Lav de smukkeste julekranse af grene
Let og enkel julekrans
Der er selvfølgelig masser af nostalgi over den traditionelle halmkrans, pyntet med gran, bær og fløjlsbånd, men de senere år ses mange kranse bundet i kviste og grene. Det giver kransene et mere luftigt, let og enkelt udtryk. Og det er slet ikke så svært, at binde grenkranse, og så har du lejlighed til at få en krans, som passer din smag og stil.
Der er mange forskellige grensorter at vælge imellem, nogle kan købes på planteskoler, andre kan samles fra skovbunden. Det smukkeste resultat fås oftest ved, at bruge en enkelt sort, men man kan også bruge dem i kombination.
- Troldhassel - Troldhassel er eventyrlig med finurlige og kringlede grene som nærmest inviterer til julepynt.
- Lærk - Grene fra lærketræet er populære, fordi grenene er besat med små, fine kogler. Lærken er et nåletræ, men taber, som det eneste nåletræ, sine nåle om vinteren.
- Bøg - Bøgegrene er især anvendelige til kranse, som skal pynte ude. Kranse af bøgegrene er fyldige, fordi de holder længe på det smukke, gyldne løv.
- El - Grene fra Elletræet er populære, fordi de bærer de kæreste, bittesmå kogler.
- Pil - Med Pilegrene kan du lave smukke og enkle kranse, men fremstillingen kræver at grenene ligger i blødsættes i vand imellem 3 og 7 dage inden de kan vikles …
- Kristtjørn - Grene fra Kristtjørn er med de smukke, mørkegrønne blade og røde bær altid populære i tiden op til jul. Det er ikke svært at binde en smuk krans af Kristtjørn, men da bladene er besat med sylespidse torne, skal Kristtjørn håndteres med handsker.
- Birk - Af kviste fra birketræet kan man nemt binde en tæt krans, som derefter kan pyntes med bær og fint julepynt.
- Mistelten - Grenene er bløde, så her beklæder man en gren-, halm- eller ståltrådskrans ved forsigtigt at vikle misteltengrene fast med tynd metaltråd.

Sådan binder du en grenkrans
- Læg grene/kviste forskudt
- Vikl mørk vinseltråd eller vinbindergarn omkring
- Tilføj flere grene/kviste i forlængelse og vikl tråd om
- Fortsæt til du synes grenrullen er lang nok
- Saml enderne så grenrullen danner en pæn rund krans og vikl tråd om samlingen
- Studs evt. kviste som stritter ud fra kransen
Tip!
Hvis du synes, at formen på kransen er ujævn, så kan du lave kransen, så den nogenlunde passer til diameteren på din gulvspand. Læg herefter kransen i spænd i spanden nogle dage, så får du en fin jævn cirkelformet krans.
Grenkrans som adventskrans
Skal adventskransen hænges op, får du den nemmest i vatter ved at hænge den op i tre punkter med ståltråd. Til ophængte adventskranse kan man med fordel anvende juletræslys og -holdere. Vær altid opmærksom på brandfaren og lad aldrig stearinlys brænde uden opsyn.
Skal grenkransen stå på bordet, skal lys og stager enten stå inde i midten af kransen eller flettes ind i selve kransen, for at sikre at lysne kan stå stabilt.