Citronmelisse

Citronmelisse 

Citronmelisse, også kaldet hjertensfryd, er en skøn lille krydderurt, som dufter så dejligt og er så utrolig anvendelig. Læs hvordan munkene anvendte citronmelisse som lægeplante, og få opskriften på en plejende og helende citronmelissesalve, du nemt kan fremstille hjemme.

En lille, fin og meget anvendelig krydderurt

Citronmelissen kommer oprindeligt fra Sydeuropa, hvor planten vokser vildt. Men den fine krydderurt har været kendt og dyrket i Danmark siden middelalderen, hvor klostrene dyrkede, ikke kun citronmelissen, men alverdens skønne krydderurter. Her udvandt og koncentrere munkene dygtigt plantens smags- og duftstoffer, som de anvendte til fremstilling af medicin. Citronmelissen blev fx, sammen med udtræk af fennikel, brugt som middel mod luft i maven, og man mente også, at udtræk fra planten havde en smertelindrende effekt og mildne astmaanfald og kramper.
Udtræk af citronmelisse blev også anvendt som omslag for plantens sårhelende effekt, en effekt som moderne forskning faktisk bekræfter. For citronmelisse indeholder kraftige æteriske olier, og disse, bekræfter forskning, har en antibakteriel effekt. Forskning peger også på at de æteriske olier kan have en beroligende effekt samt at plantens indhold af fenoliske syrer kan have en helende effekt på forkølelsessår.

Fremstilling af citronmelissesalve

Det er nemt selv at fremstille en citronmelisse-salve, som både kan bruges til at lindre forkølelsessår, men også er god mod tørre og sprukne læber og smårifter. Varm bivoks, lanolin og olivenolie i en gryde. Hæld den smeltede masse i en skål og tilføj dråber af udtræk af citronmelisse. Læg et låg over skålen, så de æteriske olier ikke fordamper.

Citronmelisse urtete

Citronmelisse er god i te og mange oplever at plantens æteriske olier, virker beroligende. Læg friske blade fra citronmelissen i en kop og hæld kogende vand over. Husk at lægge låg på koppen, så de æteriske olier ikke fordamper.

Citronmelisse i salaten

Citronmelissens friske citrussmag er skøn i et hav af kulinariske sammenhæng, blandt andet i fiskeretter, desserter - og ikke mindst salater. Du kan også fremstille en dejlig og meget anvendelig kryddereddike med citronmelisse. Læg friske citronmelisseblade i en krukke, hæld eddike over og lad kryddereddiken trække. Brug den sammen med god olie og knust hvidløg, som marinade til salaten.

Dyrkning

Citronmelisse er nem at dyrke i haven, på altanen og i vindueskarmen. Den lille krydderurt elsker sol og fed og fugtig jord. Citronmelissen sætter små hvide blomster, som måske ikke ser ud af så meget, men som har stor tiltrækning på honningbier. Til gengæld bryder myg sig ikke om duften – og derfor kan citronmelissen anvendes som myggebalsam.

Kilde: Danmarks Jordbrugsforskning

Forår
Frost i køkkenhaven i april? Sådan beskytter du nyplantede frø og spirer 

Er man ivrig ejer af en køkkenhave, så ligger der formentligt allerede grøntsagsfrø i jorden i april. Men med udsigt til kolde nætter og frostgrader melder spørgsmålet sig: Kan de nyplantede frø og nye små spirer overleve?

Læs mere
Forår
Haveselskabet: Flytning af roser trin-for-trin 

Smukke, gamle rosenbuske kan være højt skattet klenodier, som man nødigt skiller sig af med fx i forbindelse med en flytning. Men det behøver man heldigvis heller ikke.

Ifølge gartner og landskabsarkitekt Jesper Carl Corfitzen, der er leder af Haveselskabets rådgivning, kan du sagtens flytte gamle…

Læs mere
Forår
Kickstart dyrkning af grøntsager og krydderurter på kun 30 minutter 

Dyrkning af egne grøntsager hitter! Mere end en tredjedel af danskerne dyrker selv deres krydderurter og grøntsager, og flere har mod på at anlægge en køkkenhave.

Læs mere
Forår
Rengøring med omtanke - 6 miljøvenlige tips 

Vil du belaste miljø mindst muligt, så hold igen med rengøringsmidlerne. Brug så lidt rengøringsmiddel som muligt og gør dig umage med at vælge de mindst miljøbelastende produkter og undgå klorholdige og antibakterielle midler. Meget rengøring kan oftest klares med mindre belastende produkter som fx…

Læs mere
Forår
Rejser: Oplev det japanske forår 

På intet tidspunkt af året er det så oplagt at besøge Japan som i april, når kirsebærtræerne blomstrer. Fra nord til syd prydes det ikoniske landskab af lyserøde kirsebærblomster, kendt som sakura. Det er et betagende syn, og et af de mest ikoniske symboler på forår, som japanerne fejrer med…

Læs mere
Forår
Sommertid - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

Natten mellem lørdag den 30. marts og søndag 31. marts 2024 går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Forår
Vinduespudsning - nemt og effektivt 

Det er så herligt, når sommersolen vælter ind ad vinduerne - især hvis de er rene! Trænger de til en omgang, kan det hurtig klares. Frem med spand og svaber! Her får du vores bedste tips til vinduespudsningen.

Læs mere
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Forår
Luk foråret ind med løgblomster 

I det tidlige forår får man lyst til at bringe lys og forårets fine, sarte farver indenfor, og her er der intet som løgblomster, der bringer forårsstemning - og fornemmelsen af, at foråret, solen og de lune dage, er på vej.

Læs mere
Forår
Er det en vintergæk? 

Et sikkert tegn på at vi endelig går mod lysere og lunere dage, er forårets små blomster: Krokus, perlehyacint .. . og selvfølgelig vintergækker. Men kaldes den lille, hvide klokkeformede blomst med den grønne prik på kronbladene også vintergækker?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
^