Danskere i 40´erne drømmer om at blive iværksættere

Danskere i 40´erne drømmer om at blive iværksættere 

En ny undersøgelse dokumenterer, at det særligt er danskere i 40’erne, som efter en række år på arbejdsmarkedet drømmer om at starte egen virksomhed.

Undersøgelsen, som er gennemført af Dansk Iværksætterforening og Iværk&Vækst, skal ud over at vise, hvem der særligt overvejer at starte som iværksætter, også pege på, hvilke overvejelser disse personer gør sig om at springe ud i iværksættertilværelsen.

”De unge Tech-iværksættere fylder meget i både mediebilledet og i Iværksætterinderkredse. Det er imidlertid ca. halvdelen af dem, som starter som iværksætter, der er mellem 30 og 50 år og endnu flere i 40’erne drømmer om at blive iværksætter. Det er den generation, der er opflasket til et trygt lønmodtagerjob og derfor heller ikke så underligt, at de netop anser den økonomiske tryghed som den største barriere for at tage springet." siger Eva Vedel, direktør for Iværk&Vækst. "Vi har brug for endnu flere modne rollemodeller og i det hele taget et større spændfelt, når det gælder brancher og typer af iværksættere.”

Formand for Dansk Iværksætterforening, Christian Walther Øyrabø uddyber: ”Resultatet viser, at der rundt i Danmark er en lang række mennesker, som måske er blevet lidt trætte og er groet fast i corporate-Danmark. Man skal naturligvis have et gennemarbejdet projekt og realistiske budgetter, men man hører meget om unge iværksættere i disse år, men faktisk er ca. halvdelen af dem, som starter som iværksætter, mellem 30 og 50 år, så det er ikke for sent at starte, når man er i 40’erne.”


Økonomisk tryghed vejer tungt

Blandt alle, som har deltaget i rundspørgen, viser resultaterne, at det er økonomisk tryghed, som i højest grad indgår i overvejelserne blandt danskerne, når de overvejer at starte egen virksomhed. På en skala fra 1-5, hvor 1 er i lav grad og 5 er i høj grad, giver de potentielle iværksættere scoren 3,57 på det område. Herefter følger scoren 3,29 til afgivelsen af fast løn, pensionsordning og mulighed for fulde dagpenge, frygten for at gå konkurs får scoren 2,85, og mindst vigtig af de fire punkter, følger personlig anseelse ved konkurs, som kun får scoren 2,35 på en skala fra 1-5.
”Privatøkonomien er naturligvis en vigtig faktor at overveje, når man er iværksætter, og derfor overrasker det mig ikke, at det er en væsentlig overvejelse for danskere, der overvejer at blive iværksætter” siger Christian Walther Øyrabø.

En konkurs er tabu i Danmark, men 'opsparet erfaring' i USA

Rundspørgen viser også, 70,07 % af de potentielle iværksættere, der har svaret på rundspørgen, svarer, at det kræver en plan B, hvis de skal kaste sig ud i tilværelsen som iværksætter. I Danmark har kulturen i mange år været, at man godt kunne se en smule skævt til folk, hvis de gik konkurs med deres virksomhed, hvor det til gengæld i USA ses som opsparet erfaring, hvis man har prøvet at gå konkurs. Rundspørgen viser også, at 52,90 % svarer, at de mener, at det er et tabu at gå konkurs i Danmark, mens 47,10 % svarer nej på spørgsmålet.

”En del danskere - særligt lønmodtagere - har naturligt nok svært ved at sætte sig fuldt og helt ind i, hvordan iværksættertilværelsen er, hvad den kræver, og hvad man lærer af at være en del af den, og derfor undrer det mig ikke, at nogle måske ser skævt til iværksættere, som er faldet af hesten første gang, de forsøgte sig. Jeg vil dog appellere til, at vi i Danmark bliver bedre til at anerkende, at det at være iværksætter er hårdt arbejde, og at man bestemt kan have lært meget, hvis man har prøvet at gå konkurs, men har mod på at prøve igen – vi har brug for flere mennesker, der vil skabe arbejdspladser i Danmark” siger Christian Walther Øyrabø.

40 til 49-årige nøjes med at drømme

"Det er blevet mere hipt og mere anerkendt at være iværksætter. Alligevel viser undersøgelsen, at det især er den "satte" gruppe i alderen 40-49 år, der i større omfang nøjes med at drømme om det frie liv som iværksætter og lader sig bremse af udsigten til økonomisk usikkerhed og afsavn af løncheck og pensionsordning." konkluderer Eva Vedel. "Vi har brug for, at flere tager chancer, men også at lade iværksætteri være en naturlig og forankret del af det etablerede erhvervsliv, som har en forpligtelse i forhold til at udfolde de mange uforløste potentialer." 

Job & karriere
Studie afslører: Loyale ansatte kan havne i en ond cirkel 

En undersøgelse offentliggjort i Journal of Experimental Social Psychology peger på, at det ikke er ualmindeligt, at ledere udnytter deres mest loyale medarbejdere ved at pålægge dem ulønnet arbejde og opgaver uden for arbejdstiden. Ifølge forskningsleder lektor i filosofi Matthew L. Stanley ved…

Læs mere
Job & karriere
Effektive tips til hvordan du takler dine overspringshandlinger 

Befinder du ofte dig ofte i en ubehagelig situation som følge af, at du endnu engang har udsat en vigtig opgave? Har du et ønske om at gøre noget ved problemet?

Ved at mobilisere al din stædighed og vilje, kan du med nogle enkelte metoder slippe de dårlige vaner.

Læs mere
Job & karriere
Tips og øvelser i at tackle stress 

Tempoet på arbejdspladser i dag er sat op, og presset på den enkelte er steget. Arbejdspladsen er blevet et mere stresset sted - og stress, pres, chikane og mobning er en del af manges dagligdag. Hjælp dig selv til mere ro og overskud i hverdagen. Her får du nogle effektive tips og øvelser.

Læs mere
Job & karriere
Er overspringshandlingerne blevet en dårlig vane?  

Det er træls at arbejde sammen med mennesker, der konsekvent er forsinkede med deres opgaver. Men irritationen er som regel ikke mindre hos den forsinkede selv – tværtimod. Det er stressende, når ens overspringshandlinger betyder, at man igen er forsinket med en opgave, og at man - først alt for…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Job & karriere
Få magten over dine mails 

Har du mistet overblikket over indbakken? Du kan nemt og hurtigt få overblik over din mail. Det tager højst en time, så har du en tom eller næsten tom indbakke.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Job & karriere
Ansættelsesadvokaten: Kend dine ferierettigheder 

Har du styr på dine ferierettigheder?

Langt de fleste arbejdsgivere vil gøre alt for at imødekomme lønmodtagerens ferieønsker, men det er ikke altid muligt at få puslespillet til at gå op til alles tilfredshed. Det er dog god stil, at lønmodtagere med skolebørn kan holde ferie i skolens…

Læs mere
Job & karriere
Uddannelse og videreuddannelse  

Har du tid og overskud til videreuddannelse lige nu? Hvis ikke, så drop det.

Læs mere
Job & karriere
Hver tredje kvinde udsættes for sexchikane 

Hver tredje kvinde og hver fjerde mand udsættes for krænkende hændelser på jobbet, og hver tiende af dem, der udsættes for krænkelser, ender med at sige jobbet op. Det viser nye tal fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation. Arbejdsgiverne skal have større incitament til at forebygge chikane, mener…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Kunsten at skifte spor i arbejdslivet

Flere og flere oplever, at de har brug for nye udfordringer i disse år, hvor arbejdsmarkedet forandrer sig med stor hast. Mange mangler dog mod til at rykke på mulighederne. Er du en af dem, så læs denne bog og få masser af inspiration til at gå på opdagelse efter et anderledes og rigere arbejdsliv.

Læs mere
Myten om kvinders selvtillid

Selvtillid handler ikke om frygtløshed, men om at have modet til at handle, selvom knæene ryster under dig i situationen, skriver Helene Lerner i bogen 'Myten om kvinders selvtillid'.

Læs mere
Det gennemsnitlige menneske

Marketingsdirektør Morten Albæk gør op med folks indbildte tro på, at deres talent bare skal opdages og langer ud efter den manglende selverkendelse, der nærer X Factor og andre lignende konstruktioner i vores omgivelser. For efter Albæks mening er de fleste af os helt gennemsnitlige, fejlfyldte…

Læs mere
Tag magten over sin karriere

Er du kørt sur i det hele" Er du træt af chefen" Er du bitter over at din kollega blev forfremmet i stedet for dig? Keder du dig på jobbet -eller i det hele taget? Ærgrer du dig over at du aldrig fik muligheden for at forfølge din drøm? Den gode nyhed er at der IKKE kommer nogen og redder dig. Du…

Læs mere
^