Kategori: Julemad

Opskrift på andesteg og -sauce 

Den store aften venter lige om hjørnet, og alle ingredienser og opskrifter til julemiddagen skal være i hus. Vi iler med at bringe vores bedste opskrift på julemiddagens absolutte favorit: Klassisk andesteg og andesauce.

Dyrenes Beskyttelse anbefaler danske økologiske ænder, fordi er sikret de bedste levevilkår, går ude, har adgang til svømmevand og kan snadre løs i græs og grovfoder.

Køber du fersk and hos slagteren, så sørg for at få indmaden med. Den skal bruges til at give saucen kraft og smag.

ANDESTEGEN

Det skal du bruge:

  • 3 kg. frisk, renset and (indmaden gemmes og bruges til saucen) 
  • Havsalt, gerne Maldon Sea-salt
  • Peber 
  • 175 gram tørrede, spiseklare svesker uden sten 
  • 3 udkernede æbler i både. Fx cox orange
  • Timian eller rosmarinkviste.


Sådan gør du:

  • Er anden dybfrossen skal den tø op i dit køleskab i ca. to døgn. (Sæt den i et fad, så saften ikke drypper på øvrige madvarer).
  • Tænd ovnen på 160°. 
  • Tag indmaden ud og fjern eventuelle blodige sener. Skyl anden og fjern overflødigt fedt. Hænder, knive og skærebræt vaskes grundigt før berøring med andre fødevarer!
  • Gnid anden med salt og peber. 
  • Skyl æblerne og skræl dem, sker dem derefter i både. Kom dem ind i anden sammen med sveskerne.
  • Læg anden på ovnristen med ryggen opad. Placer bradepanden nedenunder. Andestegen placeres nederst i ovnen. Den skal steges i ca. 1 time og 40 minutter til den har opnået en kernetemperatur på mindst 75°. Mål den med et stegetermometer, der stikkes ind i det tykkeste stykke kød. (ca. 40 minutter per kg.) Ca. 15 minutter før andestegen er færdigstegt hældes stegeskyen fra. Gem stegeskyen til saucen. Anden sættes tilbage i ovnen og der skrues op for varmen til 225°, hvor den så efterbruner i ca. 15 minutter med åben ovndør eller ventil. Hold øje med at anden ikke bliver for brun. Lad den hvile ca. 10 minutter inden den skæres ud. 


ANDESAUCE

Det skal du bruge:

  • Den sigtede stegesky fra anden skummet for fedt, lidt yderligere bouillon kogt på hals, kråser, hjerte og vingespidser, (I alt 6 dl.)
  • Lidt Maizena-jævner til brun sauce
  • Salt og friskkværnet peber.

Sådan gør du:

  • Kog stegesky og bouillon samt vin en smule ind og jævn dem med Maizena-jævner (se anvisningen på pakken). 
  • Smag saucen ti med salt, friskkværnet peber samt evt. yderligere vin og servér.
Jul
Sif Orellana: Tipoldemors æbleskiver  

Hvis du endnu ikke rigtig er kommet i julehumør, så ved forfatter Sif Orellana lige hvad der skal til. For hvordan kommer man bedre fra start med julehyggen end med en god omgang hjemmebagte æbleskiver?

Læs mere
Julemad
Juleklejner - Hjemmebag er bare bedre! 

Den sløjfeformede klejne er en gammel, fin julesmåkage, som er kendt og elsket over hele Norden. Klejner er muligvis ikke den nemmeste julesmåkage at bage, men der er ingen tvivl - hjemmelavede klejner smager bare bedre! Søde og bløde inde, sprøde udenpå :)

Læs mere
Jul
Svensk jul: 10 svenske julespecialiteter 

Med inspiration fra det svenske køkken, kan du tilføje nye, herlige smagsoplevelser til julebordet. På det klassiske smörgåsbord finder man blandt andet honninglaseret juleskinke krydret med sennep og nelliker, svensk fladbrød og svenske köttbullar, der nydes med lingonsylt.

Læs mere
Jul
Juleopskrift på søde, sprøde vaniljekranse fra Annemette Voss 

Vaniljekransen må med sikkerhed være julens allerdejligste småkage. Så vidt vides, så blev de første vaniljekranse bagt i slutningen af 1800-tallet, da man fik brændekomfuret, skriver Nationalmuseet. Dengang var vaniljekranse også en helt særlig julesmåkage og dekorerede endda juletræet hængt op i…

Læs mere
Julemad
Mette Blomsterbergs opskrift: Julemænd og -koner 

Blandt hyggelige juleaktiviteter med børn, er småkagebagning altid et stort hit. Med Mette Blomsterbergs småkageopskrift på julemænd og -koner, får I fine, krydrede småkager, som kan pyntes med glasur og krymmel, og evt. hænges på juletræet

Læs mere
Julemad
Opskrift: Hvid gløgg 

Hvid gløgg passer godt til den nordiske jul og er et dejligt alternativ til rødvins-gløgg. Hvidvinsgløgg er knap så tung og krydret som den traditionelle gløgg, og er en let og lækker drik at servere, f.eks. efter en tung julefrokost.

Læs mere
Jul
Camilla Plum: Marokkansk and med pomerans 

"Det er i julemåneden, man skal spise denne vidunderlige marokkanske anderet," siger Camilla Plum om den skønne, marokkansk-inspirerede ret, som vi her bringer opskriften på.

Den er krydret med blandt andet frisk pomerans, som ellers er bedst kendt som krydderi i julens småkager og i aromatiske…

Læs mere
Julemad
Opskrift fra Aarstiderne: Havregrynskugler Delight  

Aarstidernes opskrift på havregrynskugler i den delightfulde udgave med dadler og mandler.

Læs mere
Jul
Juleopskrifter - Klassiske juleopskrifter 

Står du for at skulle servere julefrokost eller julemiddag, så bringer vi her vores klassiske yndlings juleopskrifter på flæskesteg med sprøde svær, brunede kartofler, juleskinke, rødkålssalat og juleand og risalamande, samt hjemmebagt lun leverpostej, røget laks, hjemmerørt remoulade, frikadeller,…

Læs mere
Julemad
Camilla Plums æbletoddy 

Hver dag til og med 22. december fra kl. 10.00-16.00 holder Camilla Plum økologisk julemarked på Fuglebjerggaard i Nordsjælland. Her kan man nyde en hyggelig dag blandt boder fyldt til randen med delikate lækkerier og kreative ideer til jul og gaver.

"I år byder vi igen på et flot udvalg af pynt,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
^