RUE de FEMME bluse
Håndklædestativ
The English Soap Company
WOUD træfigurer
Camilla Plums Panforte di Siena
Redaktionen

Måske har du smagt den herlige italienske dessertkage 'Panforte di Siena', men kender du også til kagens oprindelse?
Her fortæller Camilla Plum om kagen, der er så gammel, at myterne omkring opskriftens oprindelse har udviklet sig til det eventyrlige. Den mest kulørte af historierne handler om en nonnes oplevelse i et spisekammer i en klosterkælder i Toscana i 1200-tallet.

Historien om oprindelsen af Panforte di Siena 

"Italienske korsriddere havde forsynet klosteret med delikatesser fra det hellige land; mandler, krydderier og sukker" fortæller Camilla. "Men en morgen finder nonnen det hele i et syndigt rod på gulvet i klostrets underjordiske spisekamre. Rotter havde splittet det hele ad, og rodet det sammen. Men det ville jo være syndigt at smide guds gode gaver ud, så efter at gud havde placeret tanken i hendes hoved, satter hun hele balladen over ilden. Det bliver en klistret masse, så hun hælder mel i, og ender med - under den guddommelige indflydelse - at komme det hele i ovnen. Nu blev det så først for alvor syndigt, for det både så ud, og duftede så dejligt. En sort kat smygede sig om hendes ben og opfordrede hende til at smage på sagerne, men da hun var klar over at sorte katte ikke kunne tale, og at det derfor måtte være fanden selv, fik katten den kogende karamelkage hæld ud over sig. Han forsvandt i en røgsky som det sig hør og bør for djævle. Men det ville en kat nok også, hvis den blev overhældt med kogende karamel. Nuvel, priorinden ankom og de to blev enige om at smage på det der sad tilbage i stegepanden med den betimelige undskyldning, at alt hvad der kan overkomme selve djævelen, dybest set må være en gave fra gud."

Hvorvidt overjordiske kræfter spillede ind i tilblivelsen af 'Panforte di Siena' er usikkert, men det smager sådan, siger Camilla.
"Kagen er i hvert fald udviklet engang i den tidlige middelalder i begejstring over nye krydderier fra østen og det hellige land, mandler som maurerne havde plantet på Sicilien, sukat og pomeranser der var kommet fra Kina. Dadler var også nye, og det hele det blev kombineret med de tørrede frugter man havde i forvejen, figner, rosiner, syltede melonskaller."

Honning og mandler

Panforte har som resten af middelalderens mad et umiskendeligt maurisk/arabisk præg, der er ikke langt til alle de søde honningdryppende mandelkager, der stadig er søjlerne i det arabiske kagetempel, fortæller Camilla.
"Oprindeligt hed det Pan Peppato, pebret brød, og peber skal der stadig i. Efterhånden som nye frugter, krydderier og hvidt sukker blev tilgængeligt har opskriften udviklet sig i flere retninger. Den findes nu både 'en Margarita', som er lys, og den vi kender bedst, 'en Nero', som er med bittermandler og chokolade samt et antal varianter ind imellem. Og så denne her, som jeg har pimpet op med både rosenvand og tørrede rosenknopper."

Opskriften er uden chokolade og kanel, men begge dele kan snildt tilføjes.

Krydderier og tørret frugt efter smag og behag

Panforte er en meget, meget nem kage at lave selv, og mængden af både krydderier og tørret frugt, kan varieres.
"Sukat, kandiseret pomerans eller appelsin er essentiel, og mandler og hasselnødder ligeså, men om vil bruge dadler, tørrede abrikoser, tranebær, tørrede kirsebær, cocktailbær, kandiserede kvanstilke, syltet ingefær, amarenakirsebær, figner eller hvad man ellers kan finde frem, er helt op til én selv. Jeg sætter selv grænsen ved blåbær og tørrede bananer, men man skal ikke være puritansk" siger Camilla og deler her opskriften på en 'Panforte di Siena' i en endnu mere arabisk og forførende version med tørrede rosenblomster og rosenvand.

Panforte di Siena med roser

"At kalde Panforte for 'kage' er helt og holdent misvisende. Panforte er meget mere konfekt, og af  opskriften her, får man 20 små stykker, som er rigeligt, hvis man skal have 20 personer til kaffe." 

Form: Almindelig springform 22 cm i diameter til 2,5 cm tykt lag Panforte.

Ingredienser:

  • 100 g smuttede mandler
  • 4 meget fint revne bittermandler *
  • 100 g hasselnødder eller valnødder 
  • 100 g hvedemel
  • 100 g kandiserede /syltede orangeskaller
  • 100 g sukat
  • 100 g berberisbær
  • 125 g honning
  • 125 g rørsukker
  • 6 kryddernelliker
  • 2 spsk tørrede knuste rosenblomster 
  • 1 tsk. knust, hvid peber
  • 1 tsk. hel, knust koriander
  • En knivspids stødt muscatblomme
  • Revet gul skal af en citron og en mandarin eller appelsin
  • 2 spsk. rosenvand 
  • en pakke spiseligt rispapir

Opskrift:

  • Smør formen med smør, og fór den med rispapir. Istedet for rispapir, kan evt. fores med tynde is-vafler, eller smørsmurt bagepapir
  • Rist nødder og mandler, i hver sin lille form ved 130 C. i ovnen til de dufter ristet. Hold godt øje, det må ikke branke.
  • Hak frugten groft. Kog honning og sukker langsomt op til sukkeret er smeltet, rør rosenvand i.
  • Bland krydderierne i melet, og så med al frugten.
  • Hæld sukkerblandingen over og bland meget grundigt.
  • Tryk dejen ned i formen i et jævnt lag.
  • Bag ved 150 grader i 35 min.
  • Køl lidt af, tag kagen ud af formen og drys med flormelis.
  • Vent med at skære af den til den er kold.
  • Kagen holder sig frisk i en plasticpose i køleskabet i månedsvis.

* Bittermandler indeholder stoffet 'amygdalin', som giver mandlen den karakteristiske marcipansmag. Stoffet, som er et forstadie til blåsyre, er et naturligt giftstof og må derfor kun anvendes i små mængder som smagforstærker.

Opskrifter & råvarer
Tilberedning af bælgfrugter

Tørrede bønner, ærter og linser er fulde af mættende fibre og sunde proteiner. Mange vælger at købe dem på dåse, fordi tilberedningen forekommer dem besværlig, men når man først har fat i rutinen, så vil man opleve, at det faktisk ikke tager ret lang tid selv at tilberede dem. At mestre teknikken...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hot stuff - Mad der varmer

Vejret er til slumretæpper og spicy gryderetter, og den stærke chili får lov til at krydre skønne retter som chili con carne, thailandsk Tom Yum suppe og indisk Chicken tikka masala. Det smager herligt og varmer helt ud i tåspidserne. Men har man været lidt for rundhåndet med krydderiet eller har...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Tips og opskrifter til lækker restemad i juledagene

Få den lækreste restemad på tallerkenen i juledagene: Lav klatkager af risengrødrest, brug rester af steg i en skøn salat, gem skysaucen til bouillon, brug overskydende kartofler i farsen.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chilitrøfler

Super lækre chili-chokolade trøfler. Portionen er stor, men disse trøfler bliver man også meget nemt forfalden til.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Fransk nougat

Ingredienserne i hvid fransk nougat er den udsøgte kombination af gylden honning og ristede nødder vendt i blød konfektmasse. Denne fine konfekt har formentligt persisk oprindelse, men har været nydt overalt i Mellemøsten og Sydeuropa i århundrede.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Louisas coleslaw

Blandt lækkerier til julebordet bringer vi her Louisa Lorangs bud på en flot pink, sprød og spicy coleslaw med rødbeder, pastinak, persillerod og peberrod.
Få opskriften, og se også seneste nummer af magasinet Lorang & Co. som byder på masser af dejlige opskrifter, tips og idéer til julen.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Bagte kanelæbler

Det er ikke altid, at gamle klassikere vækker jubel hos den moderne familie, men duften og smagen af bagte kanelæbler kan ingen stå for. Det er lige før man kan høre englene synge, når smagen af syrligt æble blandes med kanel, rosiner og brun farin, til en himmelsk mundfuld.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Iransk frugtsalat med safran og granatæble

Fra Camilla Plums smukke opskriftsamling 'Abracadabra - 1001 ret' bringer vi her opskriften på en eventyrlig juvelbesat frugtsalat, som passer perfekt til dessert efter julemad - eller efter et iransk, indisk eller arabisk måltid. Den smukke og duftende frugtsalat kan spises som der er, den holder...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Camilla Plums gløggsirup

Find julestemmningen frem med Camilla Plums herlige ekstrakt sirup - en duftende dejlig oplevelse af alverdens delikate krydderier og masser af citrus.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Langtidshævede havregrødsboller

Fra bogen 'Low FODMAP diet' kommer opskriften på havregrødsboller, der mætter godt og har god, saftig konsistens. Bollerne er langtidshævede og får af samme årsag en god aroma. De skal hæve på køl natten over.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Riviera Maison barstol

Riviera Maison barstol

Tips: Sådan bager du lækkert brød

Tips: Sådan bager du lækkert brød

Sådan opbevarer du bedst dine madvarer

Sådan opbevarer du bedst dine madvarer

Tip: Sådan laver du nemt<BR> lækre retter med din stavblender

Tip: Sådan laver du nemt
lækre retter med din stavblender

Nye Bøger
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller...

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner

Med Louisa Lorangs kogebog '30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner', får man konkrete tips og opskrifter på, hvordan man laver lækker mad - nemt, sundt og billigt. Alle bogens opskrifter er ernæringsberegnet og indeholder masser af grønt og godt. Som Louisa selv siger:

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske...

Læs mere
Send en hilsen
^