Det sunde granatæble

Navnet ''granatæble stammer fra det franske 'pome garnete', som direkte oversat betyder 'frøæble', eller fra det latinske for 'frugt med mange frø'.

Det sunde granatæble 

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Mange vitaminer

Den runde, læderagtige frugtskal gemmer på kerner indkapslet i rødt, saftigt frugtkød, som holdes på plads af et gult gitterværk. Frugten har sæson i det sene efterår og hen over vinteren. Man bruger kernerne, eller saften fra de pressede kerner i madlavning, hvor de tilføjer en frisk, sød og let syrlig smag. Granatæblet er fuldt af vitamin A, C, E og jern og hører til de frugter, som har et meget højt indhold af *antioxidanter.

En antik frugt

Granatæblet menes at stamme fra Persien og har gennem historien været et højt værdsat symbol på sundhed, fertilitet og genfødsel. De gamle ægyptere og babyloniere troede, at granatæblet indeholdt mystiske, helbredende kræfter, men brugte også frugten til mere praktiske ting som farvning eller dekoration.

"Iranere tror, at Eva blev fristet med et granatæble i Edens Have" fortæller Margaret Shaida, der er historiker og forfatter til bogen 'The Legendary Cuisine of Persia'. "Profeten Muhammed menes at have opfordret sine tilhængere til at spise frugten i den tro, at den renser systemet for misundelse og had."

Antikkens egyptere blev begravet med granatæbler i håbet om genfødsel, mens Persefone, der var datter af Demeter, gudinden for landbrug, i den græske mytologi blev tilbudt frugtens frø af Hades. Fristet af dets juvelagtige udseende tog hun det og fordømte derved sig selv til at tilbringe tid hvert år sammen med Hades i underverdenen.

Kærlighedens frugt

I vore dage deler grækerne traditionelt et granatæble ved bryllupper som et symbol på frugtbarhed. I Kina spiser man frøene på bryllupsdagen for at velsigne de nygifte. Frugten er længe blevet brugt som et husråd i Mellemøsten, Iran og Indien, hvor healere har brugt barken, blade og skindet og de spiselige dele af frugten til at kurere alt fra øjenbetændelse til hæmorider.

 

* Frie radikaler findes i stoffer som fx forurening, tobaksrøg, radioaktiv stråling og nogle kemiske stoffer. Antioxidanter er stoffer, der kan beskytte mod dannelsen af frie radikaler. Antioxidanter er en række stoffer, som kan bremse dannelsen af frie radikaler i kroppen.

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci 

Det italienske køkken er kendt og elsket for sine enkle retter med fokus på gode råvarer, og her er ’pasta con crema’ en let og helt enkel klassisk anretning med perfekt balance mellem cremet konsistens og fyldig smag. Tilføjer man spinat til bønne-pestoen, så har man retten 'Pasta con crema di…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pizza con melanzane e parmigiana - Pizza med aubergine og parmesan 

Er du vild med aubergine, så er pizza med aubergine og parmesan, kaldt 'pizza con melanzane e parmigiana' på italiensk, nok lige en pizza, der falder i din smag. Med opskriften og nogle få ingredienser, kan du hurtigt nyde den skønne smag af lun aubergine, tomatpesto, basilikum og masser af…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Italienske biscotti 

Det er altid godt at have noget i kagedåsen, for man ved jo aldrig, hvornår den akutte trang til sødt, melder sig. Her er den italienske biscotti et godt bud på en lille, sprød og yderst alsidig småkage.

At bage biscotti er nemt, og det giver dig mulighed for at give småkagen lige præcist den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Salat med tandoorikylling og babyspinat 

Nyd forårets friske babyspinat med tandoorikylling i skøn forening med frisk vandmelon og myntecreme.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem og skøn klassisk forårsanretning 

Blandt klassiske frokostanretninger er 'avocado & rejer' måske den mest populære og en herlig mundfuld med den fineste kombination af smagfulde ingredienser. Her fremhæves den den delikate reje- og avocadosmag med letsaltet ørredrogn, rødløg, hårdkogte æg, tomat, citron og friskklippet purløg. Det…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Blinis med vilde ris og laks 

Blinis er en yderst delikat russisk specialitet. De små, letsaltede madpandekager kan serveres med fx. laks, kaviar, tunsalat eller stenbiderrogn.

Opskriften på en sprød og spændende variation tilberedt med vilde ris, får du her. Nyd dem som lækker forret med cremefraiche og purløg, rødløg eller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsmuffins med vanilje og hvid chokolade 

Det dejlige ved muffins er, at man nemt kan give dem den smag, man holder allermest af. Og for lakridselskere er lakridsmuffins naturligvis sagen.

Her er opskriften på de lækreste, bløde muffins, som kan dekoreres med smørcreme og lakridspulver, hvis man vil have den helt store lakridsoplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridshåndværk i Bagsværd 

Der er ingenting som god lakrids, og er man rigtig lakridselsker, så går man ikke på kompromis med kvaliteten.

Det ved lakridsmagerne hos Bagsværd Lakrids, som fremstiller ægte, håndlavet lakrids af fineste kvalitet. Her produceres alt fra klassisk sød lakrids, saltlakrids og salmiaklakrids, til…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sådan laver du nemt lakridsbolsjer 

Hvis du er vild med lakridsbolsjer, så kan vi varmt anbefale, at du laver dem derhjemme. Det er ikke så svært, og med Urtegaardens opskrift på gammeldags lakridsbolsjer, så får du bolsjer, der slår både dameskrå, rustne søm og møtrikker, spejderhagl og brystkarameller med flere længder.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^