Lænestol Riviera Maison
Viskestykker i hør
Tøjstativ fra Yamazaki
Paper Collective
Hot stuff - Mad der varmer
Redaktionen

Vejret er til slumretæpper og spicy gryderetter, og den stærke chili får lov til at krydre skønne retter som chili con carne, thailandsk Tom Yum suppe og indisk Chicken tikka masala. Det smager herligt og varmer helt ud i tåspidserne. Men har man været lidt for rundhåndet med krydderiet eller har man fået fingrene i den stærke af slagsen, så kan man blive overrasket over, hvordan et ganske almindeligt krydderi kan forårsage så meget ubehag i kroppen.

Her sidder chiliens styrke
Chilli kommer i mange former, farver, størrelser og - ikke mindst - styrker. Den stærkeste del af chilien findes imidlertid ikke, som mange tror, i chiliens små frø, men i de svampede lameller på chiliens inderside. Her, i den såkaldte frøstol, sidder små koncentrerede mængder af stoffet capsaicin, som giver en brændende fornemmelse, når det kommer i kontakt med huden.

Naturens værn
Når man spiser stærk chili, sætter capsaicin gang i hjernens receptorer, og udløser den brændende fornemmelse i kroppen. Denne kemiske reaktion sker ikke kun hos mennesker, men hos alle pattedyr og fungerer som frugtens naturlige værn. Fugle kan til gengæld spise løs af chilifrugter uden at opleve nogen som helst ubehag. De har nemlig ikke samme receptorer i hjernen, og oplever ikke den brændende fornemmelse, hvilket er naturens snedige måde at søge for og sikre, at chiliens frø spredes. 

Høj på chili endorfiner
Mens det i naturen lykkes chiliplanten at holde pattedyr på afstand, så skal der som bekendt mere til at overbevise mennesket. For mange mennesker verden over er chili et vidunderkrydderi, der bringer spænding og styrke til mindre potente ingredienser, og et krydderi, der er dybt forankret i generationers madtraditioner. Og det på trods af, at chilier - hvis de er stærke nok - kan udløse stort ubehag i kroppen.
Måske skyldes chiliens popularitet ikke kun frugtens evne til at fremhæve madens smag, men lige så meget dens evne til at sætte gang de hjernereceptorer, der ikke kun udløser den brændende fornemmelse i kroppen, men som også frigiver kroppens smertestillende hormon endorfin. Chili-elskere beskriver ofte, hvordan den brændende fornemmelse efter at have spist stærk chili afløses af en sus af velbehag, når kroppens endorfiner udløses. Og måske kan der endda være nogle sundhedsmæssige gevinster ved regelmæssigt at spise chili. På baggrund af et stort amerikansk studie, vurdererat forskere, at regelmæssig indtagelse af stærk chili muligvis kan have en livsforlængende effekt.

Opskrifter & råvarer
Brownie med hindbær

Smagen af kakao, vanilje og hindbær i én lækker mundfuld! Her får du opskriften på sommerens lækreste kager, som kan være serveringsklare på en time.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Grillet grønt peach melba

Opskriften på sommerens smukkeste salat er udviklet af madskribent og foodstylist for Sæson, Lone Kjær. Salaten, der på skønneste vis kombinerer den fine frugtsmag af ferskener og hindbær med sommerens krydderurter, passer til stort set alt fra grillen.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet hindbæris og cantuccini

Friske hindbær kan også nydes i hjemmelavet is. Her får du opskriften på hjemmelavet hindbær is og sprøde italienske mandelkager.

Læs mere
Sommer
Lone Kjærs græske salat på grillede løg

For Dansk Gartneri og Sæson.dk har madskribent og foodstylist Lone Kjær udarbejdet opskriften på en herlig salat, der vækker ferieminder tilsat grillede løg og masser af velsmag.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sankt Hans med madkurv

Selvom Sankt Hans muligvis ikke kan fejres med bål i år, så burde vejret være til en hyggelig picnictur til stranden. Her bringer vi en stribe idéer til lækre sandwich, salater og snacks.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lorangs kartoffelsalat

Fra den populære madskribent Louisa Lorang bringer vi her opskriften på en ægte sommerklassiker: Kold kartoffelsalat med nye danske kartofler, rygeost, radiser & purløg. Den lækre salat er allerbedst med nye danske kartofler, og passer fint til alle sommerens favoritretter fra grillet fisk til store...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Krydderurte dip

Det kan være lidt af en udfordring, at holde liv i de krydderurter, man køber i supermarkedet. Oftest kommer de fra store industridrivhuse, hvor de får lys, gødning og hvor luftfugtigheden er høj. Da de optimale vækstbetingelser er svære at kopiere hjemme, gælder det om at nyde krydderurterne inden...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Tzatziki

Den græske klassiker er et særlig godt match til sommermaden, hvor der lige mangler en dressing med en frisk og krydret hvidløgssmag. Tzatziki er både godt til grillet fisk og -kylling såvel som til salater - eller på et stykke godt brød.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter med jordbær

Jordbær er indbegrebet af en dansk sommer, og lige nu bugner grøntafdelingen af syrlige, søde jordbær fulde af smag. Nyd dem som de er, eller lad dem sætte sommersmag på desserter, salater, drinks - eller som her, hvor rugkiks har fået selskab af jordbær og pesto.

Læs mere
Forår
Hyldeblomstpandekager

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Sådan opbevarer du bedst dine madvarer

Sådan opbevarer du bedst dine madvarer

Bakker med fluenet

Bakker med fluenet

Rue du Bac Etagére Riviera Maison

Rue du Bac Etagére Riviera Maison

Riviera Maison barstol

Riviera Maison barstol

Nye Bøger
30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner

Med Louisa Lorangs kogebog '30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner', får man konkrete tips og opskrifter på, hvordan man laver lækker mad - nemt, sundt og billigt. Alle bogens opskrifter er ernæringsberegnet og indeholder masser af grønt og godt. Som Louisa selv siger:

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske...

Læs mere
Hey! Det er snyd - Skyd genvej i køkkenet

Med bogen 'Hey! Det er snyd – Skyd genvej i køkkenet' for du madskribenten Julie Heys smukke, inspirerende samling af super nemme opskrifter på mad til hverdag og fest.

Læs mere
Hverdag, af Anne Hjernøe

Anne Hjernøes nye store kogebog 'Hverdag' indeholder over 200 opskrifter på gode hverdagsretter og er gennemillustreret med skønne fotos. En bog, der bør stå på køkkenhylden hos enhver moderne familie anno 2017.

Læs mere
Send en hilsen
^