Stegt gråand

Stegt gråand

Stegt gråand  

- med honningæbler, ristet blomkål med mandler, små kartofler og Waldorfsalat

- med honningæbler, ristet blomkål med mandler, små kartofler og Waldorfsalat

Til 4 personer

Det skal du bruge ...:
∙ 2 rensede gråænder (du kan købe dem på frost året rundt hos mange fiske- og vildthandlerne og friskplukkede i jagtsæsonen)
∙ 1-2 blomkålshoveder
∙ 50 g smuttede mandler
∙ 300-400 g små kartofler
∙ 2-3 madæbler
∙ Becel eller smør til bruning
∙ Lidt honning (til glacering af æblerne)
∙ Salt og peber
∙ Evt. frisk eller tørret timian

Til saucen ...
∙ Lidt stegesky fra ænderne
∙ Lidt portvin
∙ 2½ dl Milda Cremefine 7 % eller 15 %
∙ En spsk. ribs- eller tranebærgelé
∙ Salt og peber

Til Waldorfsalaten ...
∙ 1½ dl Milda Cremefine 19 % (til piskning)
∙ 1 dl græsk yougurt 2 % (drænet)
∙ 1½ tsk. flormelis
∙ 20 blå stenfri vindruer
∙ 20 grønne stenfri vindruer
∙ 1 syrligt æble (fx Granny Smith)
∙ 2 stilke blegselleri
∙ 1 skive knodselleri
∙ 50 g valnøddekerner
∙ Salt og peber

Sådan gør du ...:
∙ Rens gråænderne for fjerester, blod og evt. rester af indvolde. (Bruger du frosne gråænder skal du lade dem tø op i køleskabet i løbet af et døgn)
∙ Krydr godt med salt og peber ind- og udvendigt og lad dem hvile ved stuetemeratur i ca. 1 time
∙ Opvarm en stor steggryde og brun gråænderne godt på alle sider – evt. hver for sig, hvis det kniber med pladsen i gryden
∙ Når ænderne er brunede, skruer du ned for varmen og lægger låg på. Herefter skal du vende ænderne hyppigt, så de får jævn varme på alle sider
∙ Ænderne skal stege i ca 1 time, hvis du vil have kødet mørt og let rosa i farven
∙ Rens blomkålen og del den i små buketter, som du koger i 1-2 min. i letsaltet vand. Køl dem af, så de beholder sprødheden
∙ Rens kartoflerne og kog dem i saltet vand i ca. 10 min
∙ Når ænderne er møre, tager du dem op af gryden og lader dem hvile i ca. 10 min
∙ Tag lidt af andefedtet fra gryden på en pande og vend kartoflerne heri. Drys med lidt salt, peber og evt. lidt timianblade
∙ Del æblerne i 1/8 og fjern kernehuset
∙ Brun æblestykkerne på en pande i lidt af andefedtet, krydr med salt og lidt peber og tilsæt 1-2 spsk honning til glacering af æblestykkerne
∙ Hak de smuttede mandler groft og rist dem i lidt Becel eller smør. Tilsæt de sprøde blomkålsbuketter, krydr med lidt salt og peber og rør det hele rundt på panden, til det får lidt farve (må ikke branke)
∙ Sigt lidt af stegeskyen fra ænderne i en lille gryde. Kog skyen op, tilsæt lidt portvin, salt og peber og pisk 2½ dl Milda Cremefine i saucen – og til sidst en skefuld ribs- eller tranebærgelé
∙ Del hver gråand i halve. Skær låret og brystet fra skroget og anret dem på varme tallerkener sammen med de glacerede æbler, mandelristet blomkål og stegte kartofler
∙ Server saucen i små skåle eller glas på hver tallerken
∙ Pynt til slut med den friske Waldorfsalat

Waldorfsalat ...

Sådan gør du:
∙ Pisk 1½ dl Milda Cremefine 19 % til en lækker og fyldig skum
∙ Vend forsigtigt ca. 1 dl græsk yougurt 2 % (drænet) i skummen og tilsæt 1½ tsk. flormelis
∙ Del ca. 20 blå og 20 grønne vaskede stenfri vindruer i halve. Tag nogle af druerne fra til pynt
∙ Skræl det syrlige æble, fjern kernehuset og hak æblet i meget fine tern eller riv det groft på et rivejern
∙ Rens 2 stilke blegselleri og hak dem meget fint
∙ Rensk 1 skive knodselleri og hak den meget fint
∙ Tag nogle af de hele valnøddekerner fra til pynt og hak resten groft
∙ Vend nu de halverede vindruer, hakket blegselleri, selleri, æble og valnøddekerne forsigtigt med lidt salt og peber i den luftige skum
∙ Anret den fedtfattige Waldorfsalat på tallerkenerne og pynt med lidt druer og hele valnøddekerne eller server salaten for sig i en skål

Velbekomme!

Bonustip ...
Opskriften på Waldorfsalat er i denne udgave markant mindre fed end andre traditionelle opskrifter, som er baseret på piskefløde og mayonaise.

Du kan uden problemer opbevare Waldorfsalaten i køleskabet i et par dage, og den smager også herligt til alle andre vildt- og stegeretter.

Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Håndmadder og højtbelagt 

Som en vigtig og højt elsket del af dansk madkultur, er rugbrødet en uundværlig del af frokosten uanset om man er til højtbelagt smørrebrød eller mindre avancerede håndmadder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse 

Du har sikker hørt om den berømte koreanske delikatesse, kimchi. Men hvis du ikke har prøvet at lave din egen kimchi, så er du gået glip af en oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kanelsnegle - Annemette Voss Fridthjofs yndlingsopskrift 

Blandt opskrifterne på alverdens delikate kager i kagebøger af Annemette Voss er her hendes absolutte yndling: Kanelsnegle!

De lækre snegle er absolut hit og en af de mest populære opskrifter på KvindeGuiden - ganske enkelt fordi de bare er de allerbedste og samtidig super nemme at lave.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift på hjemmelavede proteinbarer  

Små hjemmelavede proteinbarer er velegnede til at stille den lille sult mellem måltiderne, og løfter hurtigt blodsukker og energiniveau. De er super nemme at lave og fulde af chiafrø og nødder, der er proteinkilder på linje med bønner og ærter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Proteiner til musklerne fra morgenstunden 

Foråret er den ideelle tid til at komme i gang med træning og bevægelse. Efter en lang vinter inviterer de længere, lysere dage til øget fysisk aktivitet. Husk, at kombinere motionen med en proteinrig kost, da proteiner er essentielle for muskelopbygning og genopretning.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Heibergs gulerodskage 

Gulerodskagen er en klassiker, ikke mindst når den som her, har mascarpone i ostecremen på toppen. Det tilføjer en blød og cremet smag til den letkrydrede kage og de ristede hasselnødder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Festkage: Chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund  

En fryd for øjet og ganen. Den ultimative chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund fra Karin Moberg og Oscar Måleviks klassiker 'Bag Glutenfrit'. Denne glutenfri festkage kræver forberedelse, men er så delikat og så imponerende smuk, at den er hele arbejdet værd.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ovnbagt lam, asparges og glace 

Fra Christian Bitz og Claus Holms opskriftsamling 'Sund Appetit – Saft, kraft og masser af grønt', bringer vi opskriften på en herlig forårsret med lam.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Påske opskrifter: 12 lækre retter 

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et fint dækket bord med forårsgrene, æg og hvide tulipaner, og et udvalg af de klassiske påskeretter, gør frokosten til en særlig festlig oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^