Hot stuff - Mad der varmer

Hot stuff - Mad der varmer 

Vejret er til slumretæpper og spicy gryderetter, og den stærke chili får lov til at krydre skønne retter som chili con carne, thailandsk Tom Yum suppe og indisk Chicken tikka masala. Det smager herligt og varmer helt ud i tåspidserne. Men har man været lidt for rundhåndet med krydderiet eller har man fået fingrene i den stærke af slagsen, så kan man blive overrasket over, hvordan et ganske almindeligt krydderi kan forårsage så meget ubehag i kroppen.

Her sidder chiliens styrke
Chili kommer i mange former, farver, størrelser og - ikke mindst - styrker. Den stærkeste del af chilien findes imidlertid ikke, som mange tror, i chiliens små frø, men i de svampede lameller på chiliens inderside. Her, i den såkaldte frøstol, sidder små koncentrerede mængder af stoffet capsaicin, som giver en brændende fornemmelse, når det kommer i kontakt med huden.

Naturens værn
Når man spiser stærk chili, sætter capsaicin gang i hjernens receptorer, og udløser den brændende fornemmelse i kroppen. Denne kemiske reaktion sker ikke kun hos mennesker, men hos alle pattedyr og fungerer som frugtens naturlige værn. Fugle kan til gengæld spise løs af chilifrugter uden at opleve nogen som helst ubehag. De har nemlig ikke samme receptorer i hjernen, og oplever ikke den brændende fornemmelse, hvilket er naturens snedige måde at søge for og sikre, at chiliens frø spredes. 

Høj på chili endorfiner
Mens det i naturen lykkes chiliplanten at holde pattedyr på afstand, så skal der som bekendt mere til at overbevise mennesket. For mange mennesker verden over er chili et vidunderkrydderi, der bringer spænding og styrke til mindre potente ingredienser, og et krydderi, der er dybt forankret i generationers madtraditioner. Og det på trods af, at chilier - hvis de er stærke nok - kan udløse stort ubehag i kroppen.
Måske skyldes chiliens popularitet ikke kun frugtens evne til at fremhæve madens smag, men lige så meget dens evne til at sætte gang de hjernereceptorer, der ikke kun udløser den brændende fornemmelse i kroppen, men som også frigiver kroppens smertestillende hormon endorfin. Chili-elskere beskriver ofte, hvordan den brændende fornemmelse efter at have spist stærk chili afløses af en sus af velbehag, når kroppens endorfiner udløses. Og måske kan der endda være nogle sundhedsmæssige gevinster ved regelmæssigt at spise chili. På baggrund af et stort amerikansk studie, vurdererat forskere, at regelmæssig indtagelse af stærk chili muligvis kan have en livsforlængende effekt.

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci 

Det italienske køkken er kendt og elsket for sine enkle retter med fokus på gode råvarer, og her er ’pasta con crema’ en let og helt enkel klassisk anretning med perfekt balance mellem cremet konsistens og fyldig smag. Tilføjer man spinat til bønne-pestoen, så har man retten 'Pasta con crema di…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pizza con melanzane e parmigiana - Pizza med aubergine og parmesan 

Er du vild med aubergine, så er pizza med aubergine og parmesan, kaldt 'pizza con melanzane e parmigiana' på italiensk, nok lige en pizza, der falder i din smag. Med opskriften og nogle få ingredienser, kan du hurtigt nyde den skønne smag af lun aubergine, tomatpesto, basilikum og masser af…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Italienske biscotti 

Det er altid godt at have noget i kagedåsen, for man ved jo aldrig, hvornår den akutte trang til sødt, melder sig. Her er den italienske biscotti et godt bud på en lille, sprød og yderst alsidig småkage.

At bage biscotti er nemt, og det giver dig mulighed for at give småkagen lige præcist den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Salat med tandoorikylling og babyspinat 

Nyd forårets friske babyspinat med tandoorikylling i skøn forening med frisk vandmelon og myntecreme.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem og skøn klassisk forårsanretning 

Blandt klassiske frokostanretninger er 'avocado & rejer' måske den mest populære og en herlig mundfuld med den fineste kombination af smagfulde ingredienser. Her fremhæves den den delikate reje- og avocadosmag med letsaltet ørredrogn, rødløg, hårdkogte æg, tomat, citron og friskklippet purløg. Det…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Blinis med vilde ris og laks 

Blinis er en yderst delikat russisk specialitet. De små, letsaltede madpandekager kan serveres med fx. laks, kaviar, tunsalat eller stenbiderrogn.

Opskriften på en sprød og spændende variation tilberedt med vilde ris, får du her. Nyd dem som lækker forret med cremefraiche og purløg, rødløg eller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsmuffins med vanilje og hvid chokolade 

Det dejlige ved muffins er, at man nemt kan give dem den smag, man holder allermest af. Og for lakridselskere er lakridsmuffins naturligvis sagen.

Her er opskriften på de lækreste, bløde muffins, som kan dekoreres med smørcreme og lakridspulver, hvis man vil have den helt store lakridsoplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridshåndværk i Bagsværd 

Der er ingenting som god lakrids, og er man rigtig lakridselsker, så går man ikke på kompromis med kvaliteten.

Det ved lakridsmagerne hos Bagsværd Lakrids, som fremstiller ægte, håndlavet lakrids af fineste kvalitet. Her produceres alt fra klassisk sød lakrids, saltlakrids og salmiaklakrids, til…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sådan laver du nemt lakridsbolsjer 

Hvis du er vild med lakridsbolsjer, så kan vi varmt anbefale, at du laver dem derhjemme. Det er ikke så svært, og med Urtegaardens opskrift på gammeldags lakridsbolsjer, så får du bolsjer, der slår både dameskrå, rustne søm og møtrikker, spejderhagl og brystkarameller med flere længder.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^