengrødrest, brug rester af steg i en skøn salat, gem skysaucen til bouillon, brug overskydende kartofler i farsen.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chilitrøfler

Super lækre chili-chokolade trøfler. Portionen er stor, men disse trøfler bliver man også meget nemt forfalden til.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Fransk nougat

Ingredienserne i hvid fransk nougat er den udsøgte kombination af gylden honning og ristede nødder vendt i blød konfektmasse. Denne fine konfekt har formentligt persisk oprindelse, men har været nydt overalt i Mellemøsten og Sydeuropa i århundrede.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Louisas coleslaw

Blandt lækkerier til julebordet bringer vi her Louisa Lorangs bud på en flot pink, sprød og spicy coleslaw med rødbeder, pastinak, persillerod og peberrod.
Få opskriften, og se også seneste nummer af magasinet Lorang & Co. som byder på masser af dejlige opskrifter, tips og idéer til julen.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Camilla Plums Panforte di Siena

Måske har du smagt den herlige italienske dessertkage 'Panforte di Siena', men kender du også til kagens oprindelse?
Her fortæller Camilla Plum om kagen, der er så gammel, at myterne omkring opskriftens oprindelse har udviklet sig til det eventyrlige. Den mest kulørte af historierne handler om en...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Bagte kanelæbler

Det er ikke altid, at gamle klassikere vækker jubel hos den moderne familie, men duften og smagen af bagte kanelæbler kan ingen stå for. Det er lige før man kan høre englene synge, når smagen af syrligt æble blandes med kanel, rosiner og brun farin, til en himmelsk mundfuld.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Iransk frugtsalat med safran og granatæble

Fra Camilla Plums smukke opskriftsamling 'Abracadabra - 1001 ret' bringer vi her opskriften på en eventyrlig juvelbesat frugtsalat, som passer perfekt til dessert efter julemad - eller efter et iransk, indisk eller arabisk måltid. Den smukke og duftende frugtsalat kan spises som der er, den holder...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Camilla Plums gløggsirup

Find julestemmningen frem med Camilla Plums herlige ekstrakt sirup - en duftende dejlig oplevelse af alverdens delikate krydderier og masser af citrus.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Langtidshævede havregrødsboller

Fra bogen 'Low FODMAP diet' kommer opskriften på havregrødsboller, der mætter godt og har god, saftig konsistens. Bollerne er langtidshævede og får af samme årsag en god aroma. De skal hæve på køl natten over.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Tips: Sådan bager du lækkert brød

Tips: Sådan bager du lækkert brød

Kasse til køleskabet

Kasse til køleskabet

Vandhaner med kogende vand

Vandhaner med kogende vand

Broste Copenhagen Nordic Coal

Broste Copenhagen Nordic Coal

Nye Bøger
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller...

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner

Med Louisa Lorangs kogebog '30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner', får man konkrete tips og opskrifter på, hvordan man laver lækker mad - nemt, sundt og billigt. Alle bogens opskrifter er ernæringsberegnet og indeholder masser af grønt og godt. Som Louisa selv siger:

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske...

Læs mere
Send en hilsen
^