Bliv klog på kål

Bliv klog på kål 

Her i efteråret, hvor dagligvarebutikkens grøntafdeling bugner af kål og rodfrugter, er de flotte kålhoveder, i bogstavelig forstand, svære at komme udenom. De senere års fokus på kål har ganske vist givet kålen lidt af en kulinarisk renæssance, men selvom livsstilsmagasiner og kogebøger flittigt bringer nye opskrifter med kål, kan det stadig være lidt svært at forstå hypen, hvis man ikke selv den store kålspiser.

Ifølge den anmelderroste kogebogsforfatter, Lisbeth Tordendahl, så er der imidlertid al mulig grund til at få mere kål på tallerkenen, for listen over kålens fortræffeligheder er både lang og velfunderet. I hendes nye bog ’Kål og kærlighed’, forklarer hun, hvorfor kålen fortjener en særlig opmærksomhed, og hvordan alle kan have gavn af at spise mere kål.

”Blandt sunde madvarer, er kål i en liga for sig” siger Lisbeth Tordendahl. ”Kål har nemlig en helt unik sammensætning af fibre, vitaminer, mineraler, antioxidanter og gavnlige plantestoffer, som alle har så veldokumenterede sundhedsfremmende egenskaber, at kålen hører til den gruppe af madvarer, vi kalder superfood.”

Ifølge bogen, peger videnskabelige studier blandt andet på, at kål ikke kun styrker fordøjelsen, men også virker regulerende på blodsukkeret og forebygger udviklingen af type-2-diabetes. En kost rig på kål, kan tilmed være med til at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme, styrke immunforsvaret og have en kræftforebyggende og kræfthæmmende effekt.

Basismad i generationer

Kålens sundhedsfremmende egenskaber er først de senere år blevet videnskabeligt belyst, men kål har, historisk set, altid været en vigtig og næringsrig fødekilde. Ingen anden grøntsag kan som kålen tilskrives æren for at generationer af datidens bønder og fattigfolk, kunne holde sult og underernæring fra døren, gennem de hårde, lange nordiske vintre. Men det er ikke kun de sundhedsmæssige egenskaber, der, ifølge Lisbeth Tordendahl, skal få os til at spise mere kål.

”Tiden, hvor kål var synonym med armod, fattigfolks spise eller kedelig sundhedsmad er heldigvis for længst forbi. Det vi har brug for nu, er en lind strøm af gode opskrifter, der kan inspirere og åbne vejen til at få flere til at spise mere kål” siger hun. ”Heldigvis behøver man ikke være mesterkok for at kunne forvandle kål til indbydende, velsmagende og tilfredsstillende mad. Med den rigtige tilberedning, smager kål forrygende, og med kål er der samtidig rigtig mange, gode variationsmuligheder.”

At bruge kål i maden er ikke forbeholdt en enkelt kostretning. Uanset om man spiser raw, stenalder, vegetar, kødmad eller noget helt syvende, er kål ikke til at komme udenom. Med den nye bog præsenterer Lisbeth Tordendahl stribevis af nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål. Her får man bekræftet hvor alsidig kål er og hvordan kål nemt kan indgå i mange typer måltider.

Blandt opskrifterne er blandt andet kålsalater med linser og rodfrugter, nemme one-pot retter, sprøde kålsnack med delikate dressinger og dip, cremede kålsupper, bagte kål-pakoras, sushi med kål, grønne kålfrikadeller, smoothies med kål, frugt og friske krydderurter, kraut og fermenteret kål med urter, stuvet kål og skønne kålpandekager med krydret fyld. Alle opskrifterne er veganske - også opskrifterne på kål-klassikere som fx kåldolmere, som i nye, grønne variationer. Få opskriften fra bogen her.


Titel: Kål og kærlighed
Forfatter: Lisbeth Tordendahl
Forlag: Forlaget WISEFOOD
Bestilling: Bogen kan blandt andet bestilles her eller hos Forlaget Wisefood

Forår
Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Sommer
Ærtesæson: Ærtecreme og ristede ærtebælge 

Selvom danske ærter fås helt frem til september, så er det her i juni og juli, de smager allerbedst. Sprøde og saftige, er de en fantastisk sommersnack, og helt perfekte i grønne salater.

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Sommer
Salat med mozzarella og jordbær 

En super lækker, nem og let sommersalat med jordbær, mozzarella og spinat - og en frisk og dejlig dressingen.

Læs mere
Forår
Mynte: Gør plads til flere slags mynte i krukkehaven 

Den store variation blandt de mange sorter, gør den flittige mynte til en yderst alsidig og anvendelig krydderurt. Og da de enkelte sorter samtidig tager sig forskelligt ud, kan man med flere potter og forskellige myntesorter skabe den fineste variation i krukkehaven.

Læs mere
Forår
Mælkebøttens fabelagtige alsidighed 

I det tidlige forår stråler mælkebøtten om kap med solen. Mens de fleste haveejere nok ser den som genstridigt ukrudt, så er det faktisk en sund og alsidig spiselig plante.

Alle dele af mælkebøtten kan bruges i madlavningen og tilføjer en let bitter og dejlig smag til fx friske salater, sandwichs…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Camilla Plum opskrift: Grønkål med mormordressing 

De fleste kender måske bedst grønkålen fra julebuffeten grønlangkål, men den smukke, mørkegrønne kål er også herlig i en lækker og enkel efterårssalat med pærer, ristede solsikkekerner og blåbær, eller lynstegt sammen med andre dejlige efterårsgrøntsager. Prøv også Camilla Plums opskrift på den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Kikærtebøffer og søde kartofler med sprød spidskålssalat 

Skøn vegetarisk sensommerret med bøffer af kigærter, hørfrø, søde kartofler og fuldkornshvede, og med spidskål/æblesalat og yoghurtdressing til.

Læs mere
Sensommer
Maren Korsgaards hyldebærsuppe 

Hyldebærsuppe er en skøn dansk efterårsret, som både varmer og smager. Her får du Maren Korsgaards nemme opskrift. Nyd suppen med sprøde tvebakker.

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^