Føler sig anklaget af sin nye chef

Føler sig anklaget af sin nye chef 

Hun var indstillet på, at det skulle blive godt med den nye chef, men efter hans krav om, at hun skal gøre noget ved sit alkoholproblem, er hun vred og frustreret. Hun mener ikke hun har et problem, men er i tvivl om, hvordan hun skal takle situationen. Her bringer vi psykoterapeut Peter Kongshaugs svar.

__________________________

Hej Peter.

Min nye chef siger, at jeg skal gøre noget ved mit alkoholproblem, hvis jeg vil beholde mit job. Men jeg mener ikke, jeg har noget problem og er i tvivl om, hvordan jeg skal forholde mig til hans anklage. 

Problemet er opstået efter vores gamle chef gik på pension og hans søn overtog hans plads. I sidste uge blev jeg pludselig kaldt ind til en personalesamtale, hvor sønnen sagde, at jeg skulle gøre noget ved mit alkoholproblem, hvis jeg ville beholde mit job. Jeg blev så overrasket og vred, at jeg ikke umiddelbart kunne sige noget, men senere på dagen gik jeg ind til ham og fortalte ham, at jeg ikke har noget alkoholproblem. Jeg havde nok forventet en undskyldning, men han kiggede bare på mig og sagde, at det kunne man lugte, at jeg har. 

Dengang hans far sad i chefstolen, var der ingen problemer. Dengang var der en hyggelig stemning, og vi kunne tage en lille en at styrke os på, når der var meget arbejde. Men min nye chef bliver ved med at stikke til mig, og jeg tror, han bare leder efter en undskyldning for at slippe af med mig. 

Han tillod sig også at spørge, om jeg drikker efter arbejde, men det mener jeg ikke han skal blande sig i. Hvad jeg gør uden for arbejdstiden, kommer ikke ham ved. Problemet er, at jeg kan mærke, at han ligesom venter, at jeg skal sige eller gøre noget. Men jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. 

Jeg var jo indstillet på, at det skulle blive godt med sønnen som ny chef, så jeg er virkelig overrasket over at han nu åbenbart vil af med mig. 

Kan du give et godt råd til hvad jeg kan sige og gøre for at beholde mit job? 

M

__________________________

Kære M

Jeg har været længe nok på arbejdsmarkedet til at huske dengang, man kunne nå at ryge mindst 10 smøger inden frokost, dengang den sidste smøg først blev slukket sammen med natlampen. Der var røg i luften fra morgen til aften. Sådan var det. Og der var ingen hævede øjenbryn og ingen der protesterede - også selvom der måske var nogen, der hostede lidt ind imellem. Og jeg kan også huske dengang, en håndværker sagtens kunne slukke tørsten med en bajer eller to i løbet af en arbejdsdag - også selvom han arbejdede med maskiner og på stilladser. 

Bajerne er, ligesom cigaretterne, væk fra arbejdspladserne. Men mens nogle privilegier er afskaffet, så er andre kommet til. Medarbejderprivilegier som fx muligheden for at købe sig en sund frokost, adgang til motionsrum, løbeklubber for medarbejdere og medarbejderkurser, er ikke ualmindeligt på moderne arbejdspladser. 

Når din nye chef siger, som han siger til dig, så er det fordi han forsøger at få dig til at ændre din indstilling, dit mind-set og din attitude. Han vil have dit engagement, så du er ’på’ og at du arbejder med den linje han har lagt for arbejdspladsen, i stedet for imod. Han vil muligvis også tilbyde coachingforløb og kurser i mindfulness, alt sammen for at sikre, at du er på og er med i samme retning som resten af virksomheden.  Hvorfor? Fordi man har regnet ud, at medarbejdere under disse forhold yder mere, trives bedre og har færre sygedage. 

Ingen skal længere kunne gemme sig i et hjørne af kontoret og lave deres egne regler for, hvad der gælder i virksomheden, og man får heller ikke lov til at bare, at ’passe sig selv’ eller agere usynlig. Overalt på arbejdspladser er mantraet ’åbenhed’. Man siger, hvad man mener, for så ved alle hvad der forventes. Tidligere måtte man ofte forholde sig til det usagte og kunne komme slemt afsted, hvis man overskred normer og uskrevne regler. Men når tingene bliver sagt højt, så er alle på samme side i bogen og medarbejderne behøver ikke bruge krudt på at skulle gætte sig til, hvad der forventes og hvorvidt de udfører deres arbejde tilfredsstillende.

Den nye åbenhed skal altså være med til, at samarbejdet mellem ledelsen og medarbejderne bliver nemmere og bedre, men hvis du bare lukker af og ikke selv forsøger at være åben, så dur det ikke. Og det var jo det, du gjorde i første omgang. 

Her i anden omgang skriver du så til mig og spørger, hvad du skal gøre. Jeg foreslår, at du træffer en beslutning: Har jeg lyst til at følge med ind i de nye tider med din nye chef – eller vil du ikke? Hvis du beslutter dig for at følge med, så vil jeg opfordre dig til, at du mandag går ind på hans kontor siger: ”Ok, jeg er med på holdet og er indforstået med, at det også kræver nogle tilpasninger fra min side. Hvor synes du, jeg skal begynde?”

Så er der lagt op til åbenhed fra din side, og når I får talt sammen og du får mulighed for at fortælle ham om, hvordan tingene fungerede i gamle dage, så kan han se og forstå dine udfordringer og forbehold. Med åbenhed og alle kortene på bordet, er det pludselig meget nemmere, at forstå de forventninger vi har til hinanden og sammen finde en løsning. 

Prøv det, og se hvad der sker. Jeg er ikke i tvivl om, du også kan blive din nye chefs fortrolige. 

Venlig hilsen

Job & karriere
Studie afslører: Loyale ansatte kan havne i en ond cirkel 

En undersøgelse offentliggjort i Journal of Experimental Social Psychology peger på, at det ikke er ualmindeligt, at ledere udnytter deres mest loyale medarbejdere ved at pålægge dem ulønnet arbejde og opgaver uden for arbejdstiden. Ifølge forskningsleder lektor i filosofi Matthew L. Stanley ved…

Læs mere
Job & karriere
Effektive tips til hvordan du takler dine overspringshandlinger 

Befinder du ofte dig ofte i en ubehagelig situation som følge af, at du endnu engang har udsat en vigtig opgave? Har du et ønske om at gøre noget ved problemet?

Ved at mobilisere al din stædighed og vilje, kan du med nogle enkelte metoder slippe de dårlige vaner.

Læs mere
Job & karriere
Tips og øvelser i at tackle stress 

Tempoet på arbejdspladser i dag er sat op, og presset på den enkelte er steget. Arbejdspladsen er blevet et mere stresset sted - og stress, pres, chikane og mobning er en del af manges dagligdag. Hjælp dig selv til mere ro og overskud i hverdagen. Her får du nogle effektive tips og øvelser.

Læs mere
Job & karriere
Er overspringshandlingerne blevet en dårlig vane?  

Det er træls at arbejde sammen med mennesker, der konsekvent er forsinkede med deres opgaver. Men irritationen er som regel ikke mindre hos den forsinkede selv – tværtimod. Det er stressende, når ens overspringshandlinger betyder, at man igen er forsinket med en opgave, og at man - først alt for…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Job & karriere
Få magten over dine mails 

Har du mistet overblikket over indbakken? Du kan nemt og hurtigt få overblik over din mail. Det tager højst en time, så har du en tom eller næsten tom indbakke.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Job & karriere
Ansættelsesadvokaten: Kend dine ferierettigheder 

Har du styr på dine ferierettigheder?

Langt de fleste arbejdsgivere vil gøre alt for at imødekomme lønmodtagerens ferieønsker, men det er ikke altid muligt at få puslespillet til at gå op til alles tilfredshed. Det er dog god stil, at lønmodtagere med skolebørn kan holde ferie i skolens…

Læs mere
Job & karriere
Uddannelse og videreuddannelse  

Har du tid og overskud til videreuddannelse lige nu? Hvis ikke, så drop det.

Læs mere
Job & karriere
Hver tredje kvinde udsættes for sexchikane 

Hver tredje kvinde og hver fjerde mand udsættes for krænkende hændelser på jobbet, og hver tiende af dem, der udsættes for krænkelser, ender med at sige jobbet op. Det viser nye tal fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation. Arbejdsgiverne skal have større incitament til at forebygge chikane, mener…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Kunsten at skifte spor i arbejdslivet

Flere og flere oplever, at de har brug for nye udfordringer i disse år, hvor arbejdsmarkedet forandrer sig med stor hast. Mange mangler dog mod til at rykke på mulighederne. Er du en af dem, så læs denne bog og få masser af inspiration til at gå på opdagelse efter et anderledes og rigere arbejdsliv.

Læs mere
Myten om kvinders selvtillid

Selvtillid handler ikke om frygtløshed, men om at have modet til at handle, selvom knæene ryster under dig i situationen, skriver Helene Lerner i bogen 'Myten om kvinders selvtillid'.

Læs mere
Det gennemsnitlige menneske

Marketingsdirektør Morten Albæk gør op med folks indbildte tro på, at deres talent bare skal opdages og langer ud efter den manglende selverkendelse, der nærer X Factor og andre lignende konstruktioner i vores omgivelser. For efter Albæks mening er de fleste af os helt gennemsnitlige, fejlfyldte…

Læs mere
Tag magten over sin karriere

Er du kørt sur i det hele" Er du træt af chefen" Er du bitter over at din kollega blev forfremmet i stedet for dig? Keder du dig på jobbet -eller i det hele taget? Ærgrer du dig over at du aldrig fik muligheden for at forfølge din drøm? Den gode nyhed er at der IKKE kommer nogen og redder dig. Du…

Læs mere
^