Mere jul med mindre stress

Kategori: Jul

Mere jul med mindre stress 

Der er stadig god tid, men hvis du har store ambitioner og forventninger til julen, så er det altid en god ide at planlægge lidt i forvejen. Her får du gode råd og praktiske tips, som gerne skulle gøre 'projekt jul' lidt mere overskuelig.

Prioriter og planlæg

Det lyder måske lidt trivielt og kedeligt, men der er ingenting som lidt prioritering og planlægning, der kan give overblik og ro i sindet - og så slipper man for at bruge tid på projekter, som man alligevel kun får gjort halvt færdigt.

1. Hvordan er en god jul?

Først og fremmest gælder det jo om at definere "en dejlig jul". Hvad er en dejlig jul for dig? Er det at have tid til at bage småkager med ungerne? - eller er julens højdepunkt, at deltage i de vilde julefrokoster? Skal du nå at høre julekoncerter, eller skal du en tur i skoven og fælde et juletræ, før du rigtig kan komme i julestemning?

Måske ønsker du allermest bare at have fred og ro til at læse en god bog - eller måske prioriterer du, at have ekstra god tid til at julepynte hjemme? Prøv at mærke efter, hvad der for dig er allervigtigst.

2. To do-liste
Der er alle de praktiske opgaver, som  og skal klares – også selvom det måske ikke lige er lysten der driver værket, og så er der dine egne juleønsker - alt det, som du drømmer om, at julen skal være. Alt skal med når du nu skal i gang med at lave din to do-liste:

  • Sum lidt over hvilke opgaver og gøremål, der venter. Skriv dem alle ned på en liste og lad listen ligge fremme, så du kan tilføje flere opgaver efterhånden, som du kommer i tanke om dem - og husk nu også at tilføje de ting, som du går og har en drøm om at ske i julen.
  • Afsæt god tid, evt. sammen med din partner, til at gennemgå opgaverne. Er listen meget lang, kan det være, at du skal overveje, om du skal droppe nogle af de mest ambitiøse.
  • Prioriter opgaverne og uddeleger de opgaver du kan se, at andre kan tage sig af. Sørg for at de, der har fået opgaver er orienteret og har bekræftet, at de påtager sig opgaven.

Med listen har du nu et godt overblik over, hvad der venter af opgaver og gøremål. Tilføj evt. datoer og tidspunkter for opgaverne, hvis du synes, det bidrager til overblikket.

3. Gode tips - enkelt & effektivt!

Nu kan de færreste af os bede vores arbejdsgivere om en ekstra uges fri til juleforberedelserne, så jobbet, familien, indkøb, rengøring og søvnen skal stadig passes selvom det er jul. Men måske bliver to do-listen mere realistisk, hvis man udnytter genveje og får lidt hjælp udefra … 

  • Rengøring:
    Hvis du råd til en rengøringshjælp, så findes der glimrende firmaer, der med glæde og overskud stiller op og rydder hele dit hus for alskens nullermænd. Det kan være penge givet godt ud.
  • Hjemmebagte julekager: 
    Hvis hjemmebagte julekager er en vigtig del af jeres juletradition, så kan du slippe for at bruge tid på at lave dejen ved at købe den færdiglavet. Prøv fx den færdiglavede småkagedej fra Tims Cookies, der blot skal skæres ud i skiver eller rulles ud og stikkes ud med småkageforme. Ungerne vil stadig føle de har bagt, og du har sparet mindst en time - plus opvasken.
    Vi har testet småkager lavet af færdigdej – og de er faktisk super gode!
  • Næsten så godt som hjemmelavet:
    De fleste dagligvarer-butikker har god færdiglavet gløgg på flaske, færdiglavet risengrød, (som også kan bruges til risalamande) og æbleskiver. Det hele lige til at lune i ovnen.
  • Gaveindkøb: 
    Hvis der er en situation, hvor man virkelig sætter pris på nettets indkøbsmuligheder, så er det i forbindelse med årets julegaveindkøb. Her kan man nemt og hurtigt få et overblik over mulighederne, bestille, betale, og få det hele leveret. Man slipper både for 'voldsom trængsel og alarm', lange køer og for at gå forgæves efter udsolgte varer. Og det behøver ikke engang være dyrt.
  • Vasketøjsbunkerne: 
    Har vasketøjet hobet sig op? Prop det hele ned i nogle store sække og aflever det på renseriet. Tre dage efter får du det tilbage; rent, strøget og lagt sammen. Sådan!
  • Julekort: 
    Det er ren nostalgi, og virker måske også en smugle overskudsagtigt, at sende julekort med posten. Men at modtage en julehilsen på gammeldags facon, er altså noget helt særligt. Kortet kan stå fremme og pynte julen igennem, og måske endda få plads på juletræet. Se fx de smukke julekort fra Forlaget Koustrup & Co med gamle motiver fra Lorenz Frølichs 'Lille Lise' og Pietro Krohns 'Peters Jul'. Kortet kan nemt og hurtigt sendes afsted med en portokode, som bestilles online. Så behøver du ikke engang tage på posthuset efter frimærker.
  • Nem og smuk juledekoration/adventskrans:
    En læser bidrager med et godt tip til en nem og enkel juledekoration – der tilmed dufter dejligt af jul. 
    ”Dekorationen er blevet en fast tradition hos os midt i al juletravlheden. 5 minutter og så er den klar!”, skriver Anne-Krestine Schou Nielsen. 
    Du skal bruge: Et glas fad (eller hvad man nu har i gemmerne), 4 lækre bloklys og lidt træflis. Stil lysene på fadet, drys lidt flis ud, så fadet er dækket og pynt derefter med lidt anis og kanelstænger evt. nogle tørret appelsinskiver og lidt røde bær. 
    ”Det er kun fantasien der sætter grænser”, skriver Anne-Krestine Schou Nielsen. ”Har man lidt pynte-nips kan de også bruges”.
  • Julearrangementer: 
    Føler du dig forpligtet til at invitere familien til et julearrangement, og har du hverken tid, plads eller råd, så foreslå at I alle mødes på den lokale skøjtebane i stedet. Bed gæsterne medbringe te, kaffe eller tomatsuppe på termokander, og få en sjov og dejlig dag på isen (Bemærk, at de udendørs skøjtebaners åbningstider afhænger af vejret). I kan også tage sammen ud og besøge et af de mange, stemningsfulde julemarkeder, der afvikles overalt i landet: Julemarkeder.

Hvis du ligger inde med flere gode tips til, hvordan man nemt og enkelt løser julens praktiske opgaver, så tøv ikke med at skrive til os på redaktionen.

Jul
Camilla Plum: Marokkansk and med pomerans 

"Det er i julemåneden, man skal spise denne vidunderlige marokkanske anderet," siger Camilla Plum om den skønne, marokkansk-inspirerede ret, som vi her bringer opskriften på.

Den er krydret med blandt andet frisk pomerans, som ellers er bedst kendt som krydderi i julens småkager og i aromatiske…

Læs mere
Jul
Juleopskrifter - Klassiske juleopskrifter 

Står du for at skulle servere julefrokost eller julemiddag, så bringer vi her vores klassiske yndlings juleopskrifter på flæskesteg med sprøde svær, brunede kartofler, juleskinke, rødkålssalat og juleand og risalamande, samt hjemmebagt lun leverpostej, røget laks, hjemmerørt remoulade, frikadeller,…

Læs mere
Jul
Pletguide: Sådan får du en pletfri jul 

Pletter er irriterende, og ofte også møgbesværlige at få bugt med. Ikke mindst i julen kan genstridige fedt- og rødvinspletter være svære at undgå, så her er det vældigt praktisk at være væbnet med en effektiv pletguide.

Læs mere
Jul
Sprøde, skårne brunkager til hele familien og julens gæster 

Skårne brunkager fulde af smag. Her en opskrift med sukat, mandler, kanel, kardemomme, nellike – og bagt med potaske, naturligvis. Når der anvendes potaske som hævemiddel i brunkager, er det fordi potaske i højere grad end natron og bagepulver giver kagerne den lækre, sprøde konsistens.

Læs mere
Jul
Danmarks Statistik: Julefrokosten bliver dyrere i år 

Julefrokosten blive dyrere i år, spår Danmarks Statistik. Det gælder både for julefrokoster, der afholdes på restaurant eller inden for hjemmets fire vægge. Det gælder også for julens slik og marcipan samt øl og spiritus.

Læs mere
Jul
Julekoncerter: Händels Messias 2023 

Siden uropførelsen i 1742 har Händels Messias begejstret, og selvom værket egentlig ikke var tænkt som juleoratorium, så er det i dag for mange af os en vigtig del af juletraditionerne.

I år kan Händels storslåede mesterværk igen opleves i mange af landets kirker. Se koncertkalenderen over årets…

Læs mere
Jul
Hvilke grene er velegnede til grenkranse? 

Der er selvfølgelig masser af nostalgi over den traditionelle halmkrans, pyntet med gran, bær og fløjlsbånd, men de senere år ses mange kranse bundet i kviste og grene. Det giver kransene et mere luftigt, let og enkelt udtryk. Og det er slet ikke så svært, at binde grenkranse, og så har du lejlighed…

Læs mere
Jul
6 tips til hvordan du sparer på pengene i julekøkkenet 

Inflation og energikrise får danskerne til at tænke i billigere alternativer, når det gælder madlavning og elforbrug. Leder af Karolines Køkken, Tove Færch, giver i den anledning gode råd til, hvordan du kan lave besparelser i køkkenet.

Læs mere
Jul
Genbrug materialer fra haven i julen 

En juledekoration er en dejlig julehilsen at få. De kan købes i butikkerne, og det er måske ikke den store udskrivning, til gengæld er de som regel pyntet med plastikpynt og -gran.

Fremstiller man selv sine juledekorationer, så har man i stedet en fin, personlig gave, som både er billigere og mere…

Læs mere
Jul
Bind en smuk adventskrans 

Grankranse er ren nostalgi. De pynter på døre og i vinduer, kan hænges fra loftet eller stå på bordet som adventskrans med levende lys.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^