Louise Roe glaskugler
Skandinavisk duftlys - HYGGE duftlys i sand
Rødvinsglas
Julesok til pakkekalender eller adventsgaver
Hot stuff - Mad der varmer
Redaktionen

Vejret er til slumretæpper og spicy gryderetter, og den stærke chili får lov til at krydre skønne retter som chili con carne, thailandsk Tom Yum suppe og indisk Chicken tikka masala. Det smager herligt og varmer helt ud i tåspidserne. Men har man været lidt for rundhåndet med krydderiet eller har man fået fingrene i den stærke af slagsen, så kan man blive overrasket over, hvordan et ganske almindeligt krydderi kan forårsage så meget ubehag i kroppen.

Her sidder chiliens styrke
Chilli kommer i mange former, farver, størrelser og - ikke mindst - styrker. Den stærkeste del af chilien findes imidlertid ikke, som mange tror, i chiliens små frø, men i de svampede lameller på chiliens inderside. Her, i den såkaldte frøstol, sidder små koncentrerede mængder af stoffet capsaicin, som giver en brændende fornemmelse, når det kommer i kontakt med huden.

Naturens værn
Når man spiser stærk chili, sætter capsaicin gang i hjernens receptorer, og udløser den brændende fornemmelse i kroppen. Denne kemiske reaktion sker ikke kun hos mennesker, men hos alle pattedyr og fungerer som frugtens naturlige værn. Fugle kan til gengæld spise løs af chilifrugter uden at opleve nogen som helst ubehag. De har nemlig ikke samme receptorer i hjernen, og oplever ikke den brændende fornemmelse, hvilket er naturens snedige måde at søge for og sikre, at chiliens frø spredes. 

Høj på chili endorfiner
Mens det i naturen lykkes chiliplanten at holde pattedyr på afstand, så skal der som bekendt mere til at overbevise mennesket. For mange mennesker verden over er chili et vidunderkrydderi, der bringer spænding og styrke til mindre potente ingredienser, og et krydderi, der er dybt forankret i generationers madtraditioner. Og det på trods af, at chilier - hvis de er stærke nok - kan udløse stort ubehag i kroppen.
Måske skyldes chiliens popularitet ikke kun frugtens evne til at fremhæve madens smag, men lige så meget dens evne til at sætte gang de hjernereceptorer, der ikke kun udløser den brændende fornemmelse i kroppen, men som også frigiver kroppens smertestillende hormon endorfin. Chili-elskere beskriver ofte, hvordan den brændende fornemmelse efter at have spist stærk chili afløses af en sus af velbehag, når kroppens endorfiner udløses. Og måske kan der endda være nogle sundhedsmæssige gevinster ved regelmæssigt at spise chili. På baggrund af et stort amerikansk studie, vurdererat forskere, at regelmæssig indtagelse af stærk chili muligvis kan have en livsforlængende effekt.

Opskrifter & råvarer
Grydebrød

Det flotte brød er langtidshævet, bagt i støbejerns gryde og har en super sprød skorpe og lækker blød krumme.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Cremet gulerodssuppe

Gulerødder er billige, sunde, mættende og fulde af smag, og er gode i efterårets gryderetter - og som her, hvor de er blendet til en skøn og cremet gulerodssuppe med revet ingefær, hvidløg, appelsinsaft, koriander og græsk youghurt.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Mortens Aften 2017

I aften fejres Mortens Aften - en tradition, som bygger på historien om den franske skytshelgen, Martin af Tours. I dag er der nok ikke mange, der skænker den fromme helgen en tanke, her er den traditionelle middag mere en slags generalprøve på julemaden med and og rødkål.
Her får du...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Citrusmarmelade

Findes der noget bedre end lækre marmelader fyldt med citrusfrugter og krydderier i kønne glas på bordet? Prøv f.eks. denne skønne citrusmarmelade med blodgrape, appelsiner, karambole-frugt og kumquat, tilsæt kardemomme og vaniljesukker. Opskriften er udviklet af Dansukker - og er en marmelade, der...

Læs mere
Efterår
Ristede kastanjer

Ristede kastanjer er en skøn efterårs delikatesse, en sund snack og lækkert tilbehør til diverse efterårsretter. De er super nemme at tilberede - og dufter SÅ dejligt!

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift karamelkage

Fra Maja Vases nye smukke kagebog 'Majas Kager' får du her opskriften på en helt eventyrlig delikat karamelkage med knasende karamelpopcorn og glitrende glaze, hvorunder der gemmer sig cremet karamelmousse og saftig peanutbund. En eksplosion af sødt og salt!

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Anne Hjernøes Chili Con Carne med chokolade

Med Anne Hjernøes opskrift på Chili Con Carne med chokolade fra bogen 'Hverdag' anbefaler vi, at du laver dobbelt portion. Retten er så delikat og så fuld af smag, at en eventuel rest er skøn at have dagen der på. Ligesom mange af forslagene i bogen, så fungerer denne ret også fint som mellemmåltid...

Læs mere
Halloween
Tærte med græskar og gedeost

Der er ingen grund til at lade græskar fra årets græskarlygte gå til spilde. Her har du opskriften på en skøn tærte med græskar og gedeost. Opskriften er udviklet af madskribent Marie Melchior.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift syltede chili

Syltede chili er lækkert tilbehør til både kolde og varme retter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Bag en smiley

I vores digitale tid kommunikerer vi mere og mere over sms, mail og sociale medier. Og det kan nemt skabe misforståelser, for det kan være svært helt at forstå og tolke stemning, når vi sender eller modtager beskeder i korte tekster. Her kan emojis og smileys med billeder og ansigtsudtryk hjælpe os...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Tips: Sådan bager du lækkert brød

Tips: Sådan bager du lækkert brød

Tip: Sådan laver du nemt<BR> lækre retter med din stavblender

Tip: Sådan laver du nemt
lækre retter med din stavblender

Au Maison - salatbestik i horn

Au Maison - salatbestik i horn

Sådan opbevarer du bedst dine madvarer

Sådan opbevarer du bedst dine madvarer

Nye Bøger
Hverdag, af Anne Hjernøe

Anne Hjernøes nye store kogebog 'Hverdag' indeholder over 200 opskrifter på gode hverdagsretter og er gennemillustreret med skønne fotos. En bog, der bør stå på køkkenhylden hos enhver moderne familie anno 2017.

Læs mere
Majas kager, af Maja Vase

Hvis du elsker at bage, så har du formentlig ofte været forbi Majavase.dk. Med mere end 223.000 følgere, er Maja Vase en af Danmarks mest populære kage- og dessertbloggere, kendt for sin kreativitet og sin evne til at få næsten hvilken som helst hjemmebagte til at ligne et konditorværk.

På sin...

Læs mere
Salat snedker, af Ditte Ingemann

Med sin nye bog 'Salat snedker', får salat- og grøntsagseksperten, Ditte Ingemann, redefineret begrebet 'salat', så ordet forstås i sin bredeste forstand. Grøn salat kan nemlig meget, meget mere end blot serveres med traditionelle salatgrøntsager som tomat, agurk og peber. Således præsenterer bogen...

Læs mere
Syltedronningen - Moderne syltning til alle måltider, af Helena Grayston

Det er sjovt og slet ikke så svært, at sylte. Og så er det temmelig tilfredsstillende, når man når der til, hvor man kan nyde de hjemmesyltede delikatesser.

Læs mere
^