Brevkassen: Konfirmationsbordplan med stedmor

Kategori: Konfirmation

Brevkassen: Konfirmationsbordplan med stedmor 

En læser spørger, hvor hun som stedmor bør sidde ved sin steddatters konfirmation. Forfatter, foredragsholder og ekspert i Takt & Tone Sanne Udsen besvarer brevkassen

_______________________________________

Hej Sanne

 

Min kæreste, som jeg har boet sammen med et lille års tid, har en datter, som skal konfirmeres. Planlægningen af konfirmationen er noget, som min kæreste, hans datter og ekskone tager sig af. Jeg bliver dog spurgt om min holdning til, hvorvidt min familie skal med, samt hvor jeg skal sidde ved bordet.

Min familie (forældre og 3 søskende) kender ikke min kærestes familie og ekssvigerfamilie - dog har de mødt hans nærmeste familie nogle gange. Jeg ved ikke, hvad der er rigtigt og forkert, men foreslog at de ikke skulle med, hvilket han fandt helt fint.

De var heller ikke med som potentielle gæster, da han senere havde møde med ekskonen om, hvem der skulle med.

Ekskonen har accepteret, at jeg og mine børn på 9 og 12 godt må komme med. Men hun ønsker ikke, at jeg sidder ved siden af min kæreste med datter i midten og forældre på hver side - og så mig ved siden af ham. Dette ville han ellers gerne have haft. Det ville jeg da også gerne selv!

Da han ikke vil gøre ekskonen ked af det, spørger han så, om jeg har et forslag til, hvor jeg så skal sidde....det har jeg ikke pt. Jeg kender kun hans familie og et par venner.

Kan du hjælpe, hvor man placerer en som mig? Mine børn skal jo også konfirmeres på et tidspunkt, men her mener min kæreste, at der er forskel på, hvem der skal med, og hvor man skal sidde, for så har vi jo kendt hinanden længere. Hermed mener han, at han ser det som en naturlig ting, at hans nærmeste familie skal med, og at han skal sidde ved siden af mig.


_______________________________________


Dette er et godt eksempel på det moderne familielivs potentielle forviklinger. Der findes ingen håndfaste regler for den slags situationer. Her er vi selv med til at definere den moderne etikette. Efter min mening skal følgende tages med i overvejelserne omkring gæsteliste, bordplacering mv. i forbindelse med konfirmation i den moderne, sammenbragte familie:

1. hovedpersonen er konfirmanden, og der skal derfor specielt tages hensyn til hendes ønsker
2. konfirmanden skal placeres mellem de biologiske forældre
3. stedmor (eller stedfar) og stedsøskende skal naturligvis med

Det efterlader imidlertid stadig nogle ubesvarede spørgsmål, såsom hvor skal stedmor placeres, og skal hendes familie inviteres med.

Det sidste spørgsmål kan ikke besvares med et enkelt ja eller nej, idet det må komme an på, hvor godt stedmoderens familie kender konfirmanden, og hvor godt deres forhold er. Jo længere tid, de har kendt konfirmanden, jo mere oplagt er det at invitere dem. Men de er ikke selvskrevne gæster, og det må være op til en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde.

Konfirmanden sættes mellem forældrene med moderen på sin højre side. Med hensyn til placering af stedmoderen og/eller stedfaderen så skal der specielt tages hensyn til konfirmanden, men der skal også tages hensyn til eksægtefællen. Hvis begge de biologiske forældre har en ny partner, vil der kunne laves en symmetrisk løsning. Hvis kun den ene, f.eks. din kæreste, har en ny partner, er det mere ømfindtligt. I betragtning af, at du ikke har kendt din steddatter så længe (hvis jeg har forstået dit brev korrekt), og din kærestes ekskone ikke har en ny mand, så ville jeg heller ikke mene, at din "naturlige" plads er ved hans side. Konfirmandens faddere eller måske bedsteforældre hører snarere til der. Konfirmandens gudmor kunne passende sidde på din kærestes anden side. Eller, hvis de ellers er på talefod, din kærestes ekssvigermor. Men hvor skal du så sidde? Som sagt er der ikke faste regler for netop din placering. Først og fremmest er det vigtigt, at du sidder blandt nogle, som du føler dig tilpas ved, f.eks. din kærestes venner eller familie. Og ikke alt for langt fra "højbords". Hvis der er flere borde, så bør du – hvis det er et stort bord – sidde ved samme bord som konfirmanden.

Hvordan I så til sin tid skal arrangere jer til dine børns konfirmation, vil bl.a. komme an på børnenes far. Hvis han ellers spiller en aktiv rolle i dine børns liv, så bør han jo have ligeså meget at skulle have sagt, som din kærestes ekskone har nu. Måske vil det derfor heller ikke til den tid være rigtigt at placere din kæreste ved siden af dig, men snarere blandt nogle af gæsterne.

I den her slags situationer er det vigtigt ikke at stå for fast på, hvad man mener "tilkommer" en, men forsøge at bevare det kølige overblik. Du har din kæreste til daglig. En konfirmation er kun en enkelt dag og med en helt anden hovedperson. Det gælder om at være pragmatisk. Og selv om I nu er ved at skabe jeres egne traditioner for, hvordan I holder familiefester på tværs af de sammenbragte familier, så behøver I ikke nødvendigvis bruge fuldstændig samme skabelon hver gang. Kort sagt, fordi din familie ikke kommer med til hans datters konfirmation, så kan det sagtens være, at det alligevel er en udmærket ide at invitere hans familie med til dine børns konfirmation. Det må I vurdere til den tid.

 

Sanne Udsen

Konfirmation
Blå mandag - trygt og sikkert 

Med mange penge på lommen, og måske med alkohol i blodet, kan konfirmanden nemt løbe ind i kedelige oplevelser, når den traditionsrige blå mandag skal fejres. Derfor har Det Kriminalpræventive Råd udarbejdet en stribe gode råd til konfirmander og deres forældre, som skal forebygge at de unge havner…

Læs mere
Konfirmation
Konfirmation & non-firmation  

I det tidlige forår har børn, som skal konfirmeres, og deres forældre travlt med forberedelserne til den store fest, som traditionen tro holdes i forlængelse af ritualet i kirken. Står du for at skulle arrangere konfirmation-, non-firmations fest, eller er du inviteret med som gæst, kan du her…

Læs mere
Konfirmation
Konfirmation for delebarnet 

Konfirmationstiden er ved at være over os. I de fleste familier er dette kun til glæde og lykke, men desværre er der også mange delebørnsfamilier, hvor det er svært at være konfirmand. Familier hvor de skilte forældre ikke formår at samarbejde omkring den store dag. Psykolog Renée Toft Simonsen har,…

Læs mere
Konfirmation
Talerække ved konfirmation 

En farmor spørger forfatter Sanne Udsen, hvornår i rækkefølgen af taler ved en konfirmation, at farfar må holde sin tale for sit barnebarn.

Læs mere
Konfirmation
Konfirmandgaver - Piger 

Hvis du er på udkig efter en god gave til konfirmanden, så kan du finde inspiration i denne uges gaveguide.

Læs mere
Konfirmation
Konfirmandgaver - Drenge 

Er det svært, at finde gave til konfirmanden? Kig med her, hvor vi bringer netbutikkernes bedste bud på populære gaver til teenagedrengen.

Læs mere
Konfirmation
Blomstrende bordpynt 

Få inspiration og ideer til det ene dekorative og indbydende festbord efter det andet. Her er ideer til barnedåben, konfirmationsfesten, studenterfesten, fødselsdagen og alle de andre festlige lejligheder året byder på. Irene Hunderup deler ud af sine inspirerende ideer, som kan bruges enkeltvis…

Læs mere
Konfirmation
Om konfirmation 

Konfirmationen er en bekræftigelse af dåben, og markerer samtidig overgangen fra barn til voksen ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
^