Tomat og forebyggelse af kræft

Stoffet lycopen, som giver tomaten sin fine farve, er en vigtig antioxidant, der kan være med til at forebygge aldersrelaterede.

Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget tyder på, at lycopen kan være kræftforebyggende, mindske risikoen for hjerte kar sygdomme ved effektvt at bekæmpe kroppens ophobning af frie radikaler.

Frie radikaler er molekyler, der dannes i kroppen som følge af forurening. I kroppen kan de sætte gang i skadelige processer, der påvirker immunforsvaret, sætter turbo på kroppens aldringsproces, og i sidste ende kan resultere i blandt andet kræft.
Med et højt niveau af antioxidanter, kan kroppen forsvare sig mod dannelsen af frie radikaler, men det kræver, at kroppen fodres med antioxidanter i form af blandt andet betakaroten, lycopen, og c-vitamin.  Netop tomater indeholder både betacaroten og c-vitamin i rigelige mængder, og er samtidig den grøntsag, der indeholder mest lycopen.

Kilder:

  • Assar EA, Vidalle MC, Chopra M, Hafizi S. Lycopene acts through inhibition of IκB kinase to suppress NF-κB signaling in human prostate and breast cancer cells. Tumour Biol. 2016 Jul;37(7):9375-85. doi: 10.1007/s13277-016-4798-3. Epub 2016 Jan 16. PMID: 26779636.
  • Michaud DS, Feskanich D, Rimm EB, Colditz GA, Speizer FE, Willett WC, Giovannucci E. Intake of specific carotenoids and risk of lung cancer in 2 prospective US cohorts. Am J Clin Nutr. 2000 Oct;72(4):990-7. doi: 10.1093/ajcn/72.4.990. PMID: 11010942.
  • Voutilainen S, Nurmi T, Mursu J, Rissanen TH. Carotenoids and cardiovascular health. Am J Clin Nutr. 2006 Jun;83(6):1265-71. doi: 10.1093/ajcn/83.6.1265. PMID: 16762935.
  • Chen W, Mao L, Xing H, Xu L, Fu X, Huang L, Huang D, Pu Z, Li Q. Lycopene attenuates Aβ1-42 secretion and its toxicity in human cell and Caenorhabditis elegans models of Alzheimer disease. Neurosci Lett. 2015 Nov 3;608:28-33. doi: 10.1016/j.neulet.2015.10.009. Epub 2015 Oct 28. PMID: 26453763
  • Det Europæiske Miljøagentur. Forurening er skyld i 10 % af alle kræfttilfælde i Europa. 2022 Aug
Opskrifter & råvarer
Sæson for blåbær: Hjemmelavet is med blåbær  

Nu er det sæson for vilde blåbær, som er modne og plukkeklar i juli og august. De små delikate bær vokser især på blåbærbuske på den jyske hede, i lysninger i skove og plantager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Praktiske tips til fremstilling af bærsaft og -marmelader 

Rigtig mange af os hygger os hvert år i køkkenet med hjemmegjorte marmelader. Men hvilke sorter af bær skal man vælge? Og hvordan får man mest muligt ud af årets bærhøst?

Læs mere
Sensommer
Blommesæson: Mirabeller og store mørkeblå sveskeblommer 

Sensommeren er skøn og lige nu kan man nyde søde, saftige danske blommer. Blommer dyrkes i alle verdensdele, men mange blommeelskere mener, at vi i Danmark har nogle af verdens bedste på grund af det skiftende klima.

Læs mere
Årstidens råvarer
Find et brombærkrat 

Her i sensommeren kan du plukke vilde brombær. I lysninger i skoven, i skovbryn og hegn, er der gode muligheder for at finde brombærbuske. Og har du først fundet én busk, så er der som regel ikke langt til den næste, for ligesom vilde hindbær breder brombær sig til store krat. En sand…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ditte Julies cheesecake med chokolade og brombær 

Med inspiration i årstiderne, sæsonernes råvarer og naturens farver, har den passionerede kagenørd, Ditte Julie Jensen, udarbejdet en hel stribe bøger fulde af opskrifter på de smukkeste og mest delikate kager. Fra bestseller 'Tid til Kage' bringer vi her hendes opskrift på den lækreste cheesecake…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson: Agurk - Sommerens alsidige grøntsag 

Agurken er med sin milde, friske smag en populær grøntsag. Ikke mindst i sommermånederne, hvor den er nyhøstet og særlig sprød og saftig bliver den flittigt anvendt i grønne salater, kolde supper, på smørrebrødet og i dip og dressinger.

Læs mere
Sommer
Jordbærkoldskål 

Der er ikke meget der overgår den traditionsrige rød/hvide danske dessert: Friske jordbær med fløde. Men nu, hvor jordbærsæsonen er på sit højeste, må du ikke glemme en rigtig sommerfavorit: Jordbærkoldskål!

Læs mere
Årstidens råvarer
Pluk-selv: Pluk plantagen for frugt, sommerbær og grøntsager 

At besøge en pluk-selv plantage er en dejlig sommeroplevelse. Mange plantager har hjemmesider, hvor de annoncerer hvor og hvornår, der er mulighed for pluk-selv, men en del plantager nøjes med at sætte et skilt op ved vejen, så det gælder om at holde godt øje, når man bevæger sig rundt i…

Læs mere
Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hyldeblomst som naturmedicin 

Nu blomstrer hylden med store, duftende blomsterskærme. Læs om hvordan hylden tidligere blev anvendt som folkemedicin og brugt mod både alvorlige og mindre alvorlige sygdomme som malaria, tandpine og begyndende forkølelse.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^